Napad treh bulmastifov se je zgodil prejšnji torek. SLS je Pogačnika k odstopu pozval še isti dan. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Napad treh bulmastifov se je zgodil prejšnji torek. SLS je Pogačnika k odstopu pozval še isti dan. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Bulmastif
Preiskave, ali so bili psi zlorabljeni, verjetno ni nihče sploh naročil, nam je še dejal tiskovni predstavnik Vursa. Foto: MMC RTV SLO

Mnenja o tem, ali so bili psi zlorabljeni, v poročilu po Emeršičevih besedah sploh ni, zapisani so le rezultati raztelešenja, torej to, v kakšnem stanju so bili organi. Emeršiča smo zato vprašali, ali se je pri psih sploh ugotavljala zloraba. Odgovoril nam je: "Ne, očitno ne". Ponovil je, da je v poročilu zapisano stanje organov, in dodal, da tega mnenja verjetno ni nihče niti naročil, zato to po njegovem mnenju tudi ni navedeno.

Na vprašanje, ali bodo ti podatki tudi javno objavljeni, nam je Emeršič odgovoril, da ne more nič reči, ker spis še ni končan. Do takrat spisa ne morejo dajati v vpogled. "Dejansko pa noter ne piše niti nič takega, kar bi bilo za predstavljati, saj je zapisano stanje organov," je še pojasnil.

Psi bodo kremirani
V poročilu piše tako zgolj to, kako je bilo opravljeno raztelešenje in kakšno je bilo stanje organov, zapisani pa sta še ugotovitev o cepljenju proti steklini in vzrok smrti. Pse bodo zdaj kremirali.

Še pred to izjavo za MMC je direktorica Veterinarske uprave Vide Čadonič Špelič za oddajo Svet na Kanalu A dejala, da bodo izsledki obdukcije znani do konca tedna in pri tem ne bodo ničesar prikrili.

Pogačnik ignoriral sklep sodišča?
Sicer pa je prej omenjena komercialna televizija danes poročala, naj bi obstajal sklep ljubljanskega okrajnega sodišča, da sta psa nevarna in da se ne smeta vrniti lastniku. Ministrstvo za kmetijstvo odločbe naj ne bi upoštevalo, minister za kmetijstvo Milan Pogačnik pa naj bi to predsedniku vlade Borutu Pahorju v danes javno objavljenem poročilu zamolčal. Pahor je poročilo prejel v torek in dejal, da minister Pogačnik še naprej uživa njegovo podporo.

Danes objavljeno poročilo ministrstva
Ministrstvo za kmetijstvo je tako danes objavilo celotno poročilo in drugo dokumentacijo o postopkih odločanja o vrnitvi bulmastifov lastniku, ki jo je zahteval premier Borut Pahor. Na ministrstvu so tako povzeli in s prilogami odločb ter drugo predmetno dokumentacijo dopolnili dogajanje od napada na Stanislava Megliča marca 2006 do vrnitve bulmastifov lastniku, znanemu ljubljanskemu zdravniku Saši Baričeviču.

Naj spomnimo. Pretekli torek so trije bulmastifi napadli Baričeviča, ki je zaradi poškodb umrl. Prav za te pse si je Baričevič s pomočjo odvetnika Mira Senice tri leta prizadeval, da bi mu jih vrnili. Zaradi napada in domnev o (tudi političnih) vplivih na postopek se je že zamajal stolček kmetijskega ministra Milana Pogačnika, ki so ga v SLS-u k odstopu pozvali že na dan napada psov. Pozive je Pogačnik zavrnil, podprl ga je tudi predsednik vlade Borut Pahor, zato so se v SLS-u odločili za vložitev interpelacije. To naj bi se zgodilo še do konca tedna. Podporo so ljudski stranki napovedali tudi v drugih opozicijskih strankah.