V Združenju za odgovorno prihodnost vseh generacij so prepričani, da izjava Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki so jo posredovali svojim članom, pomeni sprevračanje dejstev prav tam, kjer jih ne more in jih v dobro svojega članstva ne bi smela sprevračati. Foto: BoBo
V Združenju za odgovorno prihodnost vseh generacij so prepričani, da izjava Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki so jo posredovali svojim članom, pomeni sprevračanje dejstev prav tam, kjer jih ne more in jih v dobro svojega članstva ne bi smela sprevračati. Foto: BoBo

V združenju so prepričani, da izjava Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki so jo posredovali svojim članom, pomeni sprevračanje dejstev prav tam, kjer jih ne more in jih v dobro svojega članstva ne bi smela sprevračati.

ZSSS: Odločali bomo, kakšno državo želimo
"Ko govori o nasprotovanju malemu delu, se spozablja, saj ne uvidi, da je prav zakon o malem delu zakon proti tajkunskemu bogatenju posrednikov v študentskih servisih in proti izkoriščanju študentov (delavcev) od delodajalcev. Zakon o malem delu s pravicami, ki jih "mali delavec" (študent) doslej nima, dejansko ščiti malega delavca, saj mu v nasprotju s sedanjim stanjem omogoča ureditev zakonitega statusa," so opozorili v združenju.

Zorko je namreč v izjavi zapisal, da je prihajajoča nedelja dan, ko skupaj odločamo o tem, kakšno državo želimo: "Ali bodo v Sloveniji imele prednost vrednote, kot so socialna država, solidarnost, dostojanstvo, spoštovanje in uresničevanje temeljnih človekovih pravic in vrednot, ali pa bodo dobili prednost kapital, tajkunska želja po dobičkih, krčenje socialnih pravic ter kupovanje vstopnice za vlak Berlin–Pariz z večanjem revščine in bede?"

Vladne reforme = nižanje standarda?
V ZSSS-ju menijo, da se bo odločalo o tem, ali se strinjamo s sedanjo vladno politiko, katere osnovni namen ni blaginja državljank in državljanov, ampak blaginja peščice izbranih na račun navadnih ljudi. "Zakon o malem delu je uvodnik k 'nujnim' vladnim reformam (kar z drugimi besedami pomeni nižanje socialnih pravic in standarda ljudi), ki nam jih vlada skuša vsiliti s prisilo in zastraševanjem. Pri tem pa se vsakemu, ki ima drugačno mnenje ali rešitev, posmehuje in mu prilepi oznako 'zaviralec razvoja Slovenije'. Kot da ima absolutno oblast," je v izjavi v imenu ZSSS-ja zapisal Zorko.

"Odločitev za zakon o malem delu ni odločitev za ali proti vladi, ampak samo o tem, ali bomo trg malega dela postavili v zakonite okvire in s tem za nas in za prihodnje rodove onemogočili izkoriščevalski trg navidezno študentske delovne sile," pa zatrjujejo v Združenju za odgovorno prihodnost vseh generacij.

"Zakon o malem delu ni grožnja niti socialni blagajni"
Pravijo, da zakon o malem delu nikakor ne posega v obstoječe delavske pravice, ampak za novo kategorijo malih delavcev te pravice šele vzpostavlja. "Predvsem pa zakon o malem delu ni grožnja niti socialni blagajni, ki se bo s prispevki iz naslova malega dela polnila, in ne praznila. Na morebitni propad podjetij zakon o malem delu nima v primerjavi s poslovnimi odločitvami lastnikov nikakršnega vpliva, predvsem pa ni grožnja sindikalnim predstavnikom, da zavoljo sprejetega zakona ne bodo več mogli pred kamerami zagovarjati delavskih pravic. Nasprotno se bo lahko njihovo področje delovanja razširilo še na male delavce, ki zdaj nimajo nikakršne pravne in sindikalne zaščite," je zapisalo združenje.