Vilfana naj bi v DZ-ju nadomestila mariborska bančnica Alenka Lampe. Foto: BoBo
Vilfana naj bi v DZ-ju nadomestila mariborska bančnica Alenka Lampe. Foto: BoBo
Novi vodja poslancev PS-ja Jožef Kavtičnik pravi, da je v njegovi poslanski skupini dobrodošel vsak, ki želi delovati kot poslanec PS-ja. Foto: BoBo
Peter Vilfan je po prometni nesreči odstopil

Peter Vilfan spada v kvoto "odpadnikov" stranke PS, ki so po zmagi ljubljanskega župana Zorana Jankovića v boju za predsednika PS-ja izstopili iz poslanske skupine PS-ja.

Vilfan se je tedaj strinjal, da je bilo to "nesprejemljivo, nerazumljivo in nelogično dejanje", in opozoril, da se je vse to zgodilo prav v času, ko so se začeli tudi navzven kazati prvi pozitivni rezultati dela vlade.


Le še devet novih neodvisnih poslancev

27-člansko poslansko skupino je sprva zapustilo 14 poslancev. Nekdanji vodja poslancev PS-ja Jani Möderndorfer pa je Vebru dal predlog za ustanovitev nove poslanske skupine, v kateri bi sodelovalo 12 poslancev, poleg njega tudi Jerko Čehovin, Maja Dimitrovski, Aljoša Jerič, Darko Jazbec, Jožef Kunič, Mitja Meršol, Alenka Pavlič, Alojz Potočnik, Peter Vilfan ter tudi Saša Kos in Jože Velikonja, ki sta si nato premislila in se vrnila v poslansko skupino PS-ja, ki jo zdaj vodi Jožef Kavtičnik. Poslanca Dragan Bosnić in Matjaž Zanoškar pa sta se odločila, da politično pot nadaljujeta kot samostojna nepovezana poslanca.

Nova Möderndorferjeva poslanska skupina bo z Vilfanovim odstopom izgubila še enega člana. Vilfana bo neuradno zamenjala mariborska bančnica Alenka Lampe, ki je na volitvah v mariborski volilni enoti, iz katere so bili izvoljeni trije poslanci PS-ja, osvojila četrto mesto.

Lampetova se je kot nova poslanka omenjala že poleti 2012, ko je svet PS-ja poslanca Boruta Ambrožiča, ki naj bi v svoji magistrski nalogi prepisal večino tuje diplome, pozval k odstopu s poslanske funkcije. Zamenjati bi ga morala Alenka Lampe, vendar se je Ambrožič odločil, da izstopi iz PS-ja in še naprej sodeluje v parlamentu kot neodvisni poslanec.

Lampe: Sem v Pozitivni Sloveniji
Alenka Lampe je za MMC povedala, da bo, če bo uradno potrjena, sprejela poslansko funkcijo. V tem primeru se bo pridružila poslancem PS-ja. Sem v Pozitivni Sloveniji, je bila kratka in jedrnata.

Vodja poslancev PS-ja Kavtičnik zadeve, dokler ne bo uradno potrjena, ni želel pretirano komentirati.

"Meni je žal, da je moral Peter Vilfan, ko je videl, da so nastale takšne okoliščine, odstopiti. Sicer pa mora poslanec, ki želi odstopiti, najprej o tem obvestiti mandatno-volilno komisijo. Ta se mora seznaniti z odstopom," je na formalne postopke opozoril Kavtičnik.

Kar pa se tiče nove poslanke v njihovi poslanski skupini, pa je dejal, da so od vsega začetka odprti za vse, da nikamor niso odšli in nikogar odgnali. "Vsak je dobrodošel, da bo lahko delal kot poslanec PS-ja," je povedal Kavtičnik.

Veber: Vilfan se je pravilno odločil
Predsednik državnega zbora Janko Veber je izrazil obžalovanje ob sobotnem dogodku in poškodovanemu želel čimprejšnje okrevanje. Kot je danes še sporočil iz Irana, kjer se mudi na uradnem obisku, globoko obžaluje vožnjo poslanca Vilfana pod vplivom alkohola in meni, da se je Vilfan glede odstopa z mesta poslanca pravilno odločil.

Opiti poslanci
Vilfan sicer ni edini izmed slovenskih politikov, ki so imeli težave z vožnjo in alkoholom. Policisti so v preteklosti zaradi vožnje pod vplivom alkohola obravnavali nekdanja poslanca Zmaga Jelinčiča (SNS), Antona Anderliča (LDS) in ministra Henrika Gjerkeša (DeSUS), ki je zaradi tega pozneje odstopil.

Peter Vilfan je po prometni nesreči odstopil