Boštjan Koritnik je zagotovil, da bodo vsi, ki jim dodatek pripada, ta denar iz proračuna tudi dobili. Foto: BoBo
Boštjan Koritnik je zagotovil, da bodo vsi, ki jim dodatek pripada, ta denar iz proračuna tudi dobili. Foto: BoBo

"Najbolj obremenjenim v času epidemije smo omogočili dodatno nagrajevanje. Izjemno pomembno je, da smo z zakonom sredstva zagotovili iz proračuna. To je pomembno zlasti za javne zavode na področju zdravstvenega ali socialnega varstva, saj ti sredstev z obstoječimi viri financiranja ne bi mogli zagotoviti. Zaposleni boste lahko dodatek prejeli v višini največ 100 odstotkov urne postavke osnovne plače, višino dodatka pa s sklepom določi predstojnik. Pri tem mora upoštevati stopnjo izpostavljenosti in obremenjenosti ter obseg sredstev, ki bodo organu dodeljena za plačilo tega dodatka. Gre za nov dodatek v našem sistemu, ki je namenjen izključno za tveganja in napore pri obvladovanju epidemije," je navedel minister za javno upravo.

Nejasnosti glede dodatkov za obremenjenost javnih uslužbencev

"Naša usmeritev je, da za delo od doma dodatek zaposlenemu ne more pripadati," je dodal, vendar je ob tem navedel tudi izjeme, denimo uslužbence MZZ-ja, ki so bili v zadnjih tednih izjemno obremenjeni.

Vendar to ne bo edini dodatek, ki ga bodo prejeli najbolj obremenjeni v času epidemije. Drug dodatek določa kolektivna pogodba za javni sektor in znaša 65 odstotkov.

"Kolektivna pogodba ta dodatek ureja, vendar ga ne določa podrobno. Kot minister za javno upravo ne želim tolmačiti kolektivne pogodbe. Na MJU-ju smo dali pobudo za razlago te določbe komisiji za razlago kolektivne pogodbe, v kateri sodelujejo predstavniki sindikatov in ministrstva. Tudi za ta dodatek smo zagotovili iz proračuna. Osebno želim, da komisija sprejme to razlago čim prej," je med drugim pojasnil Koritnik.

Napoved sprememb referendumske zakonodaje

Minister za javno upravo je tudi razkril, da je vlada z namenom skrajšanja časovnih rokov pri sprejemanju t. i. protikorona zakonskih paketov na sredini dopisni seji sprejela predlog novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi.

Namen in cilj predloga zakona je implementacija ustavne ureditve zakonodajnega referenduma iz leta 2013 glede ene od sestavin, in sicer ureditve postopka v primeru, ko bi bil referendum skladno z ustavno določenimi razlogi nedopusten.

"S predlogom ohranjamo stroge varovalke, ki zagotavlja demokratičnost zakonodajnega postopka. Hkrati pa pridobimo do 8 dni krajšo časovnico pri postopkih sprejemanja novih proti korona paketov," je še poudaril Koritnik.

Novinarska konferenca vlade, prenos
Marca so upravne enote dobili 30 vlog za prijavo začasnega bivališča na dan, v zadnjih treh dneh pa kar 3000. Foto: Staš Golmajer
Marca so upravne enote dobili 30 vlog za prijavo začasnega bivališča na dan, v zadnjih treh dneh pa kar 3000. Foto: Staš Golmajer

Upravne enote delujejo

Minister je med drugim tudi zagotovil, da državna uprava nadaljuje svoje delo, tako upravne enote ostajajo odprte in izvajajo postopke, ki omogočajo, da se nekatere dejavnosti nemoteno izvajajo. Ker morajo zagotoviti ustrezne varnostne razmere za vse, pa delo poteka v omejenem kadrovskem in časovnem obsegu.

3000 e-vlog za prijavo začasnega bivališča

Dodal je, da so omogočili oddajo e-vlog za prijavo začasnega prebivališča brez digitalnega potrdila. V zadnjih treh dneh je bilo na dan oddanih 3000 vlog. "S tem smo močno zmanjšali vrste pred upravnimi enotami in uspešno preprečili možnost širjenja okužbe," je zagotovil.

Janša: Dodatka ne bo mogoče izplačati že aprila

Na vladnem Twitter profilu so medtem objavili tudi izjavo predsednika vlade Janeza Janše, ki je že ob sprejemanju protikoronskega zakona v državnem zboru pojasnil, da je bilo za vlado pomembno, da bi ujeli rok aprilskega izplačila plač zdravstvu, a da tega dodatka pri aprilskem izplačilu zaradi vseh postopkov ne bo mogoče izplačati. Zagotovil pa je, da bodo dodatke izplačali za nazaj.