Na vrhovnem sodišču so predtem zgolj potrdili, da so prejeli pritožbo na poročila Državne volilne komisije glede izidov novembrskih referendumov o treh zakonih, ki so jo vložili Osveščeni prebivalci Slovenije (OPS) in ki se nanaša na vse tri referendume.

Predstavnik OPS-ja Ladislav Troha je dejal, da z odločitvijo vrhovnega sodišča še ni seznanjen. Glede na to, da bo vročitev potekala po zakonu o upravnem postopku, pa ima 15 dni časa za prevzem odločbe sodišča. Kot je dodal, se jim ne mudi in bodo pošiljko prevzeli "počasi".

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po njegovih besedah namreč volilne komisije sporočajo volilno udeležbo do 10. oz. do 16. ure, ne sporočajo pa volilne udeležbe do 19. ure. Troha sklepa, da volilne komisije volilne udeležbe ne ugotavljajo iz imenikov, ampak iz preštetih glasovnic, ob tem sumi, da to počnejo z namenom, da se v volilne skrinjice dodajajo vnaprej obkrožene glasovnice.

Zaradi navedenega je Troha vrhovnemu sodišču predlagal revizijo referendumskega izida, na način, da posebna komisija, sestavljena iz sodnikov in predstavnikov organizatorjev referendumske kampanje, prešteje vse glasovnice in to številko primerja s številom volilnih udeležencev, zapisanih v volilnem imeniku.

DVK je poročila o izidih treh referendumov sprejel prejšnji četrtek. Zoper poročilo je lahko vsak volivec, ki je glasoval na referendumu, v treh dneh po objavi poročila vložil pritožbo na vrhovno sodišče, ki o njej odloči v 30 dneh. Zoper odločitev vrhovnega sodišča pa pritožba ni dovoljena.

Poročilo o izidu referendumov tako še ni pravnomočno. Uveljavitev novel bi se lahko torej kljub temu, da je DVK skrajšal rok za sprejem poročil o izidu glasovanja in ni čakala na podatke o številu umrlih volivcev, zavleče v prihodnje leto.

Bi pritožba lahko bila zavržena?

Radio Slovenija je sicer v torek poročal, da bi lahko vrhovno sodišče pritožbo zavrglo, ker da vsebinsko sploh ni bila vložena na referendumski izid, ali pa se bo vrhovno sodišče razglasilo za nepristojno. To, kar piše v pritožbi, se namreč nanaša na delo volilnih odborov, za takšno pritožbo pa je čas tri dni po zaprtju volišč, in ta rok je seveda že zamujen, je poročala Jolanda Lebar za Radio Slovenija.