Predstavniki poslanskih skupin so ponovili stališča do te teme, o sklepu pa niso glasovali, saj na matičnem odboru ni prejel zadostne večine. Foto: BoBo
Predstavniki poslanskih skupin so ponovili stališča do te teme, o sklepu pa niso glasovali, saj na matičnem odboru ni prejel zadostne večine. Foto: BoBo

Poslanec SDS-a Branko Grims je izpostavil, da bo Evropa pandemijo novega koronavirusa premagala, vprašanje nezakonitih migracij pa se niti še ne začenja. Zato bo po njegovem treba ta predlog o izjemnih pooblastil vojske pri širšem varovanju državne meje treba še ponoviti.

Poslanec SD-ja Matjaž Nemec se je med drugim vprašal po utemeljenosti argumenta, da naj bi se varnostne razmere poslabšale. V preteklih tednih so bili prebivalke in prebivalci Slovenije "zaprti med štiri stene". Zaprte so bile državne meje evropskih držav in se šele zdaj počasi odpirajo, je opomnil. Boštjan Koražija iz Levice je dejal, da vlada "straši, da prihaja nov begunski val", hkrati pa se njeni ukrepi spreminjajo "z danes na jutri" in brez strokovne podlage.

V SMC-ju so aktivacijo dodatnih pooblastil vojski podpirali, saj je vseboval vrsto varovalk, ki ta izjemna pooblastila omejujejo in njihovo izvajanje nadzorujejo, je opisala Monika Gregorčič.

Poslanec NSi-ja Andrej Černigoj je na drugi strani pojasnil, da se nanje obračajo številni prebivalci iz obmejnih občin, ki opozarjajo na nesprejemljiva ravnanja migrantov. Tudi Jani Ivanuša (SNS) je dodal, da ne bi smeli dopustiti, da morajo ljudje ob meji svoje življenje in premoženje varovati sami.

V stranki SAB so bili po besedah Maše Kociper ves čas pripravljeni prisluhniti pojasnilom policije in ministrstva, če bi bila v nekem trenutku aktivacija dodatnih pooblastil vojske na mestu. A danes so razmere drugačne, migrantski pritisk je manjši, tako da je bila odločitev, da se člen ne aktivira, pravilna.

Franc Jurša iz DeSUS-a pa je izpostavil, da je vsakršno nezaupanje ali dvom o strokovnosti dela vojske ali policije odveč: "Biti vojak ali policist ne pomeni samo opravljati tega poklica, temveč tudi živeti zanj."

Robert Pavšič iz LMŠ-ja je odgovoril, da zaupajo policistkam in policistom ter vojakinjam in vojakom. "Glede na dogajanja v zadnjih tednih pa ne zaupamo vam," je poudaril.

Vojska zagotavlja, da na območju incidenta ni bilo vojakov