Stavba RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Stavba RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za kulturo je v torek opozorilo, da sta z odločitvijo o prodaji delnic Eutelsat v. d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough in nadzorni svet ravnala v neskladju s postavljenimi merili za porabo sredstev. Kot so zapisali na ministrstvu, je nadzorni svet RTV Slovenija na seji 27. julija lani odobril prodajo delnic Eutelsat v vrednosti 1,8 milijona evrov za izplačilo odpravnin zaradi redne odpovedi pogodb iz poslovnih razlogov, vendar pa prodaje v letu 2022 ni bilo, saj delnica ni dosegla cene 9,95 evra, ki jo je kot najnižjo prodajno ceno določil nadzorni svet.

Na seji 29. marca letos pa so nadzorniki, čeprav je povprečna tržna cena delnice v letošnjem letu 6,2 evra, sprejeli sklep, da soglašajo z začetkom postopka prodaje delnic Eutelsat Communications za financiranje razvojnih projektov namensko za odpravnine ob odpovedi iz poslovnih razlogov, so opozorili na ministrstvu, kjer so prepričani, da "'odpravnin ob odpovedi iz poslovnih razlogov' nikakor ni mogoče šteti med zgoraj navedena razvojna področja oziroma da odpovedi iz poslovnih razlogov ni mogoče šteti med projekte, ki javnemu zavodu zagotavljajo razvoj ali imajo zanj trajno vrednost, skladno z njegovim poslanstvom".

Sorodna novica Ministrstvo vodstvu RTV-ja očita nenamensko prodajo Eutelsatovih delnic

Vodstvo RTV Slovenija v odzivu opozarja, da je ministrstvo "namerno zamolčalo člen internih meril, ki javnemu zavodu dovoljuje koriščenje sredstev za reševanje strateško pomembnih vprašanj, kot je finančna stabilizacija zavoda z znižanjem stroškov dela". Vodstvo ministrstvu očita tudi, da je zamolčalo, da so bile delnice Eutelsat že leta 2015 odprodane ravno za pokritje odpravnin, povezanih z reševanjem kadrovskih vprašanj. "To pomeni, da obstaja nesporna predhodna praksa prodaje finančnih naložb za odpravnine, če odpravnine predstavljajo ukrep za trajno reševanje strateško pomembnih vprašanj," so zapisali v vodstvu.

Glede domnevno prenizke prodajne cene pa vodstvo pojasnjuje, da delnica Eutelsat Communications kotira na borzi in ima v vsakem trenutku znano tržno ceno. "Povprečna cena, po kateri so bile delnice prodane na borzi, je v skladu z uradno cenitvijo pooblaščenega cenilca. Cena delnic sicer relativno enakomerno pada že leta in iz vseh razpoložljivih podatkov tudi za prihodnje obdobje izhajajo negativni obeti gibanja cene delnice," so sporočili iz vodstva.

Vodstvo ministrstvo poziva k umiku izjave in opozarja na politične pritiske

"Ugotovitev ministrstva za kulturo, da gre v primeru prodaje 512.000 delnic Eutelsat Communications za nenamensko porabo ter da naj bi bila dosežena cena prenizka, je zato ne zgolj nepravilna, pač pa tudi zavajajoča, poleg tega pa je ministrstvo za takšno ugotovitev tudi nepristojno," so še zapisali v vodstvu, kjer ministrstvo za kulturo pozivajo, naj "svojo nepravilno in namerno zavajajočo izjavo za javnost v celoti prekliče".

V sporočilu za javnost je vodstvo RTV Slovenija ob tem opozorilo na "stopnjevanje nedopustnih političnih pritiskov na avtonomni javni zavod". "Zadnje neposredne grožnje Ministrstva za kulturo z uveljavljanjem odgovornosti poslovodstva in članov nadzornega sveta razumemo v kontekstu stalnih političnih pritiskov na javni zavod RTV Slovenija, ki se po odločitvi Ustavnega sodišča Republike Slovenije za začasno zadržanje dela novele ZRTVS-1 samo še stopnjujejo. O vsem smo zato dolžni obvestiti tudi evropsko zainteresirano javnost," so napovedali.