Slovenski vaterpolisti so na EP-ju zasedli končno 14. mesto. Foto: Grgo Jelavić/Pixsell/BoBo
Slovenski vaterpolisti so na EP-ju zasedli končno 14. mesto. Foto: Grgo Jelavić/Pixsell/BoBo

Slovenci so se s Slovaki že srečali na uvodu EP-ja. Slovaki so bili prvi od treh nasprotnikov, ki so Sloveniji zadali poraz v skupini D (11:7). Sledila sta visoka poraza Slovencev proti Romunom (13:5) in Nizozemcem (23:7). Slovenci so nato dobili prvo tekmo za razvrstitev od 13. do 16. mesta proti Malti z 10:8. To je bila prva vaterpolska zmaga za Slovence po domačem prvenstvu leta 2003 v Kranju. Za konec EP-ja pa je sledil poraz proti Slovakom, kar je pomenilo končno 14. mesto.

Tokrat so Slovenci tekmo bolje začeli, znova se je v ekipo vrnil Andraž Pušavec, v primerjavi s prvo tekmo pa je namesto Jana Justina igral mladi Miha Šantak. Spet so sicer prvi v polno zadeli slovaški vaterpolisti, ko je bil s petih metrov uspešen Samuel Balaž, vendar je sredi četrtine Jaša Lah izid izenačil in minuto pozneje izenačil na 2:2.

Druga četrtina se je začela po slovenskih željah, saj je po treh minutah Lah dosegel še svoj tretji goli za še tretje izenačenje na tekmi. Za četrto in obenem zadnje izenačenje je v tem delu ob igralcu zadel Aljaž Troppan. Slovaki so temeljni kamen za zmago postavili še pred polčasom z delnim izidom 3:0.

Še bližje končnemu 13. mestu so bili slovaški vaterpolisti po tretjem golu Balaža, spet iz petih metrov, po 35 sekundah igre v tretji četrtini za 8:4. Kadivec in Troppan sta sredi četrtine slovenski zaostanek prepolovila, z zaostankom dveh golov pa sta ekipi odšli tudi na zadnji odmor.

V zadnji četrtini so slovenski vaterpolisti v napadu naredili nekaj nepotrebnih napak, še zlasti po tem, ko je Jurij Seljak dosegel gol za 9:11 in ko je še bilo nekaj upanja za preobrat. Po golu Mateja Čaraja za 13:9, do konca tekme pa je bilo nekaj manj kot štiri minute, je bilo jasno, da bodo slovaški vaterpolisti še drugič na tem prvenstvu premočni za slovensko izbrano vrsto.

Na tekmi s Slovaško sta po tri gole zadela Aljaž Troppan in Jaša Lah, dva kapetan Jaša Kadivec, po enega pa Benjamin Popović in Jurij Seljak. Za Slovaško je kar pet golov dosegel Samuel Balaž.

Ključni del prvenstva se bo nadaljeval v nedeljo. V polfinalu se bosta najprej pomerili Madžarska in Hrvaška, nato pa še Španija in Italija.

Slovenski vaterpolisti evropsko prvenstvo končali na 14. mestu

EVROPSKO PRVENSTVO (M), DUBROVNIK

Za 13. mesto:
Slovenija – SLOVAŠKA
10:14 (2:3, 2:4, 4:3, 2:4)

Slovenija: Beton (7 obramb), Popović 1, Kadivec 2, Čanč, Lah 3, Stefanović, Pušavec, Paunovič, Seljak 1, Šantak, Troppan 3, Cerar, Žurbi. Trener: Mirko Vičević.

Slovaška: Hoferica (8 obramb), Kaid 1, Tisaj, Matejka, Bačo, Bielik 1, Maroš Tkač 1, Marek Tkač 2, Furman 1, Mihal 1, Čaraj 2, Balaž 5, Balogh. Selektor: Roman Polačik.


Za razvrstitev od 13. do 16. mesta:
SLOVENIJA
– Malta
10:8 (2:2, 4:3, 2:1, 2:2)


SKUPINA D, Dubrovnik

SLOVENIJA – NIZOZEMSKA
7:23 (2:7, 1:4, 3:8, 1:4)

SLOVENIJA – ROMUNIJA
5:13 (1:6, 2:2, 1:2, 1:3)

SLOVENIJA – SLOVAŠKA
7:11 (2:5, 1:0, 2:2, 2:4)

Vrstni red: Romunija 9, Nizozemska 6, Slovaška 3, Slovenija brez točke.