Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je v sprejetem sklepu spomnila, da je ustavno sodišče v odločbi, s katero je zadržalo izvajanje nekaterih določb zakona, sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno in takoj nadaljevalo vsebinsko presojo. Ob tem vlada ustavno sodišče obvešča, "da identificira objektivne okoliščine, ki z vidika zagotovitve funkcioniranja zavoda in doseganja namena, za katerega je bil ustanovljen, dodatno potrjujejo izjemno pomembnost odločitve sodišča o pospešeni vsebinski presoji".

Ustavno sodišče sicer te točke doslej še ni uvrstilo na dnevni red seje. So pa na sodišču dobili tudi več pobud za javno obravnavo v tej zadevi, a na ministrstvu za kulturo z odločitvijo, ali in kdaj bo ustavno razpisalo javno obravnavo, kot so pojasnili za STA, še niso seznanjeni.

Ustavno sodišče je sicer februarja začasno zadržalo izvajanje dela 23. člena ter 24. in 25. člena novele zakona o RTV SLO, ki govorijo o konstituiranju novega sveta zavoda, oblikovanju novega statuta in imenovanju predsednika in članov uprave, vsebinsko pa o ustavnosti novele še ni odločilo. Zato spremembe pri vodenju in upravljanju javnega zavoda še ne morejo biti uveljavljene.

Medtem se v javnosti pojavljajo očitki, da vodstvo zavoda, ki ima mandat vršilcev dolžnosti, sprejema sporne odločitve in deluje v škodo javne radiotelevizije.

4. aprila na RTV-ju znova zaostritev stavke s prekinitvijo dela

Zaradi neurejenih razmer je stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTV Slovenija v sredo znova sprejel sklep o zaostritvi stavkovnih aktivnosti. Stavka s prekinitvijo dela bo potekala 4. aprila od polnoči do polnoči.

"Stavkovne aktivnosti zaostrujemo tudi zato, ker ugotavljamo, da sta sodbi dveh sodišč o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Natalije Gorščak potrdili opozorila novinarskih sindikatov, da vodstvo RTV Slovenija deluje nezakonito in neprofesionalno. V. d. generalnega direktorja RTV prav tako ne opravlja tekočih poslov niti pri vzpostavitvi socialnega dialoga, obenem še ovira pogajanja novinarskih sindikatov z vlado za nov plačni sistem v javnem sektorju," je v sporočila Helena Milinković, predsednica stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV SLO in Koordinacije novinarskih sindikatov RTV SLO.