Foto:
Foto:

V času, ko se lahko v Švici rojena deklica nadeja, da bo dočakala 80 let, bo deklica, rojena v Zimbabveju, morebiti živela 38 let. Na jugu Afrike, kjer pustoši aids, je življenjska doba še krajša, kot je bila pred desetletjem.

Življenjska doba se krajša tudi v nekaterih evropskih državah. V marsikateri državi nekdanje Sovjetske zveze sistem socialne in zdravstvene pomoči propada, povprečna življenjska doba moških je le 58 let.

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da po svetu zaradi aidsa umre dvakrat več ljudi, starih od 15 do 59 let, kot zaradi bolezni srca in ožilja. Zaradi bolezni, ki so posledica kajenja, vsako leto umre kakih pet milijonov ljudi. V Svetovni zdravstveni organizaciji še poudarjajo, da je vse večji prepad pri zdravstveni oskrbi med revnimi in bogatimi nepotreben in nezaslišan.

V revnih državah je tveganje nosečnic, da bodo ob porodu umrle, 250-krat večje kot v bogatem delu sveta. Vsako leto zaradi zapletov ob porodu umre 500 tisoč žensk.
Povsod je mogoče izpeljati potrebne izboljšave, le domače znanje in pomoč mednarodne skupnosti si morata podati roko. V prihodnjem letu bo razviti svet na veliki moralni preizkušnji, ali bo končno pomagal tistim, ki prezgodaj umirajo res samo zato, ker so revni, pravijo v Svetovni zdravstveni organizaciji.