Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Izdelki z znižano ceno, ki jim bo v kratkem potekel rok uporabnosti, so v trgovinah postavljeni na različnih mestih, so, kot so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), ugotovili ocenjevalci Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave.

"Trgovci izdelke postavljajo na različnih mestih, zato jih kupci lahko hitro spregledajo. Po poteku roka uporabnosti 'porabiti do' trgovci ne smejo več prodajati živila in ga morajo izločiti iz prodaje. Izdelkom, ki se jim izteka rok uporabnosti, zato ustrezno znižajo ceno, da bi pospešili njihovo prodajo in se tako izognili zavržkom. Kupci bi morali le šestino pregledanih izdelkov porabiti še isti dan, med njimi je bilo največ mesa in mesnih izdelkov. Večina, približno dve tretjini, pregledanih izdelkov je imela še od enega do treh dni do izteka roka uporabnosti. A tudi pri odstotkih popusta se pregledani izdelki zelo razlikujejo. Popusti se gibljejo od približno 30 do 70 odstotkov," so navedli na ZPS-ju.

Nekateri trgovci, kot sta Hofer in Eurospin, te izdelke pustijo na običajnem mestu na polici, nekateri, kot so E. Leclerc, Lidl in Spar, jih prestavijo na posebej označena mesta. V Tušu in Mercatorju uporabljajo oba načina postavitve, so ugotovitve primerjalnega ocenjevanja ponudbe živil tik pred iztekom roka uporabnosti povzeli v ZPS-ju in opozorili, da jih nekateri trgovci umestijo tako, da jih potrošniki zlahka spregledajo.

"Ocenjevalci zato menijo, da je postavitev teh izdelkov boljša, če ostanejo na svojem običajnem mestu," so zapisali. Tudi zato, ker je primerno, da jih potrošnik kupi načrtno, ne pa zaradi nižje cene.

Z vidika preglednosti oznak je po njihovem mnenju do potrošnika najmanj prijazna nalepka s ceno po znižanju, saj mora sam poiskati redno ceno izdelka in izračunati odstotek znižanja. Najbolj prijazna do potrošnika je informacija o višini popusta, ki vključuje obe ceni, ter informacijo o ceni izdelka za kilogram oz. liter, so še navedli.

Na ZPS-ju so ob tem povedali, da so izdelki tik pred iztekom roka uporabnosti enako varni za uživanje kot izdelki z običajnim rokom uporabnosti. Pozornost na morebitne nagnite dele svetujejo le pri solatah. Če je potrošnik vešč prilagajanja svojega jedilnika, bo s kupovanjem takšnih izdelkov prihranil in pripomogel k manj zavržkom hrane.

V analizi so ocenjevalci v 19 različno velikih trgovinah v Ljubljani pregledali 179 izdelkov. Pri tem so se osredotočili na hitro pokvarljive izdelke, ki po poteku roka uporabnosti niso več varni za uživanje, kot so sveža zelenjava, gobe, deserti, pripravljene jedi, meso ter mlečni, mesni in nekateri veganski izdelki.