Delegati DeSUS-a so januarja na volilnem kongresu odločili, da je po 15 letih vodenja Karla Erjavca čas za nov obraz na čelu stranke, in podprli Aleksandro Pivec. Foto: BoBo
Delegati DeSUS-a so januarja na volilnem kongresu odločili, da je po 15 letih vodenja Karla Erjavca čas za nov obraz na čelu stranke, in podprli Aleksandro Pivec. Foto: BoBo

Pozno popoldne je Slovenska tiskovna agencija (STA) sporočila, da bo dolgoletni predsednik stranke Erjavec znova kandidiral za ta položaj, pri tem pa se je sklicevala na besede nekdanje ministrice za kulturo iz strankarskih vrst Julijane Bizjak Mlakar.

Pokrajinska organizacija DeSUS Gorenjska je namreč izrazila podporo Erjavcu za vnovičnega predsednika stranke in ga organom stranke predlagala za kandidata za predsednika, Erjavec pa je h kandidaturi že podal soglasje, je za STA pojasnila vodja pokrajinske organizacije Bizjak Mlakarjeva.

Kot je pojasnila, so v pokrajinski organizaciji na današnji seji od 13 članov podporo Erjavcu izrazili vsi razen enega.

Odločitev na novembrskem kongresu

Erjavec, ki je položaj predsednika DeSUS-a po 15 letih zapustil po porazu v tekmi z Aleksandro Pivec na januarskem kongresu, je tako za zdaj prvi znani kandidat za novega predsednika stranke.

Rok za vlaganje kandidatur za predsednika DeSUS-a, o katerem bodo odločali na kongresu 28. novembra, je sicer ta sobota, je pa kandidaturo mogoče vložiti tudi na samem kongresu.

Iz stranke DeSUS odhaja tudi Anita Manfreda, ki je veljala za ožji del ekipe nekdanje predsednice Aleksandre Pivec. Foto: BoBo
Iz stranke DeSUS odhaja tudi Anita Manfreda, ki je veljala za ožji del ekipe nekdanje predsednice Aleksandre Pivec. Foto: BoBo

Odstopna izjava podpredsednice

Pivčeva, ki je sicer po septembrskem odstopu s predsedniškega mesta sprva napovedovala vnovično kandidaturo na novembrskem kongresu, je to namero opustila. Ob ponedeljkovem odstopu s funkcije kmetijske ministrice je pojasnila, da izstopa tudi iz stranke DeSUS. V svoji odstopni izjavi je Anita Manfreda, ki je veljala za ožji del ekipe nekdanje predsednice Aleksandre Pivec, zapisala, da so bila v njenem delovanju – tudi v stranki DeSUS – vedno glavna vodila delati dobro za ljudi, prisluhniti njihovim potrebam, vzpostavljati dobre temelje za sodelovanje in iskati rešitve za napredne spremembe.

"Danes se v stranki DeSUS, upoštevajoč nedavne dogodke in nestrinjanja, ne vidim več. Zanosu in želji stranke narediti nekaj dobrega za ljudi so krila prestrigli drugi interesi, kar je popolnoma v nasprotju z mojimi načeli," je pojasnila.

Kot je dodala, so "nizkotni prijemi omalovaževanja dela" Pivčeve pokazali, da smo še daleč od družbe, ki spoštuje in ceni rezultate. Po njenem mnenju se bo to gotovo poznalo na izrazito zmanjšanem zaupanju mladega usposobljenega kadra v potenciale DeSUS-a.

V DZ-ju že predlog za novega kmetijskega ministra

Premier Janez Janša je v DZ že poslal predlog, da se na mesto novega kmetijskega ministra imenuje dozdajšnji državni sekretar Jože Podgoršek. Seja parlamentarnega odbora za kmetijstvo, na kateri se bo zagovarjal Podgoršek, še ni sklicana, so navedli v DZ-ju. Če bo v DZ-ju dobil podporo, bo 11. minister na čelu kmetijskega resorja.

Ideje o ustanovitvi nove stranke

Po navedbah Janeza Ujčiča, ki je bil v času predsedovanja Pivčeve uradni govorec DeSUS-a, sta iste poteze napovedala preostala dva podpredsednika, Jelka Kolmanič in Anton Balažek. Kolmaničeva je za STA dejala, da te informacije še ne želi komentirati, saj je še prezgodaj.
Po Ujčičevih navedbah so prav tako napovedali razpravo o morebitnem izstopu iz stranke v 16 občinskih odborih, med drugim tudi v mariborskem.

Ujčič je potrdil tudi ideje, da bodo tisti, ki bodo zapustili DeSUS, ustanovili novo stranko. O tem bo po njegovih besedah razmislila tudi Pivčeva – na podlagi tega bodo v nadaljevanju naredili tudi strategijo.

Medtem so v stranki potrdili, da so že prejeli odstopno izjavo Manfrede. Prav tako so potrdili, da so sklicane seje za vse pokrajinske odbore DeSUS-a, a da je vsebina evidentiranje kandidatov za prihajajoči kongres stranke.

DeSUS zapušča vse več članov
Karl Erjavec se očitno vrača na politični parket