Jannik Sinner, novi kralj Melbourna in novo ime med zmagovalci turnirjev za grand slam. Prvi Italijan z zmago na OP-ju Avstralije in šele tretji z naslovom na turnirjih velike četverice. Foto: Reuters
Jannik Sinner, novi kralj Melbourna in novo ime med zmagovalci turnirjev za grand slam. Prvi Italijan z zmago na OP-ju Avstralije in šele tretji z naslovom na turnirjih velike četverice. Foto: Reuters

Po treh urah in 46 minutah se je finale Melbourna razpletel v korist četrtega nosilca, čeprav je bil tretji nosilec že na pragu zmage. Odigranih je bilo 283 točk: Medvedjev jih je dobil 141, Sinner pa 142! Na celotnem letošnjem Odprtem prvenstvu Avstralije je bilo skupaj odigranih kar 35 dvobojev s petimi nizi, tako da je bilo kot naročeno, da tudi finale odloča peti niz.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Prvenec Sinnerja, déjà vu Medvedjeva

Jannik Sinner je v svojem prvem finalu na turnirjih velike četverice zaostanek z 0:2 v nizih spremenil v najslajšo zmago po petih nizih. Daniil Medvedjev je doživel še peti poraz na šestih finalih turnirjev za grand slam. 27-letni Moskovčan že tretjič zapušča Melbourne kot poraženi finalist. Če je leta 2021 proti Đokoviću izgubil gladko v treh nizih, je proti Nadalu leta 2022 prav tako vodil z 2:0 v nizih, a doživel zlom, ki ga je tokrat podoživel na igrišču Rod Laver Arene.

"Želim si, da bi vsi imeli moje starše, ker so mi vedno dovolili, da sem izbral, kar sem želel, tudi ko sem bil mlajši. Ukvarjal sem se tudi z drugimi športi in nikoli niso pritiskali name, zato si želim, da bi to svobodo imelo čim več mladih in otrok. Najlepša hvala mojim staršem," se je športni junak dneva zahvalil staršema.

Naslednik Panatte (Pariz 1976) in Đokovića

Sinner je postal šele drugi italijanski tenisač z naslovom na turnirjih velike četverice v odprti teniški dobi. Leta 1976 je OP Francije na peščenih igriščih Rolanda Garrosa osvojil Adriano Panatta. Pred letom 1968, ko se je začela profesionalna odprta era, je od Italijanov na zdajšnjih turnirjih za grand slam zmagal le Nicola Pietrangelo: Roland Garros 1959 in 1960.

Z 22 leti je Južni Tirolec postal najmlajši zmagovalec OP-ja Avstralije po letu 2008, ko je Melbourne prvič osvojil Novak Đoković, ki ga je Sinner zdaj tudi nasledil. Pri tem je Sinner v polfinalu zadal prvemu igralcu sveta prvi poraz v Melbournu po letu 2018. V zadnje četrt stoletja je bil mlajši zmagovalec Melbourna zgolj Jim Courrier leta 1992 in ravno Američan je predal Sinnerju pokal za osvojitev OP-ja Avstralije 2024.

"Daniil, čestitam tebi in tvoji ekipi za izjemen turnir. Skupaj sva odigrala že toliko finalov. Po vsakem dvoboju nekaj, kar lahko izboljšam. Zaradi tebe sem veliko, veliko boljši igralec ... Upam, da boš tu lahko dvignil ta pokal. Prepričan sem, da lahko," se je v zmagovitem govoru svojemu nasprotniku zahvalil Sinner.

Pred njim je kot poraženec finala spregovoril Medvedjev in najprej poudaril: "Verjetno je bolje biti v finalu kot izgubiti prej. Najprej želim čestitati Janniku. Pokazal si, zakaj si zaslužiš. Boril si se do konca."

Sinner po petih nizih novi kralj Melbourna
Jannik Sinner je lani z zmagama v Pekingu in na Dunaju ter s finalom zaključnega turnirja v Torinu potrdil, da se prebija proti vrhu svetovnega tenisa. Sezono je sklenil z zmago Italije v Davisovem pokalu, zdaj pa je začel z osvojitvijo turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Jannik Sinner je lani z zmagama v Pekingu in na Dunaju ter s finalom zaključnega turnirja v Torinu potrdil, da se prebija proti vrhu svetovnega tenisa. Sezono je sklenil z zmago Italije v Davisovem pokalu, zdaj pa je začel z osvojitvijo turnirja za grand slam. Foto: Reuters

Rus plačal davek za rekordno število preigranih ur

Medsebojno je šlo za deseto soočenje Medvedjev – Sinner, pri čemer je Rus dobil prvih šest dvobojev, Italijan pa zadnje štiri. Finale se je začel sicer po Medvedjevih notah, ki je v uvodnih dveh nizih štirikrat odvzel servis Sinnerju, ki je predtem na poti do finala dopustil le dva brejka. A od rebrejka v zaključku drugega niza je izzivalec zaigral kot prerojen, dolge ure tenisa v Melbournu pa so zahtevale davek pri Medvedjevu.

31 nizov, kolikor jih je na OP-ju Avstralije letos preigral Medvedjev, je namreč rekord v odprti dobi tenisa, ob tem je nabral tudi rekordno število ur čiste igre – več kot 24 ur. Zato ne čudi zdravniški odmor Rusa v četrtem nizu, po katerem ni zmogel več prevzeti pobude v finalu.


Film finala Melbourna 2024 za moške:

Medvedjev je v finalu Melbourna 2022 proti Nadalu že vodil z 2:0 v nizih, a na koncu izgubil, kar se mu je ponovilo proti Sinnerju. Foto: Reuters
Medvedjev je v finalu Melbourna 2022 proti Nadalu že vodil z 2:0 v nizih, a na koncu izgubil, kar se mu je ponovilo proti Sinnerju. Foto: Reuters

Prvi niz: Udaren začetek Medvedjeva

Prvi je serviral Sinner, ki je za uvodno igro finala oddal zgolj eno točko. Medvedjev je nasprotno takoj imel težave na svoj začetni udarec (40:40), a se je ognil prvi grožnji za brejk.

Rusov odgovor je bil silovit: priigral si je tri priložnosti za odvzem servisa, drugo je izkoristil in povedel z 2:1. Medvedjev je nadaljeval z napadalnim pristopom, pritiskal na Sinnerja in na koncu je z drugim brejkom dobil uvodni niz s 6:3 po 39 minutah igre. Južni Tirolec je na poti do finala izgubil zgolj dva servisa!

Drugi niz: pri zaostanku 1:5 se je Sinner prebudil

Medvedjev ni popuščal in na prvi servis Sinnerja si je priigral kar štiri priložnosti za brejk, a po maratonski igri 16 točk je Italijan le izenačil na 1:1. Tretji nosilec je gladko brez izgubljene točke dobil tri igre na svoj začetni udarec, medtem ko je četrti nosilec izgubil dva servisa zapored, pri čemer je Medvedjev izkoristil prvi priložnosti za brejk.

Medvedjev je pri 5:1 serviral za drugi niz, ko se je Sinner nenadoma prebudil in se z rebrejkom vrnil in znižal na 5:3. Rus nato drugega začetnega udarca za osvojitev niza le ni zapravil, a je potreboval tri zaključne žogice za 6:3 po 46 minutah igre.

Tretji niz: Brejk Sinnerja v deseti igri

Sinner je začel zanesljivo servirati in ni več zahajal v težave na svoj začetni udarec, vendar še ni našel poti do lastnih priložnosti za brejk proti Medvedjevu. A izmenjave udarcev so se podaljševale in pri 5:4 je Južni Tirolec le dočakal in tudi izkoristil žogico za odvzem servisa, s čimer je dobil tretji niz s 6:4.

Četrti niz: Težave Rusa z nogo

Pri zaostanku 1:2 v četrtem nizu je Medvedjev prosil za zdravniško pomoč zaradi težav z desno nogo. Foto: Reuters
Pri zaostanku 1:2 v četrtem nizu je Medvedjev prosil za zdravniško pomoč zaradi težav z desno nogo. Foto: Reuters

Pobuda je prešla na stran 22-letnega izzivalca, ki je bil točko oddaljen od vodstva z 2:0, a se je 27-letni Moskovčan ubranil. Pri 2:1 za Italijana je Medvedjev prosil za krajši zdravniški predah zaradi težav z desno nogo.

Ponovila se je zgodba tretjega niza: vse daljše izmenjave in na koncu brejk Sinnerja v deseti igri za 6:4 in izenačenje na 2:2 v nizih.

Peti niz: Ključna šesta igra

Prvi je serviral Sinner, ki je tako ohranjal rahlo pobudo v maratonskem finalu. Izenačeno je bilo do šeste igre, ko si je Medvedjev na svoj servis nakopal zaostanek 0:40. Prvo žogico za brejk je Rus še ubranil, drugo pa je Italijan izkoristil in povedel s 4:2. Popolni preobrat Sinnerja za njegov zgodovinski uspeh na maratonskem finalu Melbourna 2024.


MELBOURNE

Finale (M):
SINNER (ITA/4) – MEDVEDJEV (RUS/3)
3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3

Sinner po zmagi v Melbournu: Đoković je še vedno razred zase