Roman Šebrle se kot deseterobojec pogosto rokuje s kopjem. Letos januarja se je z njim srečal na bolj nesrečen način. Foto: EPA
Roman Šebrle se kot deseterobojec pogosto rokuje s kopjem. Letos januarja se je z njim srečal na bolj nesrečen način. Foto: EPA
Primož Kozmus
Krogla pri kladivu tehta 7,28 kilograma. Foto: EPA
Šokiran Pitkämäki kar ni verjel

Videoposnetek meta Tera Pitkämäkija, ki je kopje po nesreči vrgel v skakalca v daljino Salima Sdirija, je zaobkrožil in šokiral svet. Francoz jo je odnesel brez večjih posledic, najbrž pa bi bilo povsem drugače, če bi ga zadelo kladivo. Zato je vprašanje o varnosti na atletskih stadionih povsem smiselno.

Zgodil se je neverjeten splet okoliščin
"Kar se je zgodilo v Rimu, je le neverjeten splet bizarnih okoliščin," je petkovo nesrečo pokomentiral atletski strokovnjak Andrej Stare. "Včasih je pri metu kopja do nesreč prihajalo, ker se je kopje po pristanku še odbilo naprej. Pred leti so spremenili težišče orodja, kar zagotavlja, da se kopje vedno zapiči v tla," je razložil Stare.

"Pri metu diska in kladiva je varnost povečana s tem, da je močno zožen izmetni kot, ki zdaj meri le 26 stopinj. Atlet mora res natančno zadeti točko izmeta. Morda ne bi bilo slabo, da bi mrežo namestili tudi pri kopju. Druga rešitev pa je, da se metalne discipline izvajajo pred začetkom mitinga, kakor že pogosto počnejo pri kladivu in disku. Iz slovenskega zornega kota to ni najbolje, saj imamo v Primožu Kozmusu izvrstnega atleta," je večplastno na problem pogledal komentator atletskih prenosov na TV Slovenija.

Kako je za varnost poskrbljeno v Sloveniji?
"Na vsaki tekmi je ogromno sodnikov, nadzor nad dogajanjem je zelo natančen, na stezi so vedno kontrolorji, zato nesreč ni," je v pogovoru za MMC zatrdila Živa Kravanja.

Organizacijska koordinatorka pri Atletski zvezi Slovenije je hkrati dodala: "Seveda na vse dejavnike ne moreš vplivati, kar smo videli v Rimu. To je bila res nesreča. V Sloveniji se je pred leti v Mariboru zgodila le ena manjša nesreča. Za varnost je poskrbljeno zelo dobro, a je nikoli ne moreš 100-odstotno zagotoviti."

Ko svetovna prvakinja zadene svetovnega prvaka
Primer iz Rima ni edini v svetu atletike. Letos januarja je bil na treningu v Južnoafriški republiki s kopjem v desno ramo zadet Roman Šebrle. Svetovni prvak v deseteroboju je prečkal zelenico atletskega stadiona. Pri tem ga je z razdalje 55 metrov zadela južnoafriška metalka kopja Sunette Viljoven in povzročila 12 centimetrov globoko rano.

Še večja nesreča se je zgodila pred leti, ko je Hrvatica Ivana Brkljačić s kladivom zadela Južnoafričana Wernerja Smita in ga resno poškodovala. Da je bil dogodek še bolj tragičen, sta bila oba udeleženca nesreče takratna svetovna mladinska prvaka v metu kladiva.

Slavko Jerič

Šokiran Pitkämäki kar ni verjel