McLaren je v boju drugokategornikov v formuli ena trenutno na drugem mestu, zaostaja le za Alfo Romeom, ki je vse točke v letošnjem prvenstvu osvojila s Kimijem Räikkönenom. Foto: Reuters
McLaren je v boju drugokategornikov v formuli ena trenutno na drugem mestu, zaostaja le za Alfo Romeom, ki je vse točke v letošnjem prvenstvu osvojila s Kimijem Räikkönenom. Foto: Reuters

25. novembra 2012 je dirkač McLarna nazadnje zmagal v formuli ena. Tedaj je Jenson Button dobil sklepno preizkušnjo sezone, ko je v Interlagosu dobil dirko za VN Brazilije. Sledila je malce nevsakdanja sezona brez uvrstitve na oder za zmagovalce.

19-letni Lando Norris, svetovni prvak v formuli tri in podprvak v formuli dve. Foto: Reuters
19-letni Lando Norris, svetovni prvak v formuli tri in podprvak v formuli dve. Foto: Reuters

Leta 2014 sanjski začetek v Avstraliji, ko sta na oder za zmagovalce – po diskvalifikaciji drugouvrščenega Daniela Ricciarda – stopila Kevin Magnussen in Button, in slabše nadaljevanje.

V Wokingu so se nato odločili, da bodo po dolgih letih prekinili sodelovanje z Mercedesom in se odpravili na tvegano pot s Hondo, s katero so si ob koncu 80. in na začetku 90. let prejšnjega stoletja z Alainom Prostom in Ayrtonom Senno pokorili motošportni svet.

Tveganje se jim ni izplačalo, nova doba turbomotorjev je bila za japonskega giganta prevelik zalogaj. Po treh klavrnih sezonah, ki jih je v konstruktorskem seštevku dvakrat končal na 9. mestu, se je McLaren zatekel k Renaultu.

Ta McLarnova dirkalnika poganja že drugo sezono. Kot kaže, je bil napredek v moštvu letos izrazit, med tistimi, ki so presenečeni nad hitrostjo in zmogljivostjo dirkalnika, je tudi novopečeni član kraljice motošporta, Lando Norris.

V Bahrajnu se je odkupil za Avstralijo
19-letni Bristolčan, ki je bil lani svetovni podprvak v formuli dve (naslov je odnesel George Russell, ki letos dirka za Williams), je letos nase že opozoril z odličnimi predstavami v kvalifikacijah za VN Avstralije v Melbournu, v Bahrajnu je prejšnji konec tedna osvojil tudi prve točke v formuli ena. "Presenečeni smo nad hitrostjo med dirko. Menili smo, da bomo v kvalifikacijah nekoliko boljši kot na dirki. Za svoji prvi dirki sezone lahko rečem, da sem vesel. V Avstraliji bi sicer lahko dirkal bolje. Mislim, da sem se za to odkupil zdaj v Bahrajnu," je povedal Norris, ki je bil v zaključku dirke v Manami pod velikim pritiskom Kimija Räikkönena, a je na koncu zadržal šesto mesto.

Sorodna novica McLaren grozi z izstopom iz formule ena

Za svoji prvi dirki sezone lahko rečem, da sem vesel. V Avstraliji bi sicer lahko dirkal bolje. Mislim, da sem se za to odkupil zdaj v Bahrajnu.

Lando Norris

Sainz še vedno na točkovni ničli
V moštvu so le polovično zadovoljni z dozdajšnjim razpletom sezone, nekoliko manj so zadovoljni z uvrstitvama Norrisovega moštvenega kolega Carlosa Sainza. Ta je v Melbournu odstopil po okvari pogonskega sklopa, v Manami si je uničil dirko s trkom z Maxom Verstappnom. V razvrstitvi dirke je bil uvrščen na 19. mesto, čeprav je odstopil v 53. krogu (odpeljal je več kot 90 odstotkov dirke). Vseeno mu to ni kaj prida v tolažbo, še vedno je brez osvojene točke v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo. "Carlos ima veliko več potenciala, kot kažejo njegovi rezultati. To je pokazal v kvalifikacijah in zaslužil si je boljšo uvrstitev. Zlahka bi se oba dokopala do točk," je še povedal Norris in dodal, da se bo Sainz hitro pobral in se na dirki za VN Kitajske vrnil še močnejši.

Spomin na zadnjo dirko formule ena, ki jo je dobil McLarnov dirkač.