Poslanci so na seji do zdaj sprejeli deklaracijo o Zahodnem Balkanu in preložili razpravo o zakonu o zdravstveni dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci so na seji do zdaj sprejeli deklaracijo o Zahodnem Balkanu in preložili razpravo o zakonu o zdravstveni dejavnosti. Foto: MMC RTV SLO

Minister Marušič bi moral začeti brez obremenitve z nemogočim besedilom, ki je pred nami.

Poslanec SDS-a France Cukjati o predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti.
Dorjan Marušič
Minister za zdravstvo Dorjan Marušič želi postaviti sistem, v katerem bi bilo več poudarka na pripadnosti zavodu, v katerem so zdravstveni delavci zaposleni. Tudi s konkurenčnimi klavzulami. Foto: MMC RTV SLO

Do oktobra mora delovati novi nadzorni organ, v nasprotnem primeru bodo vsi slovenski zrakoplovi ostali prizemljeni.

Poslanec LDS-a Miran Jerič o zakonu o letalstvu.
malo delo
Poslanci so v nadaljnjo obravnavo poslali tudi zakon o malem delu, ki je pred časom sprožil nasilne demonstracije pred parlamentom. Foto: EPA
Na dnevnem redu je bil tudi predlog deklaracije o Zahodnem Balkanu, ki jo je vlada sprejela 11. marca. Deklaracija je bila skoraj soglasno sprejeta z 51 glasovi za in enim proti. Več o tem si preberite tukaj.
Poslanci so nato razpravo o predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti z veliko večino glasov preložili na jesen, ni pa jasno, ali bo zakon sploh prišel v nadaljnjo obravnavo.
Do jeseni kakovostnejše besedilo zakona o zdravstveni dejavnosti
Zakon je namreč doživel precejšnje kritike, do jeseni pa naj bi pripravili bolj kakovostno besedilo oziroma ugotovili, ali lahko z dopolnili zakon ustrezno spremenijo.
Prestavitev obravnave je predlagal vodja poslanske skupine SD-ja Bojan Kontič, ki je opozoril, da je bil zakon vložen v času nekdanjega ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, nato pa je vodenje ministrstva prevzel Dorjan Marušič. Minister za zdravje mora po Kontičevih besedah ugotoviti, ali je zakon mogoče spreminjati z dopolnili, poslanci pa morajo ugotoviti, ali se strinjajo z njegovim konceptom. Predlagal je, naj obravnavo preložijo na eno izmed prihodnjih sej, ta čas pa izkoristijo za kakovostno "dodelavo" zakona.
S tem je strinjal tudi Marušič, ki je opozoril, da so bile usmeritve zakona pripravljene v drugačnih časih, predlog pa je usmerjen v veliko centralizacijo in regulacijo sistema. Kot pravi, bi se želel skupaj s poslanci prepričati, da je prava usmeritev v veliki avtonomnosti izvajalcev.

"Zakon je nepopravljivo slab"
S predstavitvijo se niso strinjali v vseh poslanskih skupinah. France Cukjati (SDS) je namreč opozoril, da je predlog tako slab, da se ga ne bo dalo popraviti z dopolnili, zato bi ga bilo treba danes obravnavati in zavrniti. Minister Marušič bi po njegovem mnenju moral "začeti brez obremenitve z nemogočim besedilom, ki je pred nami".

Poslanci so obravnavali tudi predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o letalstvu in ga sprejeli z 71 glasovi za in nobenim proti.

Odpravljanje neskladij z evropsko zakonodajo
Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu za promet Igor Jakomin, moramo do jeseni nujno odpraviti neskladja z evropsko zakonodajo, ki jih je inšpekcija Evropske komisije ugotovila v pregledih od leta 2006 naprej. V nasprotnem primeru bodo vsi slovenski zrakoplovi ostali prizemljeni. Ustanavlja se nova agencija za nadzor civilnega letalstva, ki pa po Jakominovih besedah ne bo prinesla novih stroškov za proračun. "Po določenem obdobju se bodo stroški celo zmanjšali," trdi sekretar.

Kritika poslancev podlegla nujnosti sprejetja
V imenu poslanske skupine SDS-a je Branko Marinič poudaril, da je zakon pripravljen prehitro in slabo, kar naj bi kazali amandmaji na skoraj vse člene zakona. Moti ga tudi ustanavljanje še ene, dodatne državne agencije. A zaradi grozeče gospodarske škode v primeru nesprejetja v SDS-u zakonu niso nasprotovali, ampak so glasovali po svoji vesti.

SLS-ov poslanec Jakob Presečnik je bil kritičen do priprave zakona. Pri tako pomembnem področju, kot je letalski promet, bi Presečnik pričakoval dobro pripravljen zakon. "Zakon ima pripombe zakonodajne službe in amandmaje na skoraj vse člene, ki so nejasni, roki so nejasni, kako naj se poslanci do tega izjasnimo?" je dejal. Izpostavil je tudi financiranje nove agencije, ki naj bi vir dobilo v 100-odstotnem povišanju letalskih tarif in dodatno obremenila trg letalskega prometa. Kljub temu pa zaradi nujnosti niso proti zakonu, je dodal Presečnik.

V koalicijskih poslanskih skupinah SD-ja, LDS-a in Zaresa so zakon enotno podprli z argumenti, da je treba slediti evropski zakonodaji in preprečiti gospodarsko škodo, poleg tega pa naj bi nova agencija omogočala stroškovno in časovno učinkovitost administracijskih postopkov, višjo stopnjo varnosti in zagotavljala enotne pogoje delovanja na slovenskem trgu letalskega prometa. Poslanec Zaresa Alojz Potočnik je opozoril, da smo v Sloveniji na področju letalstva trenutno kadrovsko podhranjeni, in izrazil dvom, da bo ob plačni omejenosti uspelo pridobiti dovolj primernih kadrov.

Zakona o malem delu in o urejanju trga dela
Poslanci so glasovali tudi o primernosti zakona o malem delu in zakona o urejanju trga dela za nadaljnjo obravnavo ter skoraj soglasno potrdili, da se bo o njih še odločalo na prihodnjih sejah. DZ je z 71 glasovi za in nobenim proti sklenil, da predlog novele zakona o delovnih razmerjih (predvsem zaradi problematike t. i. slamnatih podjetij) ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Zavrnili pa so predlog za sprejem avtentične razlage 178. člena kazenskega zakonika, ki po besedah poslanca SDS-a Franceta Cukjatia obravnava kolizijo razlag med zakonom o pacientovih pravicah in kazenskega zakonika. Cukjati je pojasnil predlog: "Če pacient odkloni življenjsko pomemben poseg, obenem pa mogoče pade v nezavest, kako naj zdravnik ravna? Po kazenskem zakoniku se nepomoč kaznuje z zaporom, po zakonu o pacientovih pravicah pa se mora upoštevati pacientovo voljo." Predlagal je tudi, da bi moral zdravnik spoštovati bolnikovo prepoved zdravljenja s krvjo oz. krvnimi pripravki. Predlog so poslanci zavrnili.

Zakona o upravnem sporu in o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev
Poslanke in poslanci so plebiscitarno sprejeli še zakon o upravnem sporu, ki naj bi zagotavljal učinkovito izvajanje instituta zastopnika javnega interesa v praksi, poleg tega pa jasno določal, da je zastopnik javnega interesa v upravnem sporu državno pravobranilstvo.

Z 49 glasovi za in tremi proti so sprejeli zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki naj bi vzpostavil centralne evidence na obravnavanem področju.

Minister Marušič bi moral začeti brez obremenitve z nemogočim besedilom, ki je pred nami.

Poslanec SDS-a France Cukjati o predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti.

Do oktobra mora delovati novi nadzorni organ, v nasprotnem primeru bodo vsi slovenski zrakoplovi ostali prizemljeni.

Poslanec LDS-a Miran Jerič o zakonu o letalstvu.