Jaz zate, ti zame. Tebi nič, meni nič? Foto: MMC RTV SLO
Jaz zate, ti zame. Tebi nič, meni nič? Foto: MMC RTV SLO

Prav gotovo bo prišlo do spremembe v zasedbi zaposlenih, ker bomo ugotovili, da so določene stvari vodene tja, kamor menimo, da ni potrebno.

ANZ
Vzajemna ima novo upravo

Poleg Dušan Kidriča, ta prihaja iz vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj, bo članica uprave tudi Irena Kos, sicer zaposlena na AZN-ju, je na tiskovni konferenci povedal direktor AZN-ja Mihael Perman. Izredna uprava bo delovala devet mesecev.

"Potencialno omogočene zlorabe na Vzajemni"
Agencija se je uvedbo izredne uprave odločila, ker v zavarovalnici "ni delovala relacija med nadzornim svetom in upravo, s čimer ni bila vzpostavljena ustrezna struktura notranjih nadzorov, kar je potencialno omogočalo zlorabo na Vzajemni," je dejal Perman.

Odločbo so Vzajemni že vročili in je že pravno veljavna. Pooblastila nadzornega sveta so prešla na ANZ, ki pa v času izredne uprave nima nobenih pristojnosti, razen sklica skupščine za namen povečanja osnovnega kapitala, "kar pa v Vzajemni ni potrebno", je dodal Perman.

Izredna uprava bo pregledala celotno delovanje Vzajemne, med drugim vse pogodbe, ki se še niso iztekle. "Prav gotovo bo prišlo do spremembe v zasedbi zaposlenih, ker bomo ugotovili, da so določene stvari vodene tja, kamor menimo, da ni potrebno".

Po veljavni zakonodaji z dnem imenovanja izredne uprave prenehajo pooblastila trenutni upravi, nadzornemu svetu in skupščini, poroča Radio Slovenija. Z odločbo o izredni upravi agencija imenuje dva ali več izrednih upraviteljev ter določi vrsto in obseg poslov, ki jih opravlja posamezni izredni upravitelj.

Upokojenci: Država se vmešava v zasebno lastnino
Imenovanju nove izredne uprave so sicer nasprotovali predstavniki Zveze društev upokojencev, ki pravijo, da se država vmešava v zasebno lastnino. Ob tem zatrjujejo, da napovedane skupščine 6. novembra ne bodo preklicali. Do zdaj so pri zvezi zbrali več kot 10.000 podpisanih pooblastil za glasovanje na izredni skupščini.

Po besedah podpredsednika ZDUS-a Mirka Miklavčiča imenovanje izredne uprave Vzajemne v tem trenutku pomeni "toliko, kolikor so bile zdaj menjave uprav s strani nadzornikov, ki so se dogajale nekaj dni nazaj", same odločitve AZN-ja pa ni želel komentirati.

Na izredni skupščini 6. novembra bodo o morebitnih spremembah v nadzornem svetu sprejeli ustrezne sklepe, "potem pa bomo videli, kdo bo lahko te sklepe oviral in zakaj jih bo oviral," je dodal

Predsednik senata Agencije za zavarovalni nadzor Jurij Gorišek je v imenu celotnega senata sredi tedna poudaril, da je naloga agencije regulacija in nadzor zavarovalnega trga, vseh načrtovanih ukrepov pa medijem in drugim ne morejo razkriti. Časovno sovpadanje zahteve po izredni skupščini z ukrepi agencije sta zgolj slučaj in rezultat dolgotrajnega zbiranja dokaznega gradiva, ki bi zadržalo morebitno presojo na vrhovnem sodišču. Senat AZN-ja tako zavrača vsakršna namigovanja o tem, da bi želeli kogar koli zaščititi ali na kakršen koli način prikriti pretekla dogajanja v Vzajemni. Zveza društev upokojencev si namreč na morebitni skupščini prizadeva doseči spremembe v nadzornem svetu zavarovalnice.

Prav gotovo bo prišlo do spremembe v zasedbi zaposlenih, ker bomo ugotovili, da so določene stvari vodene tja, kamor menimo, da ni potrebno.

ANZ
Vzajemna ima novo upravo