Kapetan Žiga Pavlin je izenačil na 1:1. Foto: SŽ Olimpija
Kapetan Žiga Pavlin je izenačil na 1:1. Foto: SŽ Olimpija

Dolgo časa je kazalo, da bodo vse tri točke ostale na Celovški 25, a so gostje iz Brunica močno pritisnili v zadnjih minutah in si zagotovili točko.

Osem krogov pred koncem je razlika med četrtim in devetim mestom le 10 točk. Prvih šest mest neposredno vodi v četrtfinale, ekipe med sedmim in desetim mestom pa se bodo pomerile v seriji na dve zmagi za zadnji dve mesti v končnici. Ekipi, ki bosta končali na sedmem in osmem mestu, bosta imeli prednost domačega ledu, zato bo vsaka točka v zadnjem mesecu rednega dela dragocena.

Trener Antti Karhula ima znova na voljo malce širši kader. Zaradi poškodb so tokrat manjkali Rok Kapel, Nejc Stojan in Jaka Sodja.

Vratar Pustertala Andreas Bernard je nekajkrat slabo posredoval. Bil je najšibkejši člen gostov. Foto: SŽ Olimpija
Vratar Pustertala Andreas Bernard je nekajkrat slabo posredoval. Bil je najšibkejši člen gostov. Foto: SŽ Olimpija

Zmaji so se hitro pobrali po ekspresnem zaostanku
Že v prvi akciji na tekmi je bil izključen Miha Zajc zaradi nepravilnega zadrževanja. Gostje so unovčili prednost igralca več, v drugi minuti je Jason Akeson z leve strani matiral Lukaša Horaka. V odprti igri so Ljubljančani hitro izenačili, v peti minuti je po podaji Trevorja Goocha z leve strani zadel kapetan Žiga Pavlin. Čeprav je moral domači vratar Lukaš Horak kar nekajkrat posredovati, pa so Ljubljančani v 19. minuti ob igralcu več na ledu zadeli. Charlie Dodero je z nogo preusmeril plošček v mrežo, a so sodniki po pregledu posnetka zadetek potrdili. Zadetek z nogo velja, če je dosežen zunaj vratarjevega prostora.

Začetek druge tretjine ni bil tako živahen kot začetek prve, kljub temu pa je še naprej blestel Horak, ki je tudi v drugi, kar izenačeni tretjini ustavil nekaj nevarnih poskusov gostov iz Italije. V 36. minuti je prišlo do prerivanja za vrati gostov. Dante Hannoun je zahrbtno spotaknil Marisa Bičevskisa, a je prejel le dve minuti kazni. Na kazensko klop sta morala zaradi grobosti tudi Miha Zajc in Alexander Petan.

Morley kronal boljšo igro Pustertala
V zadnji tretjini so imeli domači lepo priložnost v 47. minuti, vendar je dvoboj ena na ena dobil italijanski vratar Andreas Bernard. Gostitelji so na začetku zadnje tretjine dobro ustavljali nalete Pustertala, ki pa je v 49. minuti izenačil. David Morley je pred vrati ploščku spremenil smer za 2:2.

Mehle presenetil vratarja Bernarda
Zmaji so znova hitro odgovorili, 48 sekund po prejetem zadetku je Žiga Mehle z leve strani močno udaril proti vratom. Zelo slabo je posredoval Bernard, ki mu je plošček med nogama pobegnil v mrežo za novo vodstvo Olimpije. V zadnjih minutah je bila Olimpija preveč v obrambni tretjini. V 57. minuti se je Mats Frycklund v slalomu sprehodil mimo neodločnih domačih hokejistov in matiral Horaka za 3:3.

Maris Bičevskis je bil mož odločitve v Tivoliju. Foto: www.alesfevzer.com
Maris Bičevskis je bil mož odločitve v Tivoliju. Foto: www.alesfevzer.com

Bičevskis hitro odločil podaljšek
V podaljšku je že po 17 sekundah zadel Maris Bičevskis, vendar so sodniki pregledali posnetek zaradi domnevnega igranja z roko. Tudi po njem so zadetek potrdili. Po strelu Bičevskisa mimo vrat se je plošček od ograde odbil v palico branilca gostov in nato med nogama vratarja Bernarda pristal v mreži. Olimpija se je veselila nove zmage.

Karhula: Zdaj smo v zelo dobrem položaju
"Tekma je bila zelo izenačena, lahko bi se razpletla tudi v drugo smer. Škoda, da smo naredili dve veliki napaki v obrambi v zadnji tretjini in Pustertal je izenačil. Najbolj me je razjezil zadetek za 3:3, pri katerem igralci niso komunicirali med seboj. Nihče ni pokril njihovega napadalca, ki je nato dosegel lep zadetek," je poudaril trener Kahula.

"V sredo bomo imeli prost dan. Moramo se spočiti v tem napornem ritmu. V četrtek bomo trenirali, nato pa nas čakata dve zaporedni tekmi v Tivoliju. Zdaj smo v zelo dobrem položaju. Vse se še lahko zgodi na zadnjih osmih tekmah. Lahko se prebijemo na osmo, sedmo, morda pa še celo na šesto mesto. Moramo nadaljevati v zmagovitem ritmu," je dodal finski strateg.

Pavlin: Upam, da bomo avstrijskim bogatašem zagrenili življenje
"Bliža se končnica in agresivnost na ledu se povečuje. Začetek je bil slab. Po izenačenju smo jim vsilili svoj slog igre. Veliko stvari bo še treba popraviti, če bomo želeli podaljšati sezono do konca marca," je srečanje ocenil Žiga Pavlin.

"Imamo lepo zalogo pred ekipami, ki so na lestvici za nami. Treniramo bolj malo, saj si tekme hitro sledijo. Mi vedno radi igramo tekme. Pripravljamo se na kvalifikacije za končnico. Igramo še z vsemi tekmeci, ki so pred nami, in vsi si želimo igrati dolgo časa v končnici. Kdor rad igra v rednem delu, se bori za individualno statistiko in pogodbo za naslednjo sezono, zame ni pravi hokejist. Vedno najbolj uživam v končnici, v kateri se igra na vse ali nič. Upam, da bomo avstrijskim bogatašem zagrenili življenje. Ko bo Tivoli poln, je marsikaj mogoče. Naš cilj je napolniti dvorano," je razmišljal Pavlin.

26 točk na zadnjih 12 tekmah
Kapetan je naštel tudi glavne razloge za silovit vzpon Olimpije v zadnjem mesecu. Na zadnjih 12 tekmah so zmaji osvojili kar 26 točk.

"Dolgo časa smo igrali všečen hokej, a smo ostajali brez točk. Predvsem se nam je to dogajalo v Tivoliju. Na gostovanjih smo zmagovali, čeprav morda kdaj nismo ravno blesteli. Zdaj se je trend obrnil, tudi doma smo samozavestni. Nekateri mladi igralci so res napredovali. Žiga Mehle je postal samozavesten, dosegel je že deset golov," je razlagal Pavlin.

Zelo pester spored v Tivoliju v naslednjih dneh
V petek v Tivoli prihaja Vorarlberg, ki je dobil vse tri medsebojne tekme z zmaji v letošnji sezoni. V soboto bo na sporedu že naslednja domača tekma z Innsbruckom. Med tekmo so navijači že govorili tudi o derbiju z Jeseničani, ki bo na sporedu naslednji torek.

Bičevskis mož odločitve v Tivoliju proti Pustertalu

43. krog:
SŽ OLIMPIJA
– PUSTERTAL
* 4:3 (2:1, 0:0, 1:2)
1265; Pavlin 5., Dodero 19., Mehle 50., Bičevskis 61.; Akeson 2., Morley 49., Frycklund 57.
* - v podaljšku

DUNAJ – GRADEC
4:3 (1:0, 2:1, 1:2)

KAC CELOVEC – ASIAGO
12:0 (5:0, 4:0, 3:0)

FEHERVAR – BELJAK
3:2 (0:1, 2:0, 1:1)

LINZ – SALZBURG
** 2:1 (0:1, 0:0, 1:0)
** - po kazenskih strelih

INNSBRUCK – BOLZANO
0:2 (0:1, 0:1, 0:0)


Lestvica:                    * x      
KAC CELOVEC            40 24 3 5  8 83
FEHERVAR               41 24 2 3 12 79
SALZBURG               40 20 5 4 11 74
BOLZANO                40 20 4 0 16 68
INNSBRUCK              40 16 6 6 12 66
LINZ                   39 16 5 7 11 65
--------------------------------------
BELJAK                 39 17 4 4 14 63
PUSTERTAL              40 17 4 4 15 63
SŽ OLIMPIJA            40 15 5 3 17 58
VORARLBERG             40 13 3 3 21 48
--------------------------------------
DUNAJ                  40  8 6 7 19 43
ASIAGO                 39  6 5 7 21 35
GRADEC                 40  6 5 4 25 32
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih 
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih