Na ESS-ju je socialnim partnerjem le uspelo uskladiti izhodišča socialnega sporazuma. Foto: BoBo
Na ESS-ju je socialnim partnerjem le uspelo uskladiti izhodišča socialnega sporazuma. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj vladi očita, da se bogatih ni niti na simbolni ravni dotaknila. Foto: BoBo
Prihaja teden pogajanj
Varčevalni ukrepi v praksi

Vlada namreč želi letos privarčevati dobrih 818 milijonov evrov, pri čemer pomemben del varčevanja predstavljajo ukrepi na področju javnega sektorja. Med drugim vlada predlaga znižanje plač javnim uslužbencem in funkcionarjem za 15 odstotkov s 1. julijem in neizplačilo regresa za letošnje leto.

Za prevoz na delo in z dela pa bi bili javni uslužbenci upravičeni do povračila stroškov po kilometrini, in sicer v višini štirih odstotkov cene litra neosvinčenega, 95-oktanskega bencina. Prav tako bi se za 20 odstotkov znižale dnevnice za službena potovanja v tujino. Javnim uslužbencem pa bi, ko bi izpolnili minimalne pogoje za starostno upokojitev brez zmanjšanja, delovno razmerje prenehalo.

Pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja naj bi v četrtek prišli do približno polovice predlaganih ukrepov, a po informacijah s sindikalne strani so zgolj izmenjali stališča. Pogovore zato nadaljujejo v ponedeljek opoldne.

Na obzorju že stavke
V sindikatih vzporedno že tečejo tudi aktivnosti glede morebitne stavke. V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (74.000 članov) se je vodstvo sindikata že preimenovalo v stavkovni odbor.
Sindikati in hkrati tudi opozicija vladi očitajo, da grobo posega v socialno državo, po drugi strani pa se v svojih ukrepih niti ne dotikajo najbogatejših. To je posredno priznal tudi finančni minister Janez Šušteršič, ki je dejal, da so najbogatejši zunaj davčnega sistema in jih z ukrepi težko zajamejo.

O splošni stavki, ki bi se začela 18. aprila, se bo v ponedeljek začelo izrekati tudi članstvo enega večjih sindikatov, Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. V ponedeljek in torek bosta zasedala tudi stavkovna odbora dveh policijskih sindikatov.

O morebitni pridružitvi splošni stavki bodo razpravljali tudi v drugem delu sindikatov javnega sektorja. Vodja njihove pogajalske skupine Drago Ščernjavič pravi, da bo odločitev znana v ponedeljek ali torek.

Pličanič opozarja na časovno stisko
Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je sindikate ob tem pozval, naj oblikujejo svoje predloge ukrepov, če se s tistim, kar predlaga vlada, ne strinjajo. Opozoril pa je tudi, da časa ni veliko.

Vlada, ki je nabor ukrepov - skupno jih je več kot 100 - oblikovala ob pripravi rebalansa državnega proračuna, jih namreč želi sprejeti skupaj z rebalansom, pri čemer mora biti ta sprejet do konca aprila. Naše ukrepe namreč spremlja tudi Evropska komisija in če jih bo ocenila za nezadostne, nas lahko doletijo sankcije, opozarja finančno ministrstvo.

Zarezati bo treba ostro
Da so ukrepi za uravnoteženje javnih financ nujni, je potem, ko je statistični urad v petek objavil, da je javnofinančni primanjkljaj lani po prvi oceni znašal 2,289 milijarde evrov oz. 6,4 odstotka BDP-ja, znova poudaril tudi finančni minister Janez Šušteršič.

Z naborom ukrepov je sicer vlada pred socialne partnerje prvič stopila 22. marca in z njimi dodobra razburila sindikate. Poleg očitka, da bodo ukrepi prizadeli socialno najšibkejše in ne zadevajo najbogatejših, pa je bilo slišati še, da bi morala vlada kaj narediti tudi na prihodkovni strani proračuna. Vlada je zato v petek na seji Ekonomsko-socialnega sveta obljubila, da bo pripravila sveženj ukrepov na tem področju.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa so po seji zagrozili z naknadnim zakonodajnim referendumom, če v socialnem sporazumu ne bodo upoštevane spremembe, ki so jih predlagali.

Prihaja teden pogajanj
Varčevalni ukrepi v praksi