Pojasnjevanje razlogov za vlaganje interpelacije. Foto: BoBo
Pojasnjevanje razlogov za vlaganje interpelacije. Foto: BoBo

Osnova za dokument, ki so ga spisali v LMŠ-ju, druge stranke pa bodo prispevale svoje podpise, je medijska zgodba o naročanju in nakupih medicinske in zaščitne opreme od začetka delovanja te vlade. Za celotno dogajanje je po mnenju opozicije sicer odgovorna kar celotna vlada, Počivalšku pa ob tem očitajo še zavajanje javnosti in neetično, klientelistično in koruptivno ravnanje pri izbiri posameznih dobaviteljev opreme, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina.

"Počivalšek si je interpelacijo pisal sam"

Poslanec LMŠ-ja Robert Pavšič pa je pojasnil, katere konkretne kršitve ob zavajanju in klientelizmu še letijo na račun ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo: "Gre za kršitev zakonodaje predvsem s področja javnega naročanja, s področja, ki posega v dejanske pravice Agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Skratka, gre za celo vrsto kršitev zakona." Kot bistveno je izpostavil Počivalškovo domnevno neukrepanje ob tem dogajanju.

Pri podpori interpelaciji računajo tudi na koalicijske poslance, predvsem na tiste, ki "se niso prodali in bodo zastopali etična načela, zaradi katerih so kandidirali v DZ".

Socialni demokrati (SD) v besedilo niso posegali, je dejala Bojana Muršič: "Celotna interpelacija je zelo korektno napisana, povzema dosje besed ministra Počivalška. Počivalšek si je to interpelacijo pisal sam z vsakodnevnimi njegovimi izjavami." V SD ta ravnanja obsojajo, razčiščevanje nakupa zaščitne opreme v DZ pa so po njenih besedah le delčki, da pridejo "tem nečednim ravnanjem, za katere zdaj obstaja zgolj sum, tudi do dna". Afera z maskami se po njenem mnenju postavlja ob bok aferi o orožju v 90. letih.

In zelo podoben poudarek Mihe Kordiša iz Levice: "Lahko ste slišali, da si je minister to interpelacijo napisal sam, ampak z včerajšnjo podporo jo je pa podpisal še kar predsednik vlade Janez Janša." "Vsakič, ko je na oblasti Janša, gredo provizije v milijone. Začelo se je s trgovino z orožjem, nadaljevalo z afero Patria, pod tretjo Janševo vlado pa imamo sporne nabave zaščitne opreme," je še dodal Kordiš.

Ne glede na to, kako daleč bi interpelacija lahko privedla, pa ostaja dvom, ki ga je izrazila Maša Kociper (SAB): "Ugotavljanje politične odgovornosti – bodisi v parlamentarni preiskavi bodisi v interpelaciji – pa žal ne bo rešilo milijonov, ki so bili morebiti izgubljeni pri teh nakupih."

Na temo nabav opreme, potrebne v epidemiji, se napoveduje tudi ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije. Zahteva bo vložena v prihodnjih dneh, je na novinarski konferenci pojasnil poslanec LMŠ-ja Robert Pavšič. Foto: BoBo
Na temo nabav opreme, potrebne v epidemiji, se napoveduje tudi ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije. Zahteva bo vložena v prihodnjih dneh, je na novinarski konferenci pojasnil poslanec LMŠ-ja Robert Pavšič. Foto: BoBo

Počivalšek: Cilj interpelacije je padec vlade

Počivalšek je v odzivu na vložitev interpelacije opoziciji očital, da si ta bolj želi padca vlade kot razjasnitve nabav zaščitne opreme. "V tem primeru bi si vzeli dovolj časa in preverili že zdaj dosegljivo dokumentacijo, ne pa sestavljali nekakšno sestavljanko informacij najrazličnejših virov in verodostojnosti," je dejal v izjavi za javnost.

Zatrdil je še, da bi dokumentacija, ki je na voljo, nedvoumno pokazala, kako so postopki potekali, kdo je v njih odločal, predvsem pa, kakšne so bile razmere v kritičnih trenutkih ob izbruhu epidemije in kako težko je bilo v tem času priti do kakršne koli zaščitne opreme.

Interpelacije se minister "pravzaprav veseli", saj ponuja priložnost za celovito obravnavo tematike, ki je po razkritjih v oddaji Tarča na javni televiziji dvignila prah v slovenski javnosti in povzročila številne proteste, uperjene proti njegovemu resorju in vladi nasploh. "Vsem, ki jih zanima resnica o nabavah zaščitne opreme, bom predložil vso dokumentacijo in povedal vse, kar jih bo zanimalo. Pravzaprav sem organe, ki so pri nas pristojni za te naloge, tudi sam pozval, da se preiskovanja tega primera lotijo čim prej," odločno poudarja Počivalšek. Ta meni, da se v občutljivih časih epidemije ustvarja "kriminalna nadaljevanka s političnim predznakom".

Preiskava bo enkrat za vselej pojasnila, "kdo je kupoval, kdo prodajal in kdo o vsem odločal"

Počivalšek zatrjuje, da so vsi, ki so sodelovali pri nabavi zaščitne opreme, opravili svoje delo in da se bo po preiskavi vsem odvalilo veliko breme s pleč. "Enkrat za vselej bo preiskava pojasnila, kdo je kupoval, kdo prodajal in kdo o vsem odločal," je še prepričan. Znova je prst uperil v tiste, ki so zdajšnjo vlado pustili v zahtevnem položaju, kar zadeva zaščitno opremo. "Brez vpogleda v dejavnosti pred 12. marcem je o tem, kar se je dogajalo od 13. naprej, nemogoče objektivno soditi," je sklenil Počivalšek.

SNS interpelacije ne bo podprl, koalicija Počivalška podpira

Predsednik opozicijskega SNS-a Zmago Jelinčič je pojasnil, da trije poslanci SNS-a interpelacije ne bodo podprli, saj "je popolnoma brez soka oz. prazna". Za razrešitev ministra je sicer potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, medtem ko jih ima del opozicije, ki je vložil interpelacijo, 37.

Za zdaj kaže na koalicijsko podporo Počivalšku. Iz SMC-ja so sporočili, da strankini poslanci stojijo za svojim predsednikom. V koalicijskih SDS-u in NSi-ju se danes na interpelacijo niso posebej odzivali. Predsednik vlade in predsednik SDS-a Janez Janša je sicer v preteklih dneh že pojasnil, da Počivalšku zaupa, kar je tudi strankino stališče.

So se pa oglasili v poslanski skupini koalicijskega DeSUS-a. "Zavedamo se, da imajo opozicijske stranke pravico vložiti interpelacijo, vendar pa bi bilo v tem trenutku bolj smotrno, da pristojne in neodvisne institucije čim prej raziščejo, kaj se je pri nabavah zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov dejansko dogajalo. Če se bo izkazalo, da so bili postopki nepravilni, v poslanski skupini DeSUS-a pričakujemo, da bodo posamezniki odgovornost za svoja dejanja tudi prevzeli," so navedli in dodali, da interpelacije ne bodo podprli.

Interpelacijo je sicer 23. aprila najprej napovedal predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec, sodelovanje pri tem pa so po številnih očitkih glede nabav zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, napovedali tudi Levica, SD in SAB.

Šarec: Pri nakupih se je dajala prednost določenim podjetjem

Šarec je v izjavi za medije po seji Sveta za nacionalno varnost na Brdu pri Kranju potrdil, da ministru očitajo nepregleden nakup opreme. Odkritja v zadnjih dneh namreč kažejo prav to, da se je pri nakupih dajala prednost določenim podjetjem, pravi in se sprašuje, zakaj se je sploh nakupovalo prek Zavoda RS za blagovne rezerve. Če bi vlado še vodila prejšnja zasedba, bi posle po besedah Šarca vodili prek ministrstva za zdravje, saj so se tja stekale ponudbe.

Opozoril je tudi, da danes nimajo jasnih podatkov o tem, kakšne so sploh bile potrebe po zaščitni opremi. Nekaj opreme je bilo v državi ob začetku epidemije sicer na voljo, tudi medicinskih ventilatorjev, poleg tega pa je imel denimo Univerzitetni klinični center Ljubljana na voljo 30 milijonov evrov za nakup opreme, je zatrdil. Podobno so imele določena sredstva v ta namen po njegovih navedbah na voljo tudi druge ustanove. Kot je seznanjen Šarec, je ministrstvo za zdravje dalo tudi soglasje, tako da so lahko institucije same kupovale opremo.

Nekdanji premier je ob tem zatrdil, da njihov namen ni rušenje vlade samo zato, da bi jo zrušili. Predvsem je cilj, da se stvari odkrijejo, pa tudi, da se ugotovi, da pri tem ne gre samo za ministra za gospodarstvo, ampak tudi "za direktive z vrha". Kot je opozoril, je očitno določena elektronska sporočila pisala tudi žena predsednika vlade Janeza Janše.

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Gale razkril, da je posredovala tudi Urška Bačovnik Janša

V današnjem intervjuju za portal 24ur.com je namreč žvižgač Ivan Gale, ki je v oddaji Tarča razkril primere sporne nabave zaščitne opreme, dodatno razkril, da naj bi pri nabavi opreme posredovala tudi premierjeva žena Urška Bačovnik Janša. Iz sporočila, ki ga je Gale posredoval portalu, izhaja, da je 19. marca v elektronski pošti ministru Počivalšku poslala stik Mirana Blatnika, moža predstojnice infekcijskega oddelka v Splošni bolnišnici Celje Janje Blatnik. S podjetjem Xan-max, katerega direktor je Blatnik, je zavod 21. marca sklenil pogodbo, vredno 9,8 milijona evrov. Po javnih podatkih je bila pogodba pozneje stornirana.
Urška Bačovnik Janša je na Twitterju v odzivu zapisala, da verjame, da je enako ravnalo na tisoče drugih posameznikov. "Meni to narekujeta lastna vest in zavezanost zdravniškemu poklicu. V takem ravnanju in v želji pomagati v času epidemije lahko provizije išče samo tisti, ki je nanje sicer navajen," je zapisala.

Razburjenje po razkritjih v Tarči

V LMŠ-ju so po oddaji Tarča na TV Slovenija, ki je 23. aprila prva poročala o nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme, pričakovali tako odstop ministra Počivalška kot ministra za obrambo Mateja Tonina. Vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović je omenil celo možnost interpelacije celotne vlade. A so se odločili le za interpelacijo gospodarskega ministra.

Vlada pripravlja poročilo

Počivalšek je očitke že večkrat zavrnil in navedel, da bo interpelacija priložnost za pojasnila. Vlada tudi pripravlja oz. je v sklepni fazi priprave poročil ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času pandemije in o stanju opreme ob nastopu nove vlade. Razpravo o tem naj bi končala do torka, po napovedih premierja Janeza Janše bo poročilo na parlamentarnih klopeh ta teden. Ta je sicer prek Twitterja konec tedna sporočil, da gospodarskemu ministru še vedno zaupa.

Opozicija se je na razkritja o nabavah opreme v preteklih dneh poleg napovedi interpelacije odzvala tudi z napovedjo parlamentarne preiskave, pod zahtevo za ustanovitev katere pa bo podpise prispevala tudi koalicijska stranka NSi, je dejal Matej Tonin.

Interpelacija proti ministru Počivalšku bo vložena še danes