Predsednik vlade Miro Cerar je na lestvici priljubljenosti zdrsnil na peto mesto. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik vlade Miro Cerar je na lestvici priljubljenosti zdrsnil na peto mesto. Foto: MMC RTV SLO
false
Stranka SDS se je zavihtela na prvo mesto. Foto: MMC RTV SLO
Vox populi: Anketa podpore vladi

Tako kažejo rezultati ankete Vox populi, ki jo za Televizijo Slovenija in časnik Dnevnik vsak mesec pripravlja agencija Ninamedia. Tokrat je agencija 700 ljudi anketirala med 14. in 17. decembrom. Izsledki raziskave kažejo, da je priljubljenost predsednika vlade Mira Cerarja in tudi njegove stranke močno upadla. Veča pa se odstotek tistih, ki se sploh ne bi odpravili na volišča, je za TV Slovenija poročal Seku Conde.

Ocena dela vlade
Da vlada dela uspešno, meni 27,7 odstotka vprašanih, kar je za dobrih sedem odstotkov manj kot prejšnji mesec. Skoraj 68 odstotkov vprašanih pa delo vlade Mira Cerarja ocenjuje kot neuspešno.

In kakšen bi bil razplet parlamentarnih volitev, če bi potekale danes?
Poglejmo podporo strankam: na prvem mestu je Slovenska demokratska stranka (SDS), podpira jo 15,8 odstotka vprašanih, na drugo mesto je zdrsnila Stranka modernega centra (SMC) z dobrimi 10 odstotki podpore, tretje mesto je pripadlo Socialnim demokratom (SD) z 8,5-odstotno podporo. Združena levica (ZL) je s šestimi odstotki četrta, Nova Slovenija (NSi) s 4,9 odstotka peta, DeSUS pa je na šestem mestu s slabimi tremi odstotki podpore.

Četrtina vprašanih se ni opredelila.

Poglejmo, kako bi si stranke razdelile sedeže v državnem zboru: SDS bi zasedel 29 sedežev, SMC 19, SD-ju bi pripadlo 15 sedežev, Združeni levici 11, Nova Slovenija bi imela devet poslancev, DeSUS pa pet.

In kako priljubljeni so ta mesec posamezni politiki?
Med 22 politiki je Borut Pahor spet ocenjen bolje kot prejšnji mesec. Druga je Violeta Bulc, tretja pa Tanja Fajon. Predsednik vlade Miro Cerar je z drugega zdrsnil na peto mesto, sledi mu predsednik državnega zbora Milan Brglez. Na sedmem mestu je Ljudmila Novak, ki je poleg predsednika vlade edina ocenjena slabše kot prejšnji mesec. Na dnu lestvice sta Janez Janša in Eva Irgl.

Vox populi: Anketa podpore vladi