Odvetnica Nina Zidar Klemenčič zahteva preklic izjav koprskega župana Borisa Popoviča in njegovega svetovalca Sebastijana Jeretiča. Foto: MMC RTV SLO
Odvetnica Nina Zidar Klemenčič zahteva preklic izjav koprskega župana Borisa Popoviča in njegovega svetovalca Sebastijana Jeretiča. Foto: MMC RTV SLO
Postopek zoper koprskega župana Borisa Popoviča sistemsko usmerja namestnik predsednika KPK-ja Rok Praprotnik. Foto: BoBo

Koprski župan Boris Popovič je ovadil odvetnico Nino Zidar Klemenčič, soprogo predsednika komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča, zaradi domnevnega napeljevanja k zlorabi uradnega položaja.

Po pisanju spletnega portala 24ur.com je Popovič zatrdil, da naj bi Zidar Klemenčičeva skupaj z Igorjem Jurijem Pogačarjem iz podjetja RAM Invest januarja 2010 prišla k njemu na pogovor o mogočem sodelovanju med Mestno občino Koper (MOK) in njeno odvetniško pisarno.

Na naslednjem sestanku v njeni pisarni pa naj bi mu ta ponudila poslovno sodelovanje, ki bi ga pogodbeno uredili, MOK pa bi za to plačeval mesečni pavšal 15.000 evrov brez DDV-ja. Hkrati naj bi mu tudi obljubila, da ne bo imel težav s "policistko".

"Popolnoma jasno je namignila, da gre za takratno ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal," je še razložil koprski župan, ki pa se za sodelovanje z omenjeno odvetniško pisarno ni odločil.

Klemenčičeva toži Popoviča in Jeretiča
Zidar Klemenčičeva je vse zanikala in je že zoper Popoviča vložila kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe. Hkrati je zoper Popoviča in Jeretiča vložila tožbi, s katerima zahteva preklice neresničnih in žaljivih izjav, ki sta jih dala, in javno opravičilo.

"Ne bom se spuščala v razloge, ki so g. Popoviča privedli do odločitve, da tako brezsramno laže. Vsekakor pa bom storila vse, da z uporabo pravnih sredstev zavarujem svoje dobro ime. Mestna občina Koper (MOK) se je obrnila na našo odvetniško pisarno samoiniciativno. Z g. Popovičem sem imela zgolj dva stika, pri čemer so bili ob stiku vedno prisotni tudi sodelavci iz odvetniške pisarne," je v sporočilu za javnost zapisal Zidar Klemenčičeva.

"Pogovor je bil v obeh primerih kratek in se je nanašal izključno na pravne probleme, za katere je MOK želela, da jim pri njih pravno svetujemo. Več vsebinske komunikacije na posameznih primerih je potekalo med zaposlenimi v odvetniški pisarni in gospo Mozetič iz MOK. Zadnje sodelovanje je bilo v septembru 2010. Vsi podatki o izstavljenih računih za opravljene storitve so javni in dostopni na Supervizorju," je še dodala.

Popoviču počil film
Županov svetovalec Sebastijan Jeretič je po navedbah KPK-ja na spletu zapisal, da je bila ovadba vložena, ker je županu "počil film, ker ga je njen mož začel preganjati, kljub temu da je davkarija prečesala čisto vse in ugotovila, da je 'čist'".

S tem je po mnenju KPK-ja Jeretič kot svetovalec župana vzpostavil vzročno-posledično zvezo med postopkom komisije in ovadbo odvetnice.

Nedopusten pritisk na delo KPK-ja
Na KPK-ju pojasnjujejo, da so res že pred meseci uvedli postopek nadzora nad premoženjskim stanjem župana Borisa Popoviča, in sicer zaradi utemeljenega suma kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

"Komisija pri omenjenem postopku aktivno sodeluje tudi z drugimi pristojnimi organi. Župan Popovič je bil pred kratkim že pozvan na razgovor pred komisijo. Komisija omenjeni postopek izvaja v skladu z zakonom, vodijo pa ga nadzorniki za premoženjsko stanje na komisiji, in ne predsednik komisije, kot insinuira svetovalec župana Popoviča," so pojasnili na KPK-ju, kjer menijo, da je Jeretičevo izjavo "v kontekstu vseh okoliščin težko razumeti drugače kot nedopusten pritisk na delo komisije oziroma poskus vnaprejšnje javne diskreditacije".

KPK še opozarja, da je tovrstnih političnih pritiskov najpogosteje deležna prav v povezavi z nadzornimi postopki pri premoženjskem stanju funkcionarjev na lokalni in državni ravni.