Kriminalisti so četverico zaposlenih na eni izmed ljubljanskih fakultet ovadili zaradi suma štirinajstih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Kriminalisti so četverico zaposlenih na eni izmed ljubljanskih fakultet ovadili zaradi suma štirinajstih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Med ovadenimi naj bi bil tudi Mramor
Ovadba zaradi dodatkov za stalno pripravljenost

Kriminalisti so se v prvem sklopu preiskav neupravičenih izplačil dodatka na stalno pripravljenost osredotočili na eno izmed fakultet, kjer so bila izplačana sporna izplačila. Na podlagi ugotovitev so na specializirano državno tožilstvo posredovali ovadbo zoper štiri fizične osebe, ki jih sumijo štirinajstih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja.

Po neuradnih podatkih naj bi v okviru preiskave na ljubljanski ekonomski fakulteti kriminalisti ovadili nekdanjega finančnega ministra Dušana Mramorja in trenutno dekanko fakultete Metko Tekavčič ter prodekanjo Polono Domadenik in predstojnico katedre za poslovno informatiko in logistiko Mojco Indihar Štemberger. Med ovadenimi pa naj ne bi bilo ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič, ki je bila prav tako prodekanja. Mramor in Tekavčičeva sta sicer povedala, da nista obveščena o ovadbah.

Božidar Južnik z ljubljanske policijske uprave je pojasnil, da zaradi varstva osebnih podatkov ne smejo razkriti identitete ovadenih, dodal pa je, da ovadeni niso tisti, ki so dodatek zgolj prejemali.

Neupravičeno izplačanih 858 tisoč evrov
Preiskavo, ki jo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, so kriminalisti sprožili na podlagi ugotovitev inšpektorata za javni sektor, ki je ugotovil nepravilnosti pri izplačevanju dodatkov. Policisti so v predkazenskem postopku ugotavljali, ali so bila pri izplačilih izvedena tudi uradno pregonljiva kazniva dejanja.

V sklopu preiskave so kriminalisti zbrali obvestila od 67 oseb in opravili zaslišanja štirih osumljencev. Po proučitvi dokumentacije so ugotovili, da je bilo na fakulteti od avgusta 2008 pa do konca leta 2015 zaposlenim neupravičeno izplačanih 858.168,55 evra kot dodatek za stalno pripravljenost.

Ovadene so osebe, ki so izplačilo skupno 858.168,55 evra bruto omogočile sebi in drugim zaposlenim. Kot je pojasnil vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana Južnik, je bila višina izplačil odvisna od bruto plače posameznika, mesečno pa se je gibala med 100 in 700 evri. Ovadeni so po njegovih besedah prejemali med 400 in 700 evri mesečno.

Južnik je ob tem dejal še, da je vračilo dodatka lahko le olajševalna okoliščina v nadaljnjem postopku, kot je denimo pri odmeri kazni, ne spremeni pa kaznivega dejanja, ki je bilo končano z izplačilom dodatka.

Preiskava tudi na drugih fakultetah
Osnovna ugotovitev kriminalistov je, da so dodatek za stalno pripravljenost izplačevali vnaprej določenim zaposlenim, obračun in izplačilo pa sta bila v nasprotju z določbami zakona o javnih uslužbencih in zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Na podlagi teh ugotovitev so zato kriminalisti ovadili četverico, ki je omogočila izplačilo dodatka.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je predpisana zaporna kazen od treh mesecev do petih let. Kriminalisti pa dodajajo, da se preiskava nadaljuje tudi na drugih fakultetah, kjer je inšpektorat ugotovil neupravičeno izplačilo dodatka za stalno pripravljenost.

Med ovadenimi naj bi bil tudi Mramor
Ovadba zaradi dodatkov za stalno pripravljenost