Borut Mačkovšek je mojstrsko ukanil Ivana Maroza. Foto: Reuters
Borut Mačkovšek je mojstrsko ukanil Ivana Maroza. Foto: Reuters

Novinarja Slavko Jerič in Toni Gruden sta v športnem podkastu SOS-odmev gostila nekdanjega vrhunskega rokometaša Ognjena Backovića, ki je potegnil črto pod prvim delom svetovnega prvenstva.

Vabljeni k poslušanju
Ognjen Backović je vlogo strokovnega komentatorja pred leti začel v rubriki MMCanaliza. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič
Ognjen Backović je vlogo strokovnega komentatorja pred leti začel v rubriki MMCanaliza. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič

Backović je prvi del prvenstva slovenski reprezentanci prisodil trojko: "To ni ravno to, kar smo pričakovali, v resnici smo upali, da bomo prenesli štiri točke in ne dveh. Slovenija je bila v tej skupini v vlogi favorita, a se v njej ni najbolje znašla. Kot da tej vlogi favoritov nismo bili kos."

Proti Rusiji so bili preveč obremenjeni
Kot ključno je izpostavil tekmo z Rusijo, ki je bila edina, v kateri je Slovenija ostala brez točk. "Na tej tekmi ni nič uspevalo. Očitno je bilo, da so bili slovenski rokometaši prazni, niso bili pravi, tudi vzdušja ni bilo pravega. Kot da bi pričakovali, da bodo ves čas vodili. Igra je bila ustavljena, igralci so bili preveč obremenjeni," je poraz Slovenije ocenil strokovni komentator svetovnega prvenstva na TV Slovenija.

Sorodna novica Slovenci splezali iz globoke luknje in z obrambami Lesjaka strli Beloruse

Ključ: borbenost in garanje
Backović je začetek zadnje tekme proti Belorusiji ocenil kot uvod iz nočnih mor: "Videti je bilo zelo slabo, veliko je bilo napak in izgubljenih žog. Pomemben dejavnik pri preobratu sta bila borbenost in garanje v obrambi. Vratar Lesjak je bil pomemben dejavnik, saj je dvignil tako igralce na igrišču kot klopi." Urban Lesjak je zaigral sploh prvič na prvenstvu, vstopil je pri zaostanku 6:12. Z nekaj obrambami je sprožil protinapade, v katerih je gole polnil Blaž Janc in zaostanek je bil že pred polčasom izničen.

Pomemben je napredek
Belorusi so igrali po prepoznavnem receptu, ki je temeljil na igri s krožnim napadalcem. Backović je poudaril, da je Sloveniji po odmoru dobro uspelo omejiti prav ta vidik beloruske igre: "Obramba je v drugem polčasu res garala in dobro omejila povezavo s krožnim napadalcem. Prišli so lahki goli, igralci so se sprostili. V športu je zelo pomemben 'moment', potem je šlo veliko lažje. To še ni igra, ki jo pričakujemo ali so jo slovenski rokometaši sposobni pokazati, a pomemben je napredek."

Sorodna novica Vztrajali pri svoji igri in po preobratu uživali v vsakem golu

Vranješ za manjše in hitrejše igralce
Evropski podprvak iz leta 2004 je poudaril, da so vloge nekaterih slovenskih reprezentantov drugačne, kot jih imajo v klubskem okolju. O selektorju Ljubomirju Vranješu pa je povedal: "Rad igra s hitrimi in manjšimi igralci, v tem sistemu se žoga ne sme preveč zadrževati. Bombač je nagnjen k temu, da pogosto rešuje 2:2 s krožnim napadalcem. Težava v tem primeru je, da ostali štirje v takem položaju samo stojijo in čakajo. Če obramba to zapre, se potem ves napad ustavi."

Avtoriteta mora vzdigniti glas
Kapetan Jure Dolenec je bil po porazu z Rusijo nezadovoljen, ocenil je, da 'to ni to'. Backović je pojasnil, kaj zanj pomeni dobro vzdušje v reprezentanci: "To včasih pomeni, da starejši igralec, ki je avtoriteta, povzdigne glas, zaradi česar se vsi predramijo. Včasih morda trenerji namerno naredijo kaj, zaradi česar dobijo dvominutno kazen in s tem motivirajo svoje varovance."

Lesjak zaklenil vrata in omogočil Slovencem preobrat

Različno o igri na postavljeno obrambo
Dolenc je bil po zmagi nad Belorusijo precej boljše volje, med drugim je tudi povedal, da Slovenija ni najboljša v igri na postavljeno obrambo, saj ima druge kakovosti. Backoviću ta izjava ni bila najbolj všeč: "Ta Slovenija lahko napada tudi na postavljeno obrambo, treba je izkoristiti prednost nizkih igralcev. Žoga vendarle hitreje kroži."

Ima grenki izkušnji trojnega kroga
Backović je ponovil tezo iz analize po tekmi, da prvo ali drugo mesto po prvem delu nima velike razlike, saj je treba še vedno dobiti vse tri tekme. Ob tem se je namreč spomnil neprijetnega scenarija, ko lahko na vrhu lestvice končajo tri ekipe z enim samim porazom, napredujeta pa le dve: "Na šestih tekmah lahko izgubiš enkrat samkrat, pa potegneš najkrajšo in se moraš posloviti od najboljših mest. Meni se je to dvakrat zgodilo na evropskem mladinskem prvenstvu, ko smo z enim samim porazom izpadli iz boja za medalje. Zato mi ni bilo všeč, da je Slovenija tako ležerno odigrala zadnjih pet minut proti Rusiji."

Analiza 2. polčasa tekme Slovenija - Belorusija

Vranješ mirnejši, prisega na taktiko
Mineva dobro leto, ko Vranješ opravlja vlogo selektorja. Backović se je končne ocene Šveda še vzdržal: "Lani je Slovenija na evropskem prvenstvu osvojila četrto mesto. Na tiste priprave je prišel zelo pozno, bilo je premalo časa, da bi se videl njegov podpis. Očitna je razlika vodenja s prejšnjim selektorjem Vujovićem. Ta je bil temperamenten, Vranješ pa je bolj skandinavsko umirjen, velik poudarek daje na taktiko in ne vzdigne glasu. Proti Rusiji sem pogrešal ravno to ‒ da bi povišal glas in predramil svoje varovance."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem Ognjen Backović ocenjuje svetovno prvenstvo, kaj ga je presenetilo, kaj meni o sodnikih, dotaknil pa se je tudi drugih tem: od rekreativnega igranja košarke do spremljanja končnice Lige NFL ...