Podpredsednica SDS-a Jelka Godec. Foto: BoBo
Podpredsednica SDS-a Jelka Godec. Foto: BoBo
Sorodna novica Minister Počivalšek spornih poslov obtožuje Ivana Galeta

V sredini meseca marca naj bi Godčeva, takrat še kot poslanka državnega zbora, presegla svoje pristojnosti, s tem ko je skrbela, da so ponudbe za dobavo medicinske opreme tehnično pregledali strokovnjaki. Pravnik Rajko Pirnat je prepričan, da je Godčeva kršila 10. člen zakona o poslancih.

Tako je 19. marca s strankarskega naslova državnemu sekretarju Alešu Cantaruttiju, trem zdravnikom, obrambnemu in gospodarskemu ministru Mateju Toninu in Zdravku Počivalšku ter nekdanjemu direktorju blagovnih rezerv Antonu Zakrajšku poslala elektronsko sporočilo: "Prosim gospoda Cantaruttija oziroma pristojne za nabavo, da takoj javijo, ali gredo v nabavo. Strokovno je zagotovljeno, da bo zadeva ok."

Ne samo da je to neskladno z delitvijo oblasti, to je tudi v izrecnem nasprotju z 10. členom zakona o poslancih, ki pravi, da poslanec ne sme hkrati opravljati druge funkcije ali dela v državnih organih.

Pravnik Rajko Pirnat

Gre za to, da je strokovna skupina po njenih zagotovilih potrdila, da so respiratorji podjetja JTBD, ki jih je organiziral Žiga Vavpotič, primerni za nakup. "Ob menjavi vlade je prišlo do odločitve, da bo gospod Zakrajšek iz blagovnih rezerv kupoval medicinsko opremo, gospa Godec pa bo skrbela za tehnično uskladitev opreme s stroko. In predvsem pri ventilatorjih je verjetno treba razumeti, da si je stroka želela tistih z evropskimi standardi, a dobavni rok pri teh je bilo avgusta ali pa še kasneje. Cel svet je želel v tistem trenutku imeti to opremo," je pojasnil Vavpotič.

Posla z respiratorji, vredna osem milijonov in milijon 200 tisoč evrov, sta na koncu dobili podjetji GENEPLANET in RAM2. Za prvega se je, kot smo razkrili v Tarči, zelo zavzemal gospodarski minister Počivalšek. Toda, ali je Jelka Godec, takrat še kot poslanka DZ-ja, prekoračila svoja pooblastila, s tem ko je posredovala v poslih z respiratorji in od pristojnih znotraj izvršne veje oblasti zahtevala, da takoj javijo, ali gredo v nabavo? Kot državna sekretarka je bila namreč Godčeva imenovana šele slab teden dni po posredovanju.

Nove razsežnosti nakupov zaščitne opreme

Pirnat: V nasprotju z zakonom o poslancih

"Ne samo da je to neskladno z delitvijo oblasti, to je tudi v izrecnem nasprotju z 10. členom zakona o poslancih, ki pravi, da poslanec ne sme hkrati opravljati druge funkcije ali dela v državnih organih," je za TV Slovenija pojasnil pravnik Pirnat.

Iz Odmevov

Jelka Godec dokler poročilo o nabavah ne bo javno, izjav ne daje, iz kabineta predsednika vlade pa pojasnjujejo, da se v posle ni vpletala, temveč zgolj posredovala ponudbe.

Na naše prošnje za pojasnila so iz SDS-a sporočili le, da se Godčeva v posle ni vpletala, temveč je odgovornim zgolj posredovala ponudbe. Zgovornejša je bila sinoči Godčeva na družbenem omrežju Twitter: "Ni problema. Jaz mirno spim. Očitno pa ne morejo spati tisti, ki medijem dostavljajo elektronska sporočila, ki ničesar ne dokazujejo in so iztrgana iz konteksta. Mediji pa naredijo zgodbo, ki je ni."

Tako ostaja nepojasnjena tudi vloga Godčeve, ki je sodelovala v korespondenci pri poslu z maskami, ki ga je uspešno dobilo družinsko podjetje Lukač v vrednosti 480 tisoč evrov.

V nabave naj bi bila vpletena tudi sekretarka Jelka Godec