Boštjan Aver ostaja zaposlen v Vzajemi. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Aver ostaja zaposlen v Vzajemi. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je nadzorni svet zdravstvene zavarovalnice Vzajemna v petek iz krivdnih razlogov odpoklical predsednika uprave Boštjana Averja, do nadaljnjega zadolžitve predsednika uprave prevzema preostali član uprave Davor Hvala. Vzajemna bo o odpoklicu nekdanjega predsednika uprave obvestila Agencijo za zavarovalni nadzor, so še sporočili iz Vzajemne.

Kot je znano, je Agencija za zavarovalni nadzor Vzajemni prejšnji teden napovedala imenovanja izredne uprave. Vzajemna je poziv agencije k izjasnitvi glede napovedanega ukrepa prejela prejšnjo sredo, nadzorniki pa so se z njim seznanili na petkovi seji in se glede na navedbe v pozivu odločili odpoklicati Averja. Ob tem v Vzajemni dodajajo, da bodo na poziv agencije odgovorili v postavljenem roku, to je najpozneje do četrtka.

Agencija, ki je ukrepanje zoper Vzajemno napovedala predvsem zaradi pomanjkljivosti pri delovanju nadzornega sveta zavarovalnice, ima za oblikovanje odločitve dva tedna časa.

Ima dogajanje politično ozadje?
Odpoklic prvega moža Vzajemne Boštjana Averja je bil po mnenju podpredsednika Zveze društev upokjencev Slovenije (ZDUS) Mirka Miklavčiča sicer pričakovan, vendar pa bi bilo imenovanje izredne uprave po mnenju ZDUS-a napačna odločitev. Kot smo že pisali, Miklavčiča skrbi, kakšno je politično ozadje dogajanja v Vzajemni. Prepričan je, da se je agencija za napovedani ukrep odločila v želji preprečiti izredno skupščino zdravstvene zavarovalnice, ki jo je ZDUS sklical za začetek novembra.