Brezdomci so zaradi svojega družbenega statusa pogosto diskriminirani in tarče različnih oblik nasilja, je navedel zagovornik.

V Sloveniji je bilo po navedbah zagovornika v programih za brezdomce v letu 2020 skupno več kot 3300 uporabnikov, od tega skoraj 80 odstotkov moških. Že siceršnjo socialno izključenost in socialne stiske je okrepila epidemija covida-19. "Evropski parlament je v svoji resoluciji leta 2020 opozoril, da je ljudi, ki imajo v Evropski uniji težave s prenočiščem, 70 odstotkov več kot pred desetimi leti." je poudaril Lobnik.

V priporočilu ob svetovnem dnevu brezdomcev Lobnik ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti priporoča sprejem ločene in celovite strategije za izboljšanje položaja brezdomcev, ki bi vključevala konkretne cilje, ukrepe za doseganje teh ciljev s kazalniki uspešnosti, časovnico ukrepov ter tudi vire financiranja, "saj zgolj deklarativne zaveze ne zagotavljajo tudi konkretnih korakov za izboljšanje položaja."

Zagovornik je ministrstvu priporočil tudi, naj pri pripravi ukrepov za brezdomce upošteva sodobne strokovne smernice, kot je na primer pristop "najprej stanovanje", ki ga priporoča Evropski parlament. Ta pristop po njegovih besedah primerno in varno nastanitev razume kot predpogoj za izboljšanje kakovosti življenja brezdomcev. "Šele primerna nastanitev jim namreč omogoči napredek tudi na drugih področjih življenja, kot je urejanje dokumentov, nadaljevanje izobraževanja, vključevanje na trg dela in podobno," je pojasnil Lobnik.

Pri pripravi ukrepov za izboljšanje položaja brezdomcev naj ministrstvo upošteva potrebe občin in nevladnih organizacij po dodatnih programih, dodatnih namestitvah in kadrovskih okrepitvah, navaja zagovornik. Na podlagi odgovorov na poizvedbo o položaju brezdomcev, ki jo je aprila letos zagovornik poslal mestnim občinam in nevladnim organizacijam, je ministrstvu priporočil še, naj zagotovi, da bodo v preprečevanje brezdomstva in reševanje težav brezdomcev vključena še vsaj ministrstva za okolje in prostor, zdravje, izobraževanje ter notranje zadeve.

Nazadnje je zagovornik ministrstvu za delo priporočil tudi, naj na podlagi izkušenj in dobrih praks ukrepanja za zaščito brezdomcev med epidemijo covida-19 pripravi protokol za ukrepanje v času zdravstvenih kriz na splošno. "S tem protokolom naj ministrstvo predvidi uvedbo dodatnih ukrepov in programov, s katerimi bi omilili posledice za to zelo ranljivo družbeno skupino," še poudarja Lobnik.