V prvi tranši je Slovenija za begunce v Turčiji namenila pet milijonov evrov. Foto: EPA
V prvi tranši je Slovenija za begunce v Turčiji namenila pet milijonov evrov. Foto: EPA

Evropska unija je ob spoprijemanju z migrantsko in begunsko krizo leta 2015 med prednostnimi nalogami opredelila tudi okrepitev sodelovanja s Turčijo. Isto leto so potrdili skupni akcijski načrt za sodelovanje na področju migracij, ki je zajel dva sklopa ukrepov – pomoč sirskim beguncem, ki v Turčiji uživajo status začasne zaščite in ukrepe, ki bi jih morala za preprečevanje nezakonitih migracij izvesti Turčija.

V prvi tranši je EU za delovanje instrumenta za begunce v Turčiji v letih 2016 in 2017 dodelila tri milijarde evrov, od tega milijardo evrov iz proračuna EU-ja, dve milijardi pa so prispevale države članice glede na delež bruto domačega proizvoda. Slovenija, ki je že leta 2015 podprla ustanovitev instrumenta, je v okviru prve tranše prispevala več kot pet milijonov evrov.

Evropski svet pa je v juniju letos sprejel odločitev o financiranju druge tranše za delovanje instrumenta za begunce v Turčiji v skupni višini treh milijard evrov – dve milijardi bodo poravnali iz proračuna EU-ja, milijardo pa bodo prispevale države članice. Slovenija bo v ta namen prispevala 2,726 milijona evrov. Vlada je danes za podpisnika potrdila o prispevku pooblastila generalnega sekretarja ministrstva za zunanje zadeve Damjana Berganta, so sporočili z vlade.

Potrdili tudi humanitarno pomoč za Indonezijo in DR Kongo
Vlada je na seji potrdila tudi humanitarno pomoč za Indonezijo in Demokratično republiko Kongo. Mednarodni federaciji Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) bo za nujno humanitarno pomoč prebivalstvu v Indoneziji, ki ga je septembra prizadel močan potres na otoku Sulavesi, namenili 50.000 evrov. Po zadnjih podatkih je naravna katastrofa terjala več kot 2000 življenj, povzročila pa je tudi ogromno gmotno škodo.

Zaradi poslabšanja humanitarnega položaja v Demokratični republiki Kongo pa bodo za državo namenili 40.000 evrov. Sredstva se bodo usmerila prek Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC). ICRC, ki je v Demokratični republiki Kongo prisoten že od leta 1970, je za letos objavil poziv, v katerem za hrano, pitno vodo, zdravstveno oskrbo in rehabilitacijo zbirajo 76 milijonov švicarskih frankov, a jim jih še vedno manjka devet milijonov. Zato je MZZ tudi predlagal, da Ljubljana nekaj sredstev nameni za humanitarno pomoč.