Darko Krajnc nasprotuje
Darko Krajnc nasprotuje "ekološko, energetsko in finančno" nasedli investiciji v TEŠ6, ki pa jo Združenje ekoloških gibanj podpira. Foto: BoBo
Zeleni se združujejo

Medtem ko se levi in politični pol vsaj navidezno drobita, pa se zelene stranke in gibanja pred prihajajočimi volitvami, kot kaže, združujejo. Zeleni Slovenije so s svojim prvim predsednikom Dušanom Plutom v prvih dveh mandatih sedeli v državnem zboru, nato pa so poniknili. Dušan Plut je medtem postal član Stranke za trajnostni razvoj.

Zeleni Slovenije so na prvih parlamentarnih volitvah v samostojni Sloveniji zbrali 9 odstotkov glasov, dve leti kasneje so zbrali komaj dovolj za prestop parlamentarnega praga, nato pa niso bili več uspešni.

Pobudniki združevanja "zelenih sil" v opredje postavljajo pošteno politiko do ljudi in okolja, socialno pravičnost in trajnostni razvoj, je za TV Dnevnik poročala Andreja Lešnik.

Zelena koalicija po več kot desetletju spet v državni zbor?
Smo protiutež brezobzirnemu kapitalu, je dejal predsednik Zelene koalicije Franci Černagoj, Blaž Kavčič (nekdanji LDS-ovec, zdaj v SMS - Zeleni Evrope) pa dodaja, da skupina "zelenih" nima ne skritih računov ne botrov iz ozadja. Po besedah Mihe Jazbinška iz Zelenih Slovenije imajo vse slovenske politične stranke sicer "ozelenjene" programe, a pri tem, po njegovem mnenju, niso iskrene, ko gre zares.

O morebitnem vstopu v "zeleno koalicijo" se še odločajo v Stranki ekoloških gibanj, ki so se jim, potem ko so podprli TEŠ6, odrekli v Stranki za trajnostni razvoj. Prav ta tema pa razdvaja tudi t. i. "zelene" stranke. Večina sicer še ni povedala, kako bi reševala konkretne okoljske probleme, če bi se jim uspelo prebiti v parlament.

Zeleni Slovenije se ne pridružujejo SMS-u

.
Iz Zelenih Slovenije, ki jih vodi Vlado Čuš, so sporočili, da je sodelovanje s SMS-Zeleni Evrope mogoče le na partnerski osnovi in ob podpisani koalicijski pogodbi, kar pomeni, da se v tem trenutku t. i. koaliciji zelenih ne nameravajo pridružiti. Poudarjajo, da so k skupnemu nastopu zelenih strank pozivali že večkrat in da bi "povezana zelena opcija lahko dosegla tja do 15 odstotkov".

TRS: male razlike povzročile razkol
Samostojno bodo na volitvah nastopili v Stanki za trajnostni razvoj, ki sicer tudi poudarja svojo zeleno - ekološko usmerjenost. Dušan Plut ob tem poudarja, da TRS ni "okoljska stranka, niti socialna stranka, ampak povezujejo vse tri sestavine: gospodarstvo, socialo in okolje". Plut, ki je pred leti vodil Zelene Slovenije, dodaja, da so prav majhne razlike, "majhni odtenki", pri zelenih povzročili razkol. "In te zgodbe ne bi želel ponoviti," je dejal.

Zeleni se združujejo