Komunalni odpadki. Foto: Shutterstock
Komunalni odpadki. Foto: Shutterstock

Kupi smeti se kopičijo v zbirnem centru komunalnega podjetja Marjetica. Mešane odpadke Marjetica odlaga kar pod milim nebom, tudi na dežju, prostora pod urejenimi nadstreški ni dovolj. Od januarja je tako tudi v Sežani in številnih drugih komunalah.

Prevzemniki namreč odpadkov ne odvažajo, cementarne s sežigalnicami v Avstriji in na Madžarskem so v remontih, domače zmogljivosti ne zadoščajo.

Na težavo je Gospodarsko interesno združenje centrov za ravnanje z odpadki Slocero okoljsko ministrstvo opozorilo že lani in pozvalo, naj zadevo sistemsko uredijo, pravi predsednik združenja Franc Dover: "Mi smo predlagali, da bi ministrstvo z javnim razpisom izbralo enotnega prevzemnika za to lahko frakcijo."

Ministrstvo se za to ni odločilo. Kot rešitev bodo predvidoma te dni izvedli sestanek z veleposlaništvi, da bi prevzemanje odpadkov pohitrili prek diplomatskih stikov.

Uredbe o opravljanju obvezne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov država ne uresničuje, pravi Dover in dodaja: "Smo neenaki pred zakonom, vsak išče rešitve, dejstvo pa je, da je to državna javna služba." Tako odloženi odpadki predstavljajo tveganje za vžig in onesnaženje. "Kaj bomo? Bomo to zbalirali? In kam bomo dali. Nihče ne razmišlja, da črnih zabojnikov za mešane komunalne odpadke ne bi pobirali," pravi Dover.

Boljše ločeno zbiranje, torej manj mešanih komunalnih odpadkov, je ena od rešitev, se strinjajo v komunalnih podjetjih, a tudi to ne bi pomagalo, da določenega deleža na koncu ne bi bilo treba prevzeti in predelati. Ministrstvo bo nadaljevalo postopke za vzpostavitev dodatnih objektov za termično obdelavo pri nas.