V akciji, ki bo trajala do 29. marca, lahko sodeluje vsak, bodisi kot pričevalec ali kot zapisovalec, so sporočili organizatorji.

Pričevanja starejših o različnih vidikih življenja v preteklosti zapisujejo in objavljajo s pomočjo aplikacije Zapisi spomina, ki jo je leta 2021 razvil Zavod Dobra pot s sedežem v občini Divača. Zanjo so prejeli tudi nagrado Sveta Evrope in Evropske komisije v sklopu pobude Zgodbe dnevov evropske kulturne dediščine.

Aplikacija je dosegljiva na spletnem naslovu zapisi-spomina.dobra-pot.si. K sodelovanju vabijo tudi šole, nevladne organizacije, lokalna društva in druge ustanove.

Kot poudarjajo organizatorji, so starejši zakladnica izkušenj in spominov, žal pa se v današnji družbi mnogi znajdejo v okoliščinah, ko ne morejo izkoristiti svojega potenciala, saj se spopadajo z osamljenostjo in odrinjenostjo na rob. Po drugi strani so tu mladi, ki izgubljajo stik z dediščino, s svojo identiteto in preteklostjo. Vrzel med generacijami se poglablja, menijo v Zavodu Dobra pot.

V preteklih letih se je v akcijo vključilo več kot 200 posameznikov in okoli 40 ustanov, ki so skupaj zapisali približno 300 pričevanj.

Zavod Dobra pot je bil ustanovljen v Brkinih z željo po zaščiti naravne in kulturne dediščine na svež in inovativen način. Kot so navedli v zavodu, se osredotočajo na družbene izzive ruralnega okolja in poskušajo odgovoriti na zaznane potrebe kraško-brkinskega, pa tudi širšega slovenskega prostora. Osmo leto prirejajo izobraževanja, delavnice in usposabljanja za splošno javnost ter razvijajo programe za podeželsko mladino.