"RTV Slovenija je javni servis, ki vsakemu prebivalcu že leta zagotavlja kakovostne nacionalne, regionalne in manjšinske programske vsebine preko tradicionalnih in novih medijev. Zagotavljamo programske vsebine, kjer je nekaj za vsakega in nekaj za vse. Naj tako tudi ostane," pravi vodstvo zavoda. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

Država z zakonom RTV Sloveniji nalaga izvajanje nekaterih programov in dejavnosti, zato vodstvo opozarja, da so v času predvolilnih obljub kakršne koli napovedi o razdeljevanju finančnih sredstev še med druge komercialne medije neprimerne - sploh če bo obseg dejavnosti RTV-ja ostal nespremenjen.

Obveznosti RTV-ju nalaga tudi zakon
"RTV Slovenija je po zakonu dolžna izvajati obsežen nabor dejavnosti, ki jih zaradi finančne situacije, v kateri se je zavod znašel januarja 2011, ko je ostal brez dveh tretjin RTV-prispevka, le stežka izpolnjuje. Izpad skoraj 5 milijonov evrov je zelo okrnil vir financiranja in močno vplival na uspešnost tekočega poslovanja. Le z izvajanjem skrajnih racionalnih ukrepov v poslovanju in stroge stroškovne politike javnemu zavodu uspeva obdržati tekoče poslovanja prvih osem mesecev leta 2011 na pozitivni strani. Dokler bo zakonski obseg dejavnosti in obvez za RTV Slovenija takšen, kot je, bo kakršnakoli delitev RTV-prispevka drugim subjektom, razlog za nezmožnost zavoda za izvajanje javne službe, kot jo predpisuje zakon," je pojasnil generalni direktor Marko Filli.

Amandma bi povzročil upad prihodkov
Poslance je prav tako pozval, naj zavrnejo amandma k 32. členu predloga zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, saj ta pomeni občuten izpad prihodkov. S predlogom o zmanjšanju minutaže televizijskega oglaševanja v najbolj gledanih terminih z devet na sedem minut in v manj gledanih terminih z 12 na 10 minut bo po njegovih besedah zazijala približno 20-odstotna luknja v prihodkih od oglaševanja.

"Kar pomeni, da se lahko na programskem in vsebinskem delu zgodi, da se bo morala širša slovenska javnost soočiti z znatno manjšo količino programskih vsebin in pa seveda z zmanjševanjem programskih vsebin za vse tiste specifične javnosti, za katere pripravljamo posebej prilagojene programske vsebine," dodaja Filli. Vodstvo je z vlado uspelo doseči dogovor o zvišanju RTV-prispevka za 0,75 evra od januarja 2012 dalje, toda z morebitnim sprejetjem predloga zakona bi po Fillijevih besedah spet sledil občuten izpad prihodkov.

"Vzdržite se stališč, ki bi škodile javnemu zavodu"
Zaradi tega politične stranke in vse udeležence v slovenskem medijskem prostoru vodstvo zavoda poziva, da se v teh težkih gospodarskih, družbenih in političnih časih vzdržijo "nepremišljenih in s strani zasebnih lobijev podprtih dejanj, stališč in idej, ki bodo zaradi morebitnih kratkoročnih koristi ali zgolj nabiranja političnih točk, v resnici le škodila dolgoročnim slovenskim interesom, kar delovanje javnega medijskega servisa zagotovo je."