Po preučitvi prijav nove sankcije proti patru Rupniku

Kot je pojasnjeno v poročilu, ki ga je vrh mednarodnih hiš jezuitskega reda objavil zgodaj zjutraj, gre za prijave duhovnih, psiholoških in seksualnih zlorab z zelo visoko stopnjo verjetnosti, ki naj bi jih slovenski pater Marko Rupnik zakrivil med sredino 80. let prejšnjega stoletja in letom 2018, poroča Radio Slovenija.

Poročilo referenčne ekipe strokovnjakov, ki so jo oblikovali na pobudo Rupnikovega nadrejenega, delegata Mednarodnih hiš jezuitskega reda v Rimu Johana Verscheurna, obsega 150 strani pričevanj petnajstih ljudi, ki so domnevne zlorabe Rupnika prijavili po decembrskem pozivu jezuitov samih.

Kot je za Televizijo Slovenija poročal novinar Janko Petrovec, je Verschueren potrdil, da je med njimi trinajst žensk in dva moška, ki so Rupnika spoznali preko duhovnega vodenja ali umetniškega ustvarjanja in ki niso povezani med sabo. Ekipa je prejela tudi dve pismi v njegovo podporo.

V poročilu piše, da je skupina za obravnavanje primerov pritožb zoper jezuite Rupniku predlagala, da bi se sestala z njim, a brez uspeha, saj je pater pričanje odklonil. Mu je pa skupina izročila obsežno dokumentacijo o svojem delu. Rupnik je bil tudi obveščen o naravi in vsebini obtožb ter o odločitvi vrha mednarodnih hiš jezuitskega reda.

Nekaj sankcij proti patru že uvedenih, sledi notranji postopek

Delegat mednarodnih hiš Johan Verschueren je potrdil, da je red Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja, javno komuniciranje, še vedno pa ne sme zapustiti italijanske dežele Lacij.

Kot je dodal Verschueren, ne izključujejo niti nadaljnjih disciplinskih ukrepov proti patru Rupniku. Napovedal je notranji postopek, v katerem bo lahko Rupnik sam podal svojo različico dogajanja. Kot je poročal Janko Petrovec, bi se lahko postopek iztekel z Rupnikovo premestitvijo iz rimskega Centra Aletti, kjer je bival in deloval doslej, z osamitvijo v spokorniško življenje ali pa celo z njegovo izključitvijo iz jezuitskega reda.

Glede na naravo prejetih pritožb bi bilo po navedbah Verschuerena mogoče izključiti, da bi bilo Rupnikovo ravnanje kaznivo pred italijanskimi pravosodnimi organi. So pa njegova ravnanja pomembna s kanonskega vidika in v povezavi z njegovim verskim in duhovniškim življenjem ter odgovornostjo.

Pri jezuitih so ob tem naročili še teološko analizo nekaterih Rupnikovih predavanj na temo spolnosti. V njih niso odkrili krivoverstva, zato pa "elemente, ki bi utegnili opravičevati prestopke in nespodobna dejanja".

Številne obtožbe zlorab

Vrh mednarodnih hiš jezuitskega reda je novo poročilo pripravil po tem, ko sta na začetku letošnjega leta o zlorabah patra spregovorili še dve nekdanji redovnici, ki sta dejali, da ju je Rupnik otipaval in spolno napadel in da sta bili v redovniški skupnosti Loyola deležni tudi psihičnega nasilja. Že predlani je bilo vloženih več obtožnic proti Rupniku glede spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale, zato je primer zaključil.

Zaradi obtožb o spolnih zlorabah Rupnika pozivajo, naj vrne Prešernovo nagrado, ki jo je leta 2000 prejel za mozaično poslikavo papeževe kapele Odrešenikove matere v Vatikanu, ali pa naj mu jo vzame država.

V Rimu prejeli še petnajst prijav zlorab Marka Rupnika