Aleksander Čeferin je poudaril, da je že sedem let ločen od družine. Foto: EPA
Aleksander Čeferin je poudaril, da je že sedem let ločen od družine. Foto: EPA

"Pred približno pol leta sem se odločil, da leta 2027 ne bom več kandidiral. Vzrokov je več, vsaka organizacija potrebuje sveže ideje, drugi pomembni vzrok pa je družina. Sedem let sem že ločen od nje in podobno bo tudi naslednja tri leta," je Čeferin sporočil na novinarski konferenci po glasovanju o spremembah statuta.

Aleksander Čeferin in Theodore Theodoridis. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin in Theodore Theodoridis. Foto: Reuters

"Svoje odločitve namenoma prej nisem želel razkriti, ker sem želel videti, kako določeni ljudje v resnici razmišljajo. V nogometu imam čudovito življenje, a enako velja tudi za moje življenje izven nogometa," je še dodal.

Kapitan ladje, ki dobro pluje v viharjih
"Uefa je, kot sem prebral, razdeljena tako, da se je ne da več popraviti. Upam, da so ti, ki so to trdili, vsaj malce osramočeni. Kar zadeva pa kandidaturo. Utrujen sem po pandemiji koronavirusa, po dveh vojnah z nesmiselno superligo. Srečnega in ponosnega pa me dela to, da sem kapitan ladje, ki dobro pluje v viharjih. To bomo nadaljevali v naslednjih treh letih. Ponosen sem, da je nogometna skupnost enotna kot še nikoli," je bil odločen.

Čeferin je bil v govoru zelo oseben

Čeferin je na čelo Uefe prišel leta 2016, ko je v nepolnem mandatu zamenjal Michela Platinija, za svoj prvi polni mandat je bil izvoljen leta 2019, za drugega pa 2023. V zdajšnjem mandatu so 56-letnega odvetnika doletele kritike, češ da s spremembo statuta tepta lastno reformo o omejitvi predsedniške funkcije na 12 let oziroma na tri mandate.

Sorodna novica Boban zaradi nestrinjanja s predlogom novega mandata zapustil Čeferina

Spoštujemo njegovo odločitev. Škoda za Uefo in za nogomet, da se je odločil tako, ravno ko je Uefa postala enotna, dovolj močna in stabilna nasproti tistim deležnikom, ki poskušajo uveljavljati svoje interese. Mislim, da bo kdo drug težko dosegel tako stopnjo enotnosti.

Radenko Mijatović, predsednik Nogometne zveze Slovenije

A na zvezi so že pred kongresom pojasnili, da to niso vsebinske spremembe statuta, saj da že obstoječi predpisi Čeferinu omogočajo vnovično kandidaturo za predsednika leta 2027. Kritike so v javnosti sprožili predvsem Hrvat Zvonimir Boban, ki je pred kratkim zapustil Uefo, predsednik romunske zveze Razvan Burleanu in predstavnik Uefe David Gill, podobno mnenje pa je delila tudi angleška zveza, ki je napovedala, da bo glasovala proti spremembam statuta. Na koncu so delegati z večino podprli statutarne amandmaje, le eden je bil proti in eden se je vzdržal.

Predsednik Uefe je bil oster v izjavi o Bobanu: "Samo kratka misel o njegovem patetičnem joku o morali. Bil je eden redkih, ki je vedel, da ne bom kandidiral. V trenutku, ko je dobil informacijo, da bom o tem govoril na konferenci, je objavil narcistično pismo. Ni mogel počakati, njegovo jamranje nima smisla. Pomislite, čigava morala je pod vprašajem?"

Čeferin utrujen po dveh vojnah z nesmiselno Superligo

Spet ostro proti superligi

Čeferin je v uvodnem govoru na začetku kongresa spet načel tematiko superlige. Predsednik Barcelone Joan Laporta je namreč nedavno v intervjuju razkril, da se je več neangleških klubov že strinjalo, da bodo sodelovali v tekmovanju, ki je dobilo veter v jadra po sodbi Evropskega sodišča v decembru.

Sorodna novica Sodišče ugodilo pritožbi snovalcev superlige, ki pravijo: "Nogomet je svoboden"
Sorodna novica EP čez štiri mesece, a predtem čez štiri dni žreb za Ligo narodov

"V tem trenutku ljudje poskušajo poteptati 70-letno zgodovino. Govorijo, da so rešitelji nogometa, v resnici pa mu skušajo izkopati grob. Govorijo o svobodnem trgu, a sami ničesar ne vedo o svobodi govora. Še nikoli doslej ni bila naša celina tako razdrobljena, le edinost nas lahko reši," je povedal Čeferin.

"Ne moreš kupiti sanj"
"Nekateri mislijo, da se vse da kupiti in da je vse naprodaj. To ni naš pogled. Nekaj posameznikov nas skuša razdeliti v iskanju dobička za nekaj privilegiranih. Klubi se lahko vključijo v nova tekmovanja, če želijo. Lahko se pridružijo ligi, ki jo angleški navijači imenujejo Liga zombijev. Želijo več kapitala, več moči in več prestiža. Nikoli ne morejo imeti dovolj. Želijo več in jim ni mar, če imajo drugi manj in je vse okoli njih uničeno. Nogometni navijači niso neumni. Ne moreš kupiti sanj, vrednot in 70 let zgodovine," je dodal predsednik Uefe.

Čeferin bo predsednik Uefe le še do leta 2027