Infektologinja Beović pričakuje, da bomo zaščitne maske v prihodnje ob obdobjih večjih izbruhov respiratornih obolenj še vedno uporabljali, še posebej v zdravstvenih ustanovah.
Infektologinja Beović pričakuje, da bomo zaščitne maske v prihodnje ob obdobjih večjih izbruhov respiratornih obolenj še vedno uporabljali, še posebej v zdravstvenih ustanovah. "Mislim, da je to v interesu bolnikov in zaposlenih," je dejala. Pandemija covida-19 je po njenih besedah namreč pokazala, da maske še posebej dobro ščitijo proti virusom, ki so manj nalezljivi od koronavirusa. Foto: EPA

Od četrtka nošenje mask v večini zaprtih prostorov ne bo več obvezno, je zvečer na dopisni seji odločila vlada. Maske bodo obvezne le še v zdravstvenih in socialnih ustanovah, v zaprtih javnih prostorih pa ostajajo kot priporočilo. Odločitev, ki jo je pred dnevi napovedal minister za zdravje, je že objavljena v Uradnem listu.

Vlada je tudi določila prenehanje ukrepa vzdrževanja medosebne razdalje in prenehanje ukrepa izpolnjevanja pogoja PCT v zavodih za prestajanje kazni zapora in prevzgojnih domovih.

Na predlog stroke pa še naprej ostaja v veljavi izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene, uporabnike in obiskovalce zdravstvenih ustanov, domov za starejše občane in socialno-varstvenih zavodov.

Ukinitev mask minister napovedal v torek

"Na seji vlade bomo predlagali tisto, kar je predlagala strokovna skupina za covid-19," je v torek napovedal zdravstveni minister Janez Poklukar. Po prvotnem predlogu strokovne skupine za covid-19 bi obvezno nošenje zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorov spremenili v priporočilo, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zaradi in s covidom-19 zdravilo manj kot 35 covidnih bolnikov.

V ponedeljek je vodja skupine Mateja Logar dodatno pojasnila, da bi upoštevali le bolnike, ki se na oddelkih intenzivne terapije zdravijo zaradi covida-19. Kot je razvidno iz podatkov ministrstva za zdravje, je to merilo že nekaj dni izpolnjeno. V torek je zaradi covida-19 intenzivno nego potrebovalo 17 ljudi, skupno pa se je na oddelkih za intenzivno nego zdravilo 32 bolnikov s potrjeno okužbo.

Zaščitne maske eden ključnih epidemičnih ukrepov

Sta se pa ob tem oglasila infektologinja Bojana Beović in direktor NIJZ-ja Milan Krek ter zaščitne maske izpostavila kot enega ključnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19. Kot sta dejala v ločenih izjavah za medije, bi bila slika v preteklih valovih epidemije brez mask veliko slabša.

"To je naše osnovno orodje, ki ga uporabljamo pri stiku z bolniki in ga bomo ohranili," je napovedala Bojana Beović. V populaciji je bil učinek nošenja mask po njenih besedah nekoliko manjši, ker so nekateri maske nosili napačno ali pa so jih menjavali premalo pogosto. A gledano v celoti gre za metodo, ki preprečuje in zmanjšuje število prenosov koronavirusa med posamezniki.

Temu pritrjuje tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. Učinkovitost nošenja mask po njegovih besedah dokazujejo številni znanstveni članki in primerjalne študije, ki so pokazale večje število prenosov okužb s koronavirusom v okoljih, kjer mask niso nosili. Kot je dodal, je bil tudi sam nekajkrat v stiku z okuženo osebo, a se, ker je nosil masko, ni okužil.

Primer Avstrije je po mnenju Bojane Beović pokazal, da je na začetku marca, ko so se odločili za sproščanje obveznosti nošenja mask, znova naraslo število primerov. V Sloveniji je trenutek za sproščanje boljši, saj na manjše število prenosov okužb vpliva tudi trenutno vreme, je dodala. Čeprav zaradi covida-19 posamezniki še vedno zbolijo s težjim potekom bolezni, je koronavirusna različica omikron blažja, prav tako se lahko posamezniki zaščitijo s cepivi. "Odgovornost za svoje zdravje se nekako prenaša na vsakega posameznika," je poudarila.

Beović: Družinska srečanja organizirajte na prostem, v cerkvah nosite masko

Krek nošenje mask še vedno priporoča imunsko oslabljenim, med njimi onkološkim bolnikom, bolnikom po presaditvi organov, bolnikom z levkemijo in drugim. Bojana Beović je ob tem dodala tudi starejše posameznike s tveganjem za težji potek covida-19. Prav tako nošenje maske priporoča v primeru gneče v zaprtih neprezračenih prostorih. Prihajajoči velikonočni konec tedna pa ljudem svetuje, naj družinska srečanja v primeru lepega vremena organizirajo na prostem, v cerkvah pa nosijo masko.

V torek 1604 okužb z novim koronavirusom

V torek so ob 974 PCR-testih in 8632 hitrih antigenskih testih potrdili 1604 okužb z novim koronavirusom. V primerjavi z dnevom prej je bilo v torek potrjenih 1049 okužb manj, glede na prejšnji torek pa 677 manj.

Po podatkih ministrstva za zdravje se v bolnišnicah zdravi 331 bolnikov, na navadnih oddelkih se zaradi covida-19 zdravi 113 ljudi, s covidom-19 pa 166. Na intenzivni negi se zaradi covida-19 zdravi 16 ljudi, kar je šest manj kot dan pred tem. Število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo na oddelkih za intenzivno nego, se je zmanjšalo za štiri in prav tako znaša 16. V torek so umrli štirje covidni bolniki.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno aktivnih 26.571 primerov okužbe, kar je 1333 manj kot dan prej. Še naprej upada tudi sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki znaša 1625 oziroma 98 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je v primerjavi z dnevom prej nižje za 63 in znaša 1258.

Po podatkih NIJZ-ja je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.264.948 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.220.744.