Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Prvo nakazilo bo namenjeno za otroke, ki so rojeni v letu 2020, in bo izvedeno 31. marca 2021. Število vseh, ki bodo prejeli dodatke, še ni natančno znano. Nekje okoli 18.000," je za Radio Slovenija povedal direktor direktorata za družino Dušan Mikuž.

Vsi otroci, ki so se oziroma se bodo rodili v letu 2021, pa bodo nakazilo prejeli v treh mesecih po rojstvu.

Znesek prvega nakazila znaša nekaj manj kot 10 milijonov evrov. Solidarnostni dodatek za novorojence bo veljal leto dni od konca epidemije.

Nakazilo se ne bo štelo v dohodek

Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence je del sedmega protikoronskega svežnja (PKP7). Kot zapoveduje PKP7, za izplačilo dodatka za novorojence posebne vloge ni treba vlagati.

Izplačilo pa bo izvedeno po uradni dolžnosti v treh mesecih po rojstvu za vse upravičence do pomoči ob rojstvu otroka. Za otroke, ki so se rodili do sprejetja zakona, bo dodatek izplačan do 31. marca.

Enkratni dodatek za novorojence se, kot je lani pojasnilo ministrstvo za delo, ne bo štel v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči.

V Sloveniji se je po začasnih podatkih državnega statističnega urada (Surs) v letu 2020 rodilo 18.363 otrok, letos januarja pa 1.498 otrok. (za 4 odstotke manj kot v januarju 2020).