Ocenjujejo, da je predlagana časovnica uvedbe zakona nerealna, vsebina pravic iz dolgotrajne oskrbe ni znana, predvsem pa ni jasen vir financiranja. Predloge rešitev so že posredovali v DZ.

"Predlog zakona ZZZS nalaga izjemno zahtevne in obsežne naloge, zato se izjemno trudimo, da bi ga še pred sprejemom v največji meri dopolnili tako, da bi bilo težav pri uveljaviti zakonski določb čim manj," je na današnji novinarski konferenci izpostavila generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjana Mlakar.

Ob tem je poudarila, da v ZZZS v vsakem primeru soglašajo, da je uvedba sistema dolgotrajne oskrbe v Sloveniji nujna in potrebna ter da s tem nimajo težav. Se pa po njenih besedah v skrbi za zavarovane osebe čutijo dolžne opozoriti na nekatere pomanjkljivosti. Gre namreč za uveljavitev nove dejavnosti socialnega zavarovanja, ki po besedah Mlakarjeve potrebuje kar nekaj vsebinskih prilagoditev in postavitev novih načinov delovanja ter dodatnega zaposlovanja, tudi nekaterih deficitarnih poklicev.

Eden ključnih pomislekov ZZZS je prekratek časovni rok za uveljavitev zakona. Na to je opozorila tudi predsednica upravnega odbora ZZZS Irena Ilešič Čujovič. "Treba je zagotoviti dovolj dolgo prehodno obdobje, ki bo vsem nosilcem obveznosti omogočilo, da se kakovostno pripravijo na izvajanje zakona. Zato pozivamo k ponovnemu razmisleku o smotrnosti nadaljnjega sprejemanja zakona v tej obliki oz. vsaj k upoštevanju predlaganih dopolnil," je dejala.

Po oceni ZZZS predlog trenutno vsebuje nedoslednosti, manjkajo nekatere bistvene vsebine. "Ne ve se, kakšna je vsebina pravic, kdo so zavarovane osebe, predvsem ni jasen vir financiranja. Ključno in nujno je, da so v zakonu določena vsa pravna razmerja in da je zakon podprt z vsemi podzakonskimi akti, ki bodo določili vsebino zakona," je naštela.

ZZZS je s svojim znanjem pripravljen aktivno sodelovati, prav tako se odgovorno zavedajo nalog in obveznosti nalog, ki jih bo zakon prinesel ZZZS kot ključnemu izvajalcu in nosilcu zakona. Svoje stališče in predloge dopolnil so pred obravnavno na zainteresiranem in matičnem odboru že poslali DZ, vladi ter ministrstvoma za zdravje in za delo.

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi je pred parlamentarnimi počitnicami v DZ vložilo ministrstvo za zdravje. Prestal je že prvo obravnavo, v kateri je največ kritik letelo na pomanjkanje vira financiranja, v četrtek pa ga bo kot zainteresirano delovno telo obravnaval odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide. V soboto ga bo pred obravnavno na seji DZ obravnaval še matični odbor za zdravstvo. Poslanske skupine so že napovedale vložitev dopolnil.

V prvi obravnavi so zakonodajni predlog podprle koalicijske poslanske skupine, prisotna člana poslanske skupine DeSUS, SNS in poslanca narodnosti. Poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezani poslanci z izjemo Igorja Zorčiča, ki je kot predsednik DZ vodil sejo, pri glasovanju pa se je vzdržal, so glasovanje obstruirali.

Po predlogu bi sistem dolgotrajne oskrbe sicer ponujal institucionalno oskrbo, oskrbo na domu, oskrbo družinskega člana in denarni prejemek. V vse oblike oskrbe, razen institucionalne, je vključena pravica do storitev za krepitev in ohranjanje samostojnosti ter e-oskrba.

Glede financiranja dolgotrajne oskrbe predlog predvideva, da vlada v prvi polovici leta 2024 pripravi posebno zakonodajno rešitev o novem prispevku, do njenega sprejetja pa bo razliko pokrival državni proračun.