Darko Štrajn:
Darko Štrajn: "S sprejemom novega zakona o RTVS predvsem preneha veljati medijsko, strokovno, politično in nacionalno škodljivi Grimsov zakon." Foto: BoBo

V izvršnem odboru Liberalne akademije se, kot so zapisali, strinjajo z večino državljanov, ki menijo, da je zakonodajni referendum o novem zakonu o Radioteleviziji Slovenija nepotreben. Med najpomembnejšimi razlogi za podporo zakonu je predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn navedel krepitev novinarske avtonomije, razvoj javne službe in prilagajanje novim tehnološkim, gospodarskim in družbenim realnostim.

"S sprejetjem novega zakona o RTVS predvsem preneha veljati medijsko, strokovno, politično in nacionalno škodljivi Grimsov zakon. Najhujša oblika zlorabe zakonodajne oblasti v njem, ki je v klavzulah o svetu RTV uzakonjala neposredno linijo odločanja in kadrovanja od političnega vrha do zadnjega urednika, je v novem zakonu odpravljena," je pojasnil Štrajn. Rešitve po njegovem mnenju omogočajo dolgoročno depolitizacijo RTV s tem, ko odpirajo prostor za avtonomijo in profesionalnost novinarskega dela.


Menijo, da je ohranjanje javne službe na področju RTV še zlasti pomembno glede na to, da je tako rekoč ves medijski prostor že plen privatizacije. Rešitve v zakonu omogočajo postopno odpravo škode, ki jo je Grimsov zakon povzročil na področju kakovosti televizijskih in radijskih programov, je ocenil Štrajn. Novi zakon je po njegovih besedah nujen zaradi vrste spremenjenih družbenih, ekonomskih in tehnoloških okoliščin. Ob tem je opozoril na "modro rešitev" nevtralnega mehanizma uravnavanja višine naročnine in na možnosti, ki jih odpira na področju tehnološkega razvoja.

Po Štrajnovih besedah zakon, ki so ga sooblikovali pomembni poznavalci medijske in pravne stroke, sledi ključnemu načelu, da mora biti javni RTV avtonomen in kredibilen. Zato so očitki opozicije, ki govori o privatizaciji in komercializaciji, po mnenju izvršnega odbora Liberalne akademije skrajno neresni in demagoški.