Jenson Button je dirkališče v New Delhiju spoznaval z rikšo. Foto: Reuters
Jenson Button je dirkališče v New Delhiju spoznaval z rikšo. Foto: Reuters
Jarno Trulli se je na dirkališče podal kar s kolesom. Foto: Reuters

"To je ogromen korak naprej za šport v naši državi," je ponosen indijski tajkun Vidžaj Malja, lastnik moštva Force India, ki nima nobenega indijskega dirkača ali mehanika, ima pa eno glavnih oglaševalskih vlog za dogajanje konec tedna. Navijače na dirko poziva s sloganom "En narod, ena duša, eno indijsko moštvo". Za zdaj pozivi niso naleteli na plodna tla, saj je neprodana še tretjina vstopnic, tako da so morali organizatorji cene znižati.

Konec dirke bo s "šahovnico" označil velikan kriketa, najbolj popularnega športa v Indiji, Sachun Tendulkar, v soju žarometov pa se bodo kopali zvezdniki Bollywooda. A glasni so tudi kritiki, ki se sprašujejo, zakaj je v projekt vloženo toliko denarja, ko pa na drugi strani veliko prebivalcev Indije nima dovolj denarja niti za hrano.

Indijcem uspelo v zadnjem trenutku
Kakor koli že, organizatorji so dobili bitko s časom in dirkališče pripravili za veliki spektakel. Bernie Ecclestone, ki bo v ponedeljek dopolnil 81 let, je prepričan, da bo šlo vse po načrtu: "Ko sem pred kratkim videl slike iz Indije, sem si rekel: 'Kristus, ne bo jim uspelo'. To, kar so naredili v zadnjem času, je neverjetno in kaže njihovo strast do tega športa."

Na stezi bo bitka za zmago, tako kot vso sezono, potekala med Red Bullom, McLarnom in Ferrarijem. Vettel bo naskakoval 11. zmago sezone, v kateri bi lahko izenačil rekord Michaela Schumacherja iz leta 2004, ko je slavil 13-krat.

"Steza je za nas seveda neznanka, nekaj krogov sem naredil le na simulatorju. Pričakujemo, da bo dirkališče drugo najhitrejše za Monzo. Povprečna hitrost na krog naj bi bila 235 km/h, zato bo tudi veliko priložnosti za prehitevanje," pravi Vettel.

VN INDIJE, New Delhi
60 krogov (5,137 km) = 308,220 km

Petek:
Prvi trening 6.30
Drugi trening * 10.30

Sobota:
Tretji trening 7.30
Kvalifikacije ** 10.30

Nedelja:
Dirka za VN Indije ** 10.30


* - prenos samo na spletnem portalu MMC-ja
** - prenos na TV SLO 2 in MMC-ju