"Če bi vprašali politike v Kambodži, bi vam svetovali, da me ne sprejmete," se je pošalil Mussomeli. Foto: MMC RTV SLO

V zgodovini, podobno kot v osebnih odnosih obstaja več različnih perspektiv. Nihče ni le dober ali le slab.

Veleposlanik ZDA Jospeh Mussomeli po treh letih mandata odhaja iz Slovenije. V pogovoru za TV Slovenija je pojasnil, kako gleda na slovensko družbo.

Mussomeli je v preteklosti večkrat razburil slovensko politično in splošno javnost, saj je odkrito izražal svoja stališča do notranjih zadev Slovenije. "Odgovor Washingtona je bil, da svoje delo dobro opravljam in naj nadaljujem," na to pravi Mussomeli. Zato je prepričan, da je svoje delo primerno opravljal.

Trdi, da ni vplival na sestavo vlade
Zanikal je, da bi imel kakršno koli vlogo pri oblikovanju slovenske vlade v letu 2011. "Zelo vesel bi bil, če bi Janševa vlada ostala na oblasti. Enako bom vesel, če bo ostala vlada Bratuškove. Slovenija zdaj potrebuje stabilnost." Tako Janeza Janšo kot Alenko Bratušek vidi kot inteligentna človeka, ki sta zelo predana delu. Sočustvuje pa s predsednico vlade, saj je težko vse zadovoljiti - ne le v državi, temveč celo v lastni koaliciji.

Sam sebe umešča malo na levo, malo na desno - liberalen je glede pravic gejev, Romov, socialnih zadev, z desnico se strinja pri gospodarskih vprašanjih in razčiščevanju stvari iz 2. svetovne vojne.

Kritičen do medijev
Kritično pa gleda na slovensko medijsko prizorišče, saj meni, da veliko slovenskih novinarjev stvari vidi z leve perspektive. "V zadnjem času se to spreminja, več je objektivnosti," je dodal.

Slovenija po mnenju veleposlanika ni visoko na ekonomskem zemljevidu ZDA - zelo nizko je pri razmišljanju o trgovanju, malo višje pri investicijah in precej visoko, ko gre za skrbi glede stabilnosti evrskega območja.

Težko je res dobro poznati razmere v državah
"V Sloveniji sem se lahko srečal, s komer koli sem želel. Pa še vedno ne morem reči, da dobro poznam situacijo v državi," pravi Mussomeli in se s tem navezuje tudi na svoj mandat veleposlanika v Afganistanu, ko ni imel takšne svobode gibanja.

Dotaknil se je tudi dogajanja v ZDA. Meni, da so ljudje preveč pričakovali od predsednika Baracka Obame. Podedoval je namreč veliko težkih zadev.

Pogovoru, ki se je dotikal tudi prizadevanj ameriške diplomacije ter aktualnih političnih dogodkov v svetu in ga je vodila odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Ksenija Horvat Petrovčič, lahko prisluhnete v spodnjem posnetku.

V zgodovini, podobno kot v osebnih odnosih obstaja več različnih perspektiv. Nihče ni le dober ali le slab.

Pogovor z veleposlanikom ZDA Mussomelijem
Pogovor z veleposlanikom ZDA Mussomelijem