Če so pred štirimi leti ljudje na neki način nasedli in potrdili »Grimsov zakon«, bi se morali doslej naučiti, da tem istim ljudem ne gre zaupati še enkrat.
Če so pred štirimi leti ljudje na neki način nasedli in potrdili »Grimsov zakon«, bi se morali doslej naučiti, da tem istim ljudem ne gre zaupati še enkrat." Foto: RTV SLO

Biščak tako piše: "Prva med njimi je, da so zakon napisali strokovnjaki – dve leti pozneje je Branko Grims sam priznal, da ga je napisal on; druga je, da se bo naročnina pocenila – vsi, ki naročnino plačujemo, vemo, da se to ni zgodilo; tretja laž je, da bo program boljši – vsi, ki smo ta program gledali, ga danes v glavnem ne gledamo več, dobro vemo, da se je v teh štirih letih poslabšal. To dokazujejo tudi podatki o gledanosti. Indikativen podatek je, da je informativna oddaja 24ur na Pop TV dvakrat bolj gledana kot TV Dnevnik Televizije Slovenija. Na tej točki pridemo do očitka o politizaciji, ki je, po mojem mnenju, neposredno povezan s padcem gledanosti ravno informativnih oddaj".

Obenem opozarja, da se novemu zakonu, "ki so ga res napisali strokovnjaki", očita politizacijo, pri čemer Bišča žogico znova vrača največji opozicijski stranki in stanju v preteklih letih. "Kadrovsko se je TV Slovenija popolnoma prevetrila, cela vrsta novinarjev je odšla ravno zaradi političnih pritiskov, pri tem pa ni nepomembno, da je bilo 23 od 29 članov programskega sveta, ki vodi ta javni zavod, imenovanih v Državnem zboru. Novi zakon predvideva, da samo pet od 17 članov imenuje Državni zbor."


Očitek o možnosti privatizacije javnega zavoda je, po Biščakovih besedah "žal ne morem reči drugače, preprosto – lažen in po svoje tudi neumen. Zakon o RTV namreč izrecno navaja, da je ta zavod v 100-odstotni lasti Republike Slovenije, kdor koli pa bi hotel ta zavod privatizirati, pa bi moral najprej spremeniti ta zakon." Pri očitkih o komercializaciji zavoda se, tako Biščak, "spet pozablja, da se je neslutena komercializacija zgodila prav v teh štirih letih veljavnosti »Grimsovega zakona«. Vsi smo lahko pred kratkim videli, da je bila RTV Slovenija kaznovana, ker je prekoračila čas dovoljenega oglaševanja, katerega maksimum je zakonsko določen."

"Če so pred štirimi leti ljudje na neki način nasedli in potrdili »Grimsov zakon«, bi se morali doslej naučiti, da tem istim ljudem ne gre zaupati še enkrat," končuje visok predstavnik koalicijske stranke.