Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Spletna stran Banke Slovenije, ki po zakonu spada med kritično infrastrukturo, je nedosegljiva od srede popoldne. Podrobnejših informacij iz banke še niso posredovali. Prav tako so danes težave z dostopnostjo do vladnega portala gov.si. in spletne strani državnega zbora.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je na novinarski konferenci pojasnil, da kibernetski napadi še vedno trajajo. "Vendar lahko zatrdim, da so razmere ta hip obvladljive." Dodal je, da gre za DDOS-napade, ki onemogočijo dostop do spletnih strani.

"Ukrepe sprejemamo vsak dan, z operativno skupino sekretariata za nacionalno varnost smo ves čas v stiku, zjutraj smo imeli tudi srečanje na to temo." Volk je ob tem dodal, da so se razveselili napovedi predsednika vlade Roberta Goloba, da bodo zagotovljena dodatna finančna sredstva in kadrovske okrepitve v sektorju za kibernetsko varnost. "S tem smo na dobri poti, da se tudi pred temi manj nevarnimi DDOS-napadi v prihodnje uspešneje ubranimo."

Spletna stran predsednice republike je bila konec marca tarča kibernetskega napada, zaradi česar je bila nekaj ur nedosegljiva. Takrat so napadalci začasno onemogočili tudi spletno stran RTV Slovenija ter nekatere druge spletne strani podjetij in državnih ustanov.

Spletne strani so bile takrat tarče napadov onemogočanja storitev oziroma DDOS-napadov. Kot so ob nedavnih napadih pojasnili na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT, gre za tehnično nezahtevne napade, ki pa imajo lahko velik učinek v javnosti. Ravno ustvarjanje strahu in vzbujanje pozornosti v javnosti je po navedbah stroke eden od glavnih razlogov za tovrstne napade.