Luka Dončić je bil znova razred zase na parketu, a tokrat se je zadnji smejal Shai Gilgeous Alexander. Foto: AP
Luka Dončić je bil znova razred zase na parketu, a tokrat se je zadnji smejal Shai Gilgeous Alexander. Foto: AP

Močno oslabljeni Mavericksi so deset minut in pol pred koncem tekme v American Airlines Centru zaostajali s 87:111, nato pa jim je uspel delni izid 30:0! Gostje, ki so zadeli 20 trojk, kar sedem minut in pet sekund niso dosegli niti točke. To je rekordna strelska suša v Ligi NBA (od sezone 1996/97 vodijo v zapisniku vsako akcijo posebej – najdaljši niz do današnjega večera se je zgodil 6. decembra 2009, ko je Cleveland dosegel 29 točk zapored proti Milwaukeeju).

Trener Mark Daigneault je vzel tri minute odmora, a mu ni uspelo presekati izjemne serije Dallasa. Štiri minute pred koncem je Dončić ukradel žogo novincu Chetu Holmgrenu in s polaganjem poskrbel za vodstvo s 117:111. Vzdušje v dvorani je spominjalo na tekme končnice. Gostje niso imeli nobene minute odmora več. V zadnjih dveh minutah jim je uspelo zbrati in tekmo so končali z delnim izidom 10:0. Mavericksi v zadnjih dveh minutah in 18 sekundah niso dosegli več točke. Porabili so preveč energije za preobrat na začetku zadnje četrtine.

Dončiću po sijajni predstavi zmanjkalo energije
24-letni Dončić je v petek postal oče Gabriele in je izpustil dvoboj z Memphisom, ki so ga Grizliji gladko dobili. Tokrat je bil na parketu kar 46 minut, le sredi druge četrtine mu je Jason Kidd namenil dve minuti počitka. V zadnjih minutah je bil zelo izčrpan, v ključnih trenutkih je naredil korake, nato pa mu je Shai Gilgeous Alexander še ukradel žogo. Skupno je izgubil sedem žog.

Sorodna novica Dončić postal očka, rodila se je Gabriela

Z 59. trojnim dvojčkom ujel Birda
Vseeno je vpisal 59. trojni dvojček v rednem delu sezone. S tem se je na večni lestvici Ljubljančan izenačil z Larryjem Birdom.

Po najsrečnejšem dnevu v življenju ni mislil, da bo lahko igral 35 minut
"V petek je bil najsrečnejši dan v mojem življenju, ko se je rodila hčerka. V zadnjih treh dneh nisem veliko spal. Hitro sem bil utrujen v prvem polčasu. Nisem si mislil, da bom lahko igral 35 minut, a v drugem polčasu sem se počutil odlično. Danes smo iztisnili maksimum. V tretji in zadnji četrtini smo se zares borili. Vse nam je šlo po načrtih. Neverjetno smo igrali v obrambi, žoga je hitro tekla v napadu, vse je bilo brezhibno," je na novinarski konferenci razlagal Dončić.

Superge Luke Dončića z novim pripisom: Gabriela. Foto: Reuters
Superge Luke Dončića z novim pripisom: Gabriela. Foto: Reuters

Če so bili to koraki, bi jih vsako tekmo lahko zapiskali 20-krat
Začuden je bil, ko so mu sodniki zapiskali korake: "Minuto in pol pred koncem so mi sodniki zapiskali korake. Če so bili to koraki, bi jih vsako tekmo lahko zapiskali 20-krat. Izgubil sem dve žogi v končnici, in to se res ne sme zgoditi. Res sem bil že izčrpan."

Lively in Jones jr. odlično nadomestila Irvinga in Hardawaya
Dallas je bil znova precej zdesetkan, saj so manjkali Kyrie Irving, Tim Hardaway, Josh Green, Dante Exum in Maxi Kleber. Novinec Dereck Lively je zadel vseh devet metov iz igre, zbral je 20 točk in 16 skokov. Derrick Jones jr. je zadel šest trojk in dosegel 24 točk.

Gonilna sila Thunderjev Shai Gilgeous-Alexander je tokrat dosegel le 17 točk. V drugem polčasu so ga gostitelji podvajali in prispeval je le še štiri točke. Najboljši strelec Oklahome je bil Jalen Williams s 23 točkami.

Lastnik Dallasa Mark Cuban se je jezil na sodnika Dereka Richardsona v drugi četrtini. Foto: AP
Lastnik Dallasa Mark Cuban se je jezil na sodnika Dereka Richardsona v drugi četrtini. Foto: AP

Slaba obramba Mavericskov v drugi četrtini
Mavericksi so zelo dobro odprli tekmo. Zagrizeno so igrali v obrambi in sredi prve četrtine so po trojki Jadena Hardyja povedli s 14:9. Oklahoma je s sedmimi zaporednimi točkami končala uvodno četrtino (27:33).

Nekdanji ostrostrelec Mavericksov Davis Bertans je s tremi prostimi meti in trojko povišal prednost Thunderjev (28:41). Gostje so zlahka dosegali točke, obramba Mavericksov je bila zelo slaba v drugi četrtini. Dončić je do odmora prispeval 21 točk, 9 skokov in 5 podaj, a so Mavericksi zaostajali s 56:72.

Dallas v tretji četrtini od –24 na –9 in nato znova na –23
Na začetku drugega polčasa je Jalen Williams zadel dve trojki zapored. Prednost Oklahome je hitro narasla (58:82). Gostje so se nato prvič (ne pa tudi zadnjič) na tej tekmi prehitro sprostili. Derrick Jones jr. je zadel dve trojki, razigral se je tudi Lively in Dallas je z delnim izidom 17:6 znižal na 81:90.

Bertans je znova izsilil osebno napako pri metu izza črte. Zadel je vse tri proste mete in bil nato še natančen z osmih metrov. Oklahoma je odgovorila z delnim izidom 13:0. Po 36 minutah so bili Mavericksi v izgubljenem položaju (84:107).

Dončić je v zadnji četrtini imenitno razigral soigralce, ki so zadeli odprte mete. Foto: AP
Dončić je v zadnji četrtini imenitno razigral soigralce, ki so zadeli odprte mete. Foto: AP

Neverjetna vrnitev Dallasa
Ko je Kenrich Williams 11 minut pred koncem zadel trojko in povišal vodstvo gostov na 24 točk (87:111), ni prav nič kazalo na napeto končnico. A. J. Lawson in Seth Curry sta najprej zadela izza črte. Prva minuta odmora gostov ni predramila. Dončić je sijajno vodil igro Mavericksov. Devet minut pred koncem je s trojko znižal na 98:111, nato pa je štirikrat zapored odlično našel odprte soigralce. Curry je še dvakrat zadel za tri točke, tudi Jones jr. je bil natančen izza črte, Lively pa je z zabijanjem izenačil na 111:111.

Daigneault je menjaval igralce, vzel je že tretjo minuto odmora, a nikakor ni našel prave peterke. Gostitelji so na krilih glasnih navijačev leteli po parketu. Dončić je ukradel žogo Holmgrenu, stekel v protinapad in povišal na 117:111.

Oklahoma je delovala kot razbita vojska, v napadu je moral Gilgeous-Alexander hitro oddati žogo, ker so ga podvajali, njegovi soigralci pa so bili popolnoma brez idej. Po četrti minuti odmora v zadnji četrtini je Jalen Williams je dosegel prvi koš po sedmih minutah strelske suše gostov. Isaiah Joe je zadel trojko, a je takoj odgovoril Lawson, ki ga je spretno našel Dončić. Dve minuti pred koncem je Dallas vodil s 120:116.

Odlični novinec Chet Holmgren se je izkazal v končnici. Foto: AP
Odlični novinec Chet Holmgren se je izkazal v končnici. Foto: AP

Holmgren in Williams junaka končnice
Holmgren je z dvema zaporednima košema izenačil. Po zgrešeni trojki Curryja je Jalen Williams s polaganjem zagotovil Oklahomi minimalno prednost 40 sekund pred koncem (120:122). V ključnem trenutku je Gilgeous-Alexander ukradel žogo Dončiću in še uspešno zaključil napad. Lawsonu in Curryju ni uspelo znižati, Williams pa je potrdil zmago s prostima metoma osem sekund pred koncem.

Kidd: V zadnji četrtini je ekipa res pokazala pravi značaj
"V zadnji četrtini je ekipa res pokazala pravi značaj. Žogo smo vzeli iz rok Gilgeous Alexandra, odlični smo bili v skoku in uspel nam je preobrat. Dončić mi je zagotovil, da ni preveč utrujen, zato sem ga pustil v igri. V napadu je našel odprte soigralce, izkazal pa se je tudi v obrambi. To so bili zelo čustveni dnevi zanj. Ključno je bilo, ko so mu zapiskali korake in izgubili smo nalet," je na novinarski konferenci povedal trener Kidd.

Trojni dvojček Jokića ni bil dovolj za zmago v Sacramentu
Nikola Jokić je dosegel osmi trojni dvojček v sezoni (36 točk, 14 podaj in 13 skokov), vendar to ni bilo dovolj za zmago prvakov. Sacramento je premagal Denver s 123:117.

Zvezdnik Kraljev De’Aaron Fox se je izkazal s 26 točkami in 16 podajami (rekord kariere). Ključno trojko je zadel Malik Monk minuto in 11 sekund pred koncem tekme.

George s trojko zagotovil zmago Clippersom, Bojevniki zapravili 22 točk naskoka
LA Clippersi so na prvi tekmi dvojnega sporeda na parketu Crypto.com Arene premagali Golden State s 113:112. Odločilno trojko je zadel Paul George 9,2 sekunde pred koncem. To je bila edino vodstvo Clippersov na celotni tekmi.

Paul George je odločil popoldansko tekmo v Los Angelesu. Foto: AP
Paul George je odločil popoldansko tekmo v Los Angelesu. Foto: AP

Bojevniki so odlično začeli tekmo. Povedli so s 5:0, nato z 12:2 in prvo četrtino dobili s 33:22. Draymond Green je zadel kar štiri trojke v uvodnih osmih minutah.

Na začetku drugega polčasa so si gostje iz San Francisca priigrali najvišjo prednost na tekmi (48:70). Clippersi se niso predali, vztrajno so se približevali, a še 38 sekund pred koncem so bili v zelo neugodnem položaju (108:112).

Po minuti odmora je Kawhi Leonard ekspresno znižal s polaganjem, Stephen Curry pa nato ni bil natančen. George je najprej nakazal prodor, nato pa je po koraku nazaj zadel trojko z desne strani. Po minuti odmora so imeli Bojevniki zadnji napad. Curry je v levem kotu našel Greena, ki pa ni zadel trojke za zmago.

George je bil najboljši strelec tekme s 25 točkami, zadel je štiri trojke iz osmih poskusov. Trener Tyronn Lue je bil navdušen. Poudaril je, da so potrebovali natančno tako zmago po slabem startu v sezono.

V zadnji četrtini tekme med Lakersi in Rocketsi je bilo zelo vroče. Trener Houstona Ime Udoka je bil izključen osem minut in pol pred koncem. Tudi LeBron James in Cam Reddish sta prejela tehnični napaki. Foto: AP
V zadnji četrtini tekme med Lakersi in Rocketsi je bilo zelo vroče. Trener Houstona Ime Udoka je bil izključen osem minut in pol pred koncem. Tudi LeBron James in Cam Reddish sta prejela tehnični napaki. Foto: AP

Lakersi v drugi četrtini povozili Houston
Tik za Dallasom so na lestvici Los Angeles Lakersi. Na večerni tekmi v Crypto.com Areni so ugnali Houston s 107:97. Anthony Davis je dosegel 27 točk in ob tem pobral še 14 skokov. Rakete so še brez zmage na gostovanju, vseh osem tekem so dobile na domačem parketu.

Jezerniki niso našli pravega ritma v uvodni četrtini (25:30), nato pa so se razigrali v drugi četrtini. Austin Reaves je nanizal 15 točk, Davis pa jih je dodal osem in Lakersi so z delnim izidom 29:4 povedli z 58:40.

LeBron James ni imel strelskega večera (16 točk, 7/17 iz igre, 0/4 za tri), z mislimi pa je že pri torkovi tekmi četrtfinala pokalnega tekmovanja proti Phoenixu. Zmagovalec se bo uvrstil v polfinale, ki bo v četrtek v Las Vegasu.


Tekme 2. decembra:
DALLAS – OKLAHOMA CITY
120:126 (27:33, 29:39, 28:35, 36:19)
Dončić 36 (11/22 iz igre, 5/13 za tri, prosti meti 9/14), 18 podaj in 15 skokov v 46 minutah, Jones Jr. 24 (6/12 za tri), Lively 20 (9/9 iz igre) in 16 skokov, Se. Curry (4/9 za tri) in Lawson (3/7 za tri) po 12, Hardy 6, Williams 5, Prosper in Powell po 2, Holmes 1; Jal. Williams 23 (9/19 iz igre, 3/5 za tri), Gilgeous Alexander 17 (6/13 izigre, 2/3 za tri) in 9 podaj, Bertans (3/3 za tri) in Wallace po 15, Jay. Williams 14 (4/5 za tri), Holmgren 11 in 11 skokov, Giddy in Dort po 10, Joe 6, K. Williams 5.

LA CLIPPERS – GOLDEN STATE 113:112
George 25 (8/17 iz igre, 4/8 za tri), Harden 21 (7/14 iz igre, 2/7 za tri) in 9 podaj, Leonard 20 (9/16 iz igre, 2/5 za tri), 8 skokov in 7 podaj, Zubac (6/6 iz igre), Theis in Powell po 12; Curry 22 (7/18 iz igre, 4/9 za tri) in 11 podaj, Moody in Green (4/8 za tri) po 21, Thompson 17 (4/11 za tri).

CHARLOTTE – MINNESOTA 117:123
Rozier 23 (8/20 iz igre, 3/7 za tri), Bridges 22; Towns 28 (12/23 iz igre, 4/8 za tri), Gobert 26 (10/12 iz igre) in 12 skokov, Reid 23 (3/6 za tri).

BROOKLYN – ORLANDO 129:101
Bridges 42 (12/20 iz igre, 3/6 za tri, prosti meti 15/18), Dinwiddie 22 (3/7 za tri), Thomas 20 (7/23 iz igre, 4/9 za tri); Anthony in F. Wagner po 20, Banchero 19, 10 skokov in 8 podaj, M. Wagner 18.

DETROIT – CLEVELAND 101:110
Cunningham 23 (8/20 iz igre, 3/6 za tri), 11 podaj in 8 skokov, Bogdanović 22 (3/10 za tri), Duren 17 (8/8 iz igre) in 12 skokov; Strus (4/10 za tri) in Garland po 22, Mitchell 20 (7/19 iz igre), Allen 19 (8/9 iz igre) in 11 skokov.

MIAMI – INDANA 129:144
Butler 33 (12/23 iz igre), Martin 18, D. Robinson 17; Brown 30 (11/16 iz igre, 4/6 za tri), Toppin 22 (4/5 za tri), McConnell (10/11 iz igre in 11 podaj) in Nesmith (4/6 za tri) po 20, Turner 17 in 10 skokov.

CHICAGO – NEW ORLEANS 124:118
White 31 (8/13 za tri) in 9 skokov, DeRozan 24 (10/18 iz igre) in 10 podaj, Craig (3/4 za tri) in Dosunmu po 15; Williamson 27 (10/15 iz igre), Ingram 23 (10/15 iz igre), Jones 17, Valančiunas 15 in 10 skokov.

MILWAUKEE – ATLANTA 132:121
Andetokumbo 32 (14/20 iz igre), 11 skokov in 10 podaj, Lillard 25 (10/16 iz igre, 3/6 za tri) in 9 podaj, Payne 18, Beasley 16 (4/7 za tri), Portis 15 in 11 skokov; Young 32 (13/28 iz igre, 5/13 za tri) in 12 podaj, Murray 30 (12/19 iz igre, 4/6 za tri), Bey 17 (4/6 za tri) in 9 skokov, Bogdanović 14.

PHOENIX – MEMPHIS 116:109
Booker 34 (9/21 iz igre, 3/8 za tri, prosti meti 13/13), 10 skokov in 7 podaj, Durant 27 (10/14 iz igre, 2/3 za tri), Nurkić 14 in 9 skokov; Jackson Jr. 37 (13/21 iz igre) in 9 skokov, Bane 27 (3/6 za tri), V. Williams 12.

UTAH – PORTLAND * 118:113
Sexton 25 (9/13 iz igre), K. George 21, Collins 17; Brogdon (5/9 za tri) in Sharpe (3/8 za tri) po 25, Henderson 17.
* - po podaljšku

SACRAMENTO – DENVER 123:117
Fox (10/22 iz igre, 3/6 za tri in 16 podaj) in Monk (4/7 za tri) po 26, Sabonis 17 (7/18 iz igre) in 15 skokov, Huerter 16 (4/6 za tri); Jokić 36 (13/23 iz igre, 1/4 za tri), 14 podaj in 13 skokov, Jackson 20 in 8 podaj, Gordon 18, Porter 13.

LA LAKERS – HOUSTON 107:97
Davis 27 (10/22 iz igre) in 14 skokov, Reaves 18, James 16 (7/17 iz igre, 0/4 za tri), Christie 12 (3/3 za tri); VanVleet 22 (4/7 za tri), Sengun 21 (8/25 iz igre) in 13 skokov, A. Holiday 11.


Vzhodna konferenca:                    
BOSTON CELTICS           19 15  4  78,9
ORLANDO MAGIC            20 14  6  70,0
MILWAUKEE BUCKS          20 14  6  70,0
PHILADELPHIA 76ERS       19 12  7  63,2
NEW YORK KNICKS          19 12  7  63,2
INDIANA PACERS           18 10  8  55,6
---------------------------------------
MIAMI HEAT               20 11  9  55,0
CLEVELAND CAVALIERS      20 11  9  55,0
BROOKLYN NETS            19 10  9  52,6
ATLANTA HAWKS            19  9 10  47,4
---------------------------------------
TORONTO RAPTORS          20  9 11  45,0
CHICAGO BULLS            21  7 14  33,3
CHARLOTTE HORNETS        18  6 12  33,3
WASHINGTON WIZARDS       19  3 16  15,8
DETROIT PISTONS          20  2 18  10,0
Zahodna konferenca:                    
MINNESOTA TIMBERWOLVES   19 15  4  78,9
OKLAHOMA CITY THUNDER    19 13  6  68,4
DENVER NUGGETS           21 14  7  66,7
SACRAMENTO KINGS         18 11  7  61,1
PHOENIX SUNS             20 12  8  60,0
DALLAS MAVERICKS         19 11  8  57,9
---------------------------------------
LOS ANGELES LAKERS       21 12  9  57,1
NEW ORLEANS PELICANS     21 11 10  51,4
LOS ANGELES CLIPPERS     19  9 10  47,4
HOUSTON ROCKETS          17  8  9  47,1
---------------------------------------
GOLDEN STATE WARRIORS    20  9 11  45,0
UTAH JAZZ                20  7 13  35,0
PORTLAND TRAIL BLAZERS   19  6 13  31,6
MEMPHIS GRIZZLIES        19  5 14  26,3
SAN ANTONIO SPURS        19  3 16  15,8