Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Sporazum naj bi pomočnicam vzgojiteljic dvignil izhodiščne plače za štiri plačne razrede, z 22. na 26. Mladim raziskovalcem dogovor prav tako prinaša štiri plačne razrede, od 1. aprila bodo uvrščeni v 36. plačni razred. Opredeljena pa sta tudi uvrstitev delovnega mesta strokovnih delavcev z nazivom višji svetnik in delovnega mesta asistent.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je dejal, da so z dogovorom za zdaj zadovoljni. Edini razlog za protestni shod v soboto pa je bil, da "vsaj za prvo silo iz tega sramotnega položaja izvlečemo pomočnice vzgojiteljic, dokler se to ne uredi bolj sistemsko", je pojasnil Štrukelj.

"Po drugi strani pa je zelo čudno, da nas stalno prepričujejo, da moramo sistemsko reševati stvari, ko v stavkovnih zahtevah vztrajamo pri odpravi plačnih nesorazmerij na področju vzgoje in izobraževanja tudi za učitelje in visokošolske učitelje, medtem ko vlada sprejema povsem nesistemske odločitve, recimo pri dvigu plač sodnikov," je opozoril Štrukelj in opomnil, da je jedro stavkovnih zahtev še pred njimi, ob tem pričakujejo protipredlog vlade, sicer bodo dejavnosti prisiljeni zaostrovati. "Ker če je sklenila stavkovni sporazum v zdravstvu, ni absolutno nobenega razloga, da ne bi enako ravnala tudi pri splošni stavki v vzgoji in izobraževanju, ki je odprta," je povedal Štrukelj.

Po njegovih besedah bi se moral podpis aneksov h kolektivnima pogodbama za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter za raziskovalno dejavnost zgoditi čim prej, pričakuje, da bosta aneksa pripravljena v enem tednu in da bi podpis lahko bil že prihodnji teden. Višje plače pa bodo predvidoma izplačane že februarja.

Vlada je danes sprejela izhodišča za pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter izhodišča za pogajanja za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za raziskovalno dejavnost. S tem se bodo plače pomočnic vzgojiteljic zvišale za štiri plačne razrede, in sicer z izhodiščnega 22. plačnega razreda v 26. plačni razred.