Daniel Ricciardo je po koncu prejšnje sezone zapustil Red Bull, s katerim je dobil sedem dirk v formuli ena. Pri Renaultu je boj za stopničke trenutno oddaljen svetlobna leta. Foto: EPA
Daniel Ricciardo je po koncu prejšnje sezone zapustil Red Bull, s katerim je dobil sedem dirk v formuli ena. Pri Renaultu je boj za stopničke trenutno oddaljen svetlobna leta. Foto: EPA

Z novo dirkaško zasedbo – po poletnem premoru lanske sezone je postalo jasno, da se bo ekipi iz Enstona pridružil karizmatični Daniel Ricciardo – je francoski kolektiv letos meril zelo visoko.

Vidim, da je bil Carlos osmi. V prvem delu dirke smo bili hitrejši od njega, potem pa smo na dirkalnik namestili najtrše gume, medtem ko je on dirkal na srednje trdi različici in nas je tudi takoj ugnal. Poglejte, kje je končal dirko in koliko hitrejši je bil zaradi tega. Svojega dela nismo opravili, kot je treba, iz dirkalnika nismo iztržili maksimuma. To so malenkosti, ki te na koncu veliko stanejo, saj je boj med drugokategorniki vselej na nož. Na dirki smo izgubili štiri točke.

Daniel Ricciardo

Pred začetkom nove sezone je vodja moštva Cyril Abiteboul jasno napovedal, kakšen je cilj: dobiti dvoboje z drugokategorniki, obenem pa potrkati na vrata prvokategornikov in izzvati Red Bull, ki je po koncu prejšnje sezone prekinil sodelovanje z Renaultom in se odločil pot v kraljici motošporta nadaljevati s Hondo.

Renaultova dirkača le dvakrat do točk
Vendar zaenkrat Francozi niso dosegli še niti enega zastavljenega cilja. Na petih dirkah so se zgolj dvakrat dokopali do točk, v Melbournu je bil Nico Hülkenberg sedmi, enako število točk je moštvu v Šanghaju prinesel Ricciardo. To pa je tudi vse. Na nedeljski dirki v Montmelu pri Barceloni je Renault znova razočaral, tokrat si je uvrstitev pokvaril z napačno strategijo, nobeden od dirkačev ni osvojil točke za svetovno prvenstvo, Ricciardo je špansko preizkušnjo sklenil na 12. mestu, Hülkenberg mesto nižje. V konstruktorskem seštevku Renault krepko zaostaja za ciljem, postavljenim pred sezono, trenutno zaseda šele 8. mesto, slabša sta le Toro Rosso in letos katastrofalen Williams, ki je sicer že obsojen na zadnje mesto in v vsej sezoni najverjetneje ne bo osvojil niti točke.

Ricciardo v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena trenutno zaseda zanj skromno 12. mesto. Foto: EPA
Ricciardo v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena trenutno zaseda zanj skromno 12. mesto. Foto: EPA
Sorodna novica Webber zaskrbljen nad vse slabšim Ricciardovim položajem

Ricciardo razočaran nad strategijo svojega moštva
Nedeljsko dirko za VN Španije je Ricciardo zaradi pribitka treh mest po kazni s prejšnje dirke v Bakuju začel s 13. štartnega položaja, Hülkenberg je boje začel iz boksov. Avstralec se je na uvodu dirke udaril z domačinom Carlosom Sainzem (McLaren), ga tudi prehitel, njegova dirka pa se je prelomila ob koncu 24. kroga, ko sta oba dirkača opravila postanek. Sainz se je na stezo vrnil na srednje trdih gumah, Ricciardo na najtrši različici. McLaren je bil zato bistveno hitrejši, hitro je prehitel renault in se ob koncu dirke veselil 8. mesta in štirih točk. "Če sem povsem iskren, sem nezadovoljen z vsem skupaj. Vidim, da je bil Carlos osmi. V prvem delu dirke smo bili hitrejši od njega, potem pa smo na dirkalnik namestili najtrše gume, medtem ko je on dirkal na srednje trdi različici in nas je tudi takoj ugnal. Poglejte, kje je končal dirko in koliko hitrejši je bil zaradi tega. Svojega dela nismo opravili, kot je treba, iz dirkalnika nismo iztržili maksimuma. To so malenkosti, ki te na koncu veliko stanejo, saj je boj med drugokategorniki vselej na nož. Na dirki smo izgubili štiri dobljene točke," je v Montmelu povedal Ricciardo.

Nico Hülkenberg si je dirko pokvaril že z napako v sobotnih kvalifikacijah, ob kateri je poškodoval svoj dirkalnik, zaradi nepravilnosti po popravilu pa je moral nedeljsko preizkušnjo začeti še iz boksov. Foto: EPA
Nico Hülkenberg si je dirko pokvaril že z napako v sobotnih kvalifikacijah, ob kateri je poškodoval svoj dirkalnik, zaradi nepravilnosti po popravilu pa je moral nedeljsko preizkušnjo začeti še iz boksov. Foto: EPA

Po drugem postanku obtičal za Hülkenbergom
29-letnik iz Pertha se je v neugodnem položaju znašel tudi po drugem postanku v času, ko je na stezi vozil varnostni avtomobil. Ob vrnitvi na stezo je obtičal za moštvenim kolegom Hülkenbergom, ki je dirkal po strategiji enega postanka in je bil tudi počasnejši. Za njim je izgubil kar nekaj dragocenega časa, ki bi mu prišel še kako prav v zaključku dirke, ko je lovil deseto mesto Romaina Grosjeana (Haas). "Nico je imel na dirkalniku stare gume, jaz povsem sveže. Ponudila se nam je priložnost za napad na deseto mesto, a je hitro izpuhtela, saj Nico z obrabljenimi gumami pred mano ni obdržal stika s tekmeci. Čaka nas še veliko dela. Ugotoviti moramo, kako bi lahko na dirki strateško iztržili boljši izid in se iz vsega tega nekaj naučiti," je še povedal Ricciardo, lanski zmagovalec dirke za VN Monaka.

Prav v Monte Carlu je na sporedu naslednja preizkušnja v formuli ena. Dirkaški konec tedna na ulicah v kneževini se bo začel v četrtek, 23. maja, s prvim prostim treningom. V soboto, 25. maja, bodo ob 15. uri na sporedu kvalifikacije, dirka za VN Monaka dan pozneje.