Virant ne podpira predloga SDS-a o ponovni izvolitvi sodnikov na obstoječe položaje. Foto: BoBo
Virant ne podpira predloga SDS-a o ponovni izvolitvi sodnikov na obstoječe položaje. Foto: BoBo
Odzivi na predloge političnih sprememb

Virant je prepričan, da so vsi predlogi za spremembe v političnem sistemu nekak odziv na proteste, vendar ne ve, ali pravi. "Zlasti trgovanje oziroma celo izsiljevanje kaže na to, da SDS ni čisto dobro dojel sporočila nedeljskih volitev in demonstracij - torej da se v politiki ne trguje, ampak da ljudje pričakujejo od nas sodelovanje," je bil jasen Virant, sicer tudi predsednik DZ-ja.


Na vprašanje, ali sporočilo, da je koalicija odprta v obe smeri, pritisk na stranke, ki se včasih zdijo malo manj trden del koalicije, je odgovoril, da morda tudi. Vendar pravi, da se v DL-ju na to ne ozirajo in da ne bodo "niti za milimeter" odstopili od svojih principov. "V nobeno izsiljevanje ne bomo privolili," je dejal Virant.
Na vprašanje, ali to "trgovanje" vnaša nemir v koalicijo, je odgovoril, da v DL-ju ni nobenega nemira. "Visoko leteče parole", kot je druga republika, mu ne pomenijo nič, je dodal. "Druga republika - kaj pa je to? Mi imamo eno republiko, in to moramo spraviti v red," je prepričan.
Nekateri predlogi SDS-a za DL nesprejemljivi
V odzivu na predloge SDS-a za reformo političnega sistema je Virant spomnil, da so mnogi predlogi znani, pri nekaterih pa je jasno, da dvetretjinska večina ne obstaja. Za njegovo stranko pa je nesprejemljiv predlog SDS-a o ponovni izvolitvi sodnikov za obstoječe sodnike. To je po Virantovem mnenju nevredno demokratične države in "tega ne smemo narediti".
V DL-ju predlagajo tudi spremembo volilnega sistema in uvedbo preferenčnega glasu in podpirajo predlog SDS-a za omejitev županovanja posameznika na dva županska mandata. Predlagajo tudi spremembo zakona o lokalnih volitvah, po kateri bi lahko najmanj 15 odstotkov volilnih upravičencev v občini zahtevalo glasovanje o odpoklicu župana.

Janša zavrača Virantove navedbe
Premier Janez Janša je zavrnil navedbe predsednika DL-ja Gregorja Viranta, da je šlo pri izjavi, da so v SDS-u, če bo opozicija podprla predlagane reforme, odprti za razširitev vlade oziroma predčasne volitve, za trgovanje. "Ni šlo za nobeno trgovanje. Zelo jasno smo povedali, da so to naši predlogi in da zdaj pričakujemo predloge tudi od drugih," je povedal Janša.

Dodal je še, da ni pričakoval, da se bodo komentirali SDS-ovi predlogi, ampak da bodo tudi drugi predstavili svoje predloge. "Smo v položaju, ki je resen, zato je umestno tekmovanje s predlogi, ne pa z obtoževanjem," je izjavil Janša.

Odzivi na predloge političnih sprememb