Ministra sindikatov nista prepričala. Foto: BoBo
Ministra sindikatov nista prepričala. Foto: BoBo
Vlada se bo poskušala približati zahtevam sindikatov

Vlada je skupino za pogajanja s sindikati javnega sektorja pooblastila, da lahko sindikatom predstavi približevalni predlog, je po seji vlade napovedal premier Miro Cerar. Ta je še dejal, da upa, da bodo sindikati gesto razumeli kot približevanje stališčem sindikatov, ob tem pa je dodal še, da si želi, da bi skupaj našli dobro rešitev v okviru varčevalnih ukrepov.

A to se za zdaj ni zgodilo, saj so sindikati vladni predlog označili za "povsem nesprejemljiv", privolili pa bi le v prenos trenutno veljavnih ukrepov, a tako, da bi se napredovanja izplačala decembra 2015.

Vladni predlog
Zadnji vladni predlog je, kot je pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, vseboval dve različici. Prva je vključevala zgolj "popravek plačne lestvice", druga pa poleg tega še spremembo obračuna potnih stroškov, vključno z delnim zmanjšanjem. O podrobnostih tega predloga pa Koprivnikar ni želel govoriti, saj je zdaj nesmiselno razpravljati o njem.

Po neuradnih informacijah naj bi vlada želela podaljšati trenutno veljavne varčevalne ukrepe, vključno s kompresijo plačne lestvice. Ob tem bi privolila v sprostitev napredovanj za tiste, ki so v izhodiščnem plačnem razredu. Sprostila bi tudi napredovanja v nazive, a z enoletnim zamikom izplačevanja. V zameno naj bi vlada tokrat predlagala linearni poseg v osnovne plače javnih uslužbencev, in sicer znižanje za 2,1 odstotka, s čimer bi privarčevali 70 milijonov evrov, ne več 127 milijonov evrov.

Sindikati "udarili" s svojim predlogom
Sindikati so vladi predstavili svoj predlog, s katerim se, kot je dejal vodja sindikalne pogajalske skupine Branimir Štrukelj, "strinjajo vsi razen enega sindikata".

Tako pristajajo, da se veljavni ukrepi podaljšajo in veljajo celotno prihodnje leto z vsemi varovalkami, ki so zapisane tudi v trenutno veljavnem dogovoru. Izjema je le sprostitev napredovanj, tako v plačne razrede kot v nazive, za katere pa bi izplačevanje zamaknili do decembra 2015 oziroma do novembrske plače.

Ker bi bilo torej v prihodnjem letu za napredovanja namenjeno le eno izplačilo, ta ukrep po Štrukljevih besedah za vlado ne bi pomenil negativnih učinkov. Bi pa javnim uslužbencem na ta način "zavarovali napredovanja, zato da jih ne bi vzeli tudi v letu 2016", je dodal. Hkrati sindikati želijo še, da se vlada opredeli tudi glede tistih ukrepov, ki niso predmet pogajanj, in jih je nekaj predlaganih pri policistih, v šolstvu, v kulturi.

Če ne gre s pogajanji, pa s protesti
"Če v petek naš predlog ne bo sprejet, potem je verjetno, da bomo tisto, kar smo doslej zahtevali za pogajalsko mizo, zahtevali s svojimi telesi pred vhodom na vlado,"
je še dejal Štrukelj, ki je že ob prihodu na pogajanja poudaril, da so sindikati enotni: če bo vlada vztrajala pri dodatnem znižanju, velikih možnosti za nadaljevanje pogajanj ni, kar pomeni, da bodo sledili protesti. Da zahteve po dodatnem zniževanju pri plačah v javnem sektorju zavračajo vsi sindikati, so, je še pojasnil, potrdili tudi na usklajevalnem sestanku vseh sindikatov.

Finančni minister Dušan Mramor, ki je pogajanja predčasno zapustil, je novinarjem pojasnil le, da je sindikatom pojasnjeval javnofinančne okoliščine.

Vlada se bo poskušala približati zahtevam sindikatov