Vlada si je s sporazumom s Fidesom odprla fronto z vsemi drugimi sindikati javnega sektorja. Foto: BoBo
Vlada si je s sporazumom s Fidesom odprla fronto z vsemi drugimi sindikati javnega sektorja. Foto: BoBo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je sporazum s Fidesom dosegla že prejšnji ponedeljek, parafirali pa so ga dan pozneje. Isti dan so zdravniki tudi zamrznili stavko za dva meseca.

V koaliciji je medtem pričakovati mirnejše tone, čeprav sta sporazumu nasprotovala koalicijska SD in DeSUS, predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je omenjal celo možnost predčasnih volitev. Vlada je prav zaradi omenjenega nasprotovanja sporazum potrdila šele več kot teden dni po parafiranju. Čeprav je bil sporazum potrjen na vladi le s podporo ministrov SMC-ja, koalicija za zdaj ostaja skupaj. Si je pa vlada s tem odprla drugo fronto, in sicer z drugimi sindikati javnega sektorja, na kar sta opozorili tudi stranki DeSUS in SD.

Ministrica za zdravje je napovedala, da bo do 12. decembra predstavila predlog sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti, predlog sprememb zakona o pacientovih pravicah, predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter predlog izhodišč zakona o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

V zraku dogovor s sindikati javnega sektorja
Dogovor s sindikati javnega sektorja je za vlado ključen z vidika državnega proračuna, ki ga je državni zbor sprejel kljub nedorečenim stroškom za plače v prihodnjem letu, saj bo v nasprotnem primeru primorana v enostranske ukrepe. SD in DeSUS napovedujeta, da interventnega zakona ne bosta podprla.

Tako je pričakovati, da se bodo kmalu začela tako pogajanja vlade s Fidesom o aneksu h kolektivni pogodbi za zdravnike kot tudi pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja glede varčevalnih ukrepov.

Koalicija umirja strasti in čaka na reforme
Koalicija umirja strasti in čaka na reforme