Bojan Požar. Foto: BoBo
Bojan Požar. Foto: BoBo

Kot so navedli v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP), je vsakdo pred zakonom enak, in tudi Bojan Požar pri tem ni izjema. "Vendar vse kaže na ponovno zlorabo kolesja pravosodja, ki želi novinarja pod bremenom zaporne kazni prestrašiti in utišati pri razkritju sumljivih poslov nosilcev javnih funkcij, ki prihajajo z leve politične opcije," so zapisali.

Dodali so, da je v že tako izrazito enostranskem medijskem prostoru taka odločitev, predvsem pa molk civilne družbe, skrb vzbujajoča in kaže na samozavest sodnega sistema, ki z argumentom moči preprečuje razkrivanje koruptivnih in drugih protipravnih ravnanj.

"Če obstaja vsaj še trohica solidarnostne drže, pričakujemo, vsaj tako medijsko podporo novinarju Bojanu Požarju, kot jo mediji dajejo v nekaterih drugih primerih, ki jih prikažejo v luči premoči države nad šibkejšim," so zapisali. Upajo tudi, da je bila evropska komisarka Vera Jourova o obravnavanem primeru že obveščena, saj da naj bi tako dobila bolj realen vtis o slovenski medijski stvarnosti.

Slovenjgraško okrožno sodišče je Požarja obsodilo na pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta zaradi žaljive obdolžitve in razžalitve Matjaža Štandekerja, sodelavca mariborskega župana Saše Arsenoviča. Sodba še ni pravnomočna, Požar pa je na Twitterju napovedal pritožbo.

Štandeker je vložil kazensko zasebno tožbo proti Požarju zaradi prispevka na spletnem portalu Pozareport.si, v katerem je ta na začetku lanskega leta pisal, da naj bi bila Arsenovič in Štandeker med preprodajo poslovne stavbe med letoma 2014 in 2016 podkupila bančnike iz Deželne banke Slovenije.

Mariborski župan je v takratnem odzivu na to pisanje poudaril, da gre za lažne obtožbe izrazito politično motiviranega medija poraženega tekmeca na volitvah. Štandeker pa se je odločil za pot na sodišče.

Domnevno sporno prodajo poslovne stavbe je preverila tudi policija, a so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada po proučitvi pridobljene dokumentacije zaključili, da ni podlage za podajo kazenske ovadbe, in so predkazenski postopek zaključili s poročilom, je v četrtek poročal Večer. Na podlagi tega se je tudi Specializirano državno tožilstvo odločilo, da ni bil podan utemeljen sum, da bi neznani storilec storil naznanjeno kaznivo dejanje.