Krik navdušenja. Tri ure in 48 minut je Đoković potreboval, da je ugnal Fritza. Foto: Reuters
Krik navdušenja. Tri ure in 48 minut je Đoković potreboval, da je ugnal Fritza. Foto: Reuters
Jannik Sinner se je po lanskem Wimbledonu drugič uvrstil v polfinale turnirja za grand slam. Foto: EPA
Jannik Sinner se je po lanskem Wimbledonu drugič uvrstil v polfinale turnirja za grand slam. Foto: EPA

V petkovem polfinalu ga čaka Jannik Sinner, ki je v treh razburljivih nizih s 6:4, 7:6, 6:3 ugnal Rusa Andreja Rubljova. Italijan je edini, ki v Melbournu še ni oddal niti enega niza. Temu je sicer bil zelo blizu v drugem nizu, ko je v podaljšani igri zaostajal že z 1:5, a je dobil naslednjih šest točk.

Dvoboj se je po dveh urah in 41 minutah končal ob 1.23 zjutraj po avstralskem času. Rubljov ima v četrtfinalih turnirjev za grand slam izkupiček 0:10.

Sinner je tudi edini, ki je Đokovića premagal po finalu Wimbledona, in to dvakrat - v skupinskem delu zaključnega turnirja v Torinu in finalu Davisovega pokala. Nole je bil od Italijana boljši v finalu zaključnega turnirja.

Đoković vesel, da si rekord v Melbournu deli z vzornico iz otroštva Moniko Seleš

Nole pravi, da je trpel

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Vedno, ko se je Novak Đoković uvrstil v polfinale Melbourna, ga je na koncu tudi osvojil, zato ne čudi Srbovo navdušenje in zadovoljstvo, da je na vroč dan po skoraj štirih urah le izločil vztrajnega 12. nosilca. 36-letniku je šlo na roke, da je sonce zašlo, v tekaško napornem dvoboju pa je na koncu imel več moči kot njegov 26-letni nasprotnik.

"Močno sem trpel v prvih dveh nizih. Tudi zaradi njegovega vrhunskega tenisa. Odlično je serviral, stal je blizu črte, od tam je nekako zadušil mojo igro. Ko je bil še sonce nad obzorjem, je bilo izredno vroče. Izčrpajoče fizično in psihično. Prosim za velik aplavz za Fritza in njegov izvrsten turnir," je bila Đokovićeva prva ocena četrtfinalne zmage.

Na igrišču je prvega nosilca 'zasliševal' Nick Kyrgios, zaradi česar so bili gledalci v Rod Laver Areni deležni še dodatnega šova. Ob koncu pogovora je Kryrgios dobil tudi zmagoviti recept za zmago v Melbournu, ki je povezan z visenjem na glavo na zdaj že razvpitem Đokovićevem drevesu v kraljevem botaničnem vrtu.

Zadovoljstvo Taylorja Fritza po izenačenju na 1:1 v nizih, a zatem je Američan izgubil pobudo. Foto: Reuters
Zadovoljstvo Taylorja Fritza po izenačenju na 1:1 v nizih, a zatem je Američan izgubil pobudo. Foto: Reuters

Uro in pol za prvi niz

Uvodni niz med Srbom in Američanom je bil izredno izenačen, a pobuda je bila sprva na strani prvega nosilca. Že v prvi maratonski igri, dolgi 24 točk, je imel Đoković tri priložnosti za brejk, a se je Fritz ubranil. Tudi na drugi servis je imel 12. nosilec težave, zaostal z 0:40, a se je ubranil.

26-letni Kalifornijec je v deveti igri izničil še dve brejk priložnosti 36-letnega Beograjčana. A na koncu je pri vodstvu 6:5 ravno Fritz imel dve zaključni žogici za niz, vendar je Đokovič znova dokazal, kako psihično trden je. Zaostanek 15:40 je spremenil v izenačenje na 6:6 in v podaljšani igri povedel s 4:0 ter mirno osvojil prvi niz po uri in 26 minutah igre.

Fritz vrnil udarec v drugem nizu

Vendar Fritz je odgovoril v slogu in takoj odvzel servis Đokoviću, uvodne prednosti pa ni več izpustil iz rok, četudi je moral ubraniti kar sedem brejk groženj prvega tenisača sveta, od tega štiri v osmi igri. Izenačenje na 1:1 v nizih je Fritz potrdil z igro brez oddane točke na svoj servis.

Đoković je še devetič v karieri premagal Fritza, ki še čaka na prvi uspeh proti najboljšemu tenisaču sveta. Foto: Reuters
Đoković je še devetič v karieri premagal Fritza, ki še čaka na prvi uspeh proti najboljšemu tenisaču sveta. Foto: Reuters

Iz 21 priložnosti le štirje brejki Đokovića

V tretjem nizu se je tehtnica hitro prevesila na stran Đokovića, ki je povedel s 3:0 in nato osvojitev niza dokončal z novim brejkom za 6:2.

Četrti niz je bil bolj izenačen, a pobuda je bila trdno na Đokovićevi strani, ki pa je imel težavo z izkoriščanjem priložnosti za odvzem servisa. Na koncu dvoboja zgolj 4/21 (Fritz 2/6).

107 neizsiljenih napak v prvem ženskem četrtfinalu

Kar tri ure in sedem minut se je igral prvi četrtfinale letošnjega Melbourna. Četrta nosilka Coco Gauff je bila v izgubljenem položaju, ko je v podaljšani igri drugega niza zaostajala z 1:5, ubranila dve žogici za zmago 21-letne Ukrajinke in nato izenačila dvoboj. V tretjem nizu je 19-letna Američanka strla odpor Marte Kostjuk, ki se je že videla v polfinalu in po zapravljeni priložnosti ni zmogla več nuditi odpora.

"Srečna sem, resnično ponosna na današnji boj. Marta je težka tekmica. Danes sem se res borila in na igrišču pustila vse," je dejala Coco Gauff. Sam dvoboj med 4. in 37. tenisačico sveta je sicer bil poln napak in ljubiteljev tenisa ni navdušil: skupaj sta igralki zbrali kar 107 neizsiljenih napak! Coco Gauff 51 napak, Marta Kostjuk pa 56.

Arina Sabalenka je v petih dvobojih v Melbournu oddala zgolj 16 iger, nikoli več kot pet v posameznem obračunu. Foto: Reuters
Arina Sabalenka je v petih dvobojih v Melbournu oddala zgolj 16 iger, nikoli več kot pet v posameznem obračunu. Foto: Reuters

Branilka naslova gladko naprej

Coco Gauff v polfinalu čaka branilka naslova Arina Sabalenka, ki je suvereno premagala deveto nosilko, Čehinjo Barboro Krejčikovo s 6:2, 6:3 po uri in 11 minutah igre. Druga igralka sveta se je po prepričljivi zmagi še šestič zapored uvrstila med zadnje štiri na turnirjih za grand slam.

"Igrala sem res odličen tenis. Upam le, da bom tako nadaljevala. Vse to je posledica vzdušja. Tukaj imam najboljšo podporo," je dejala Sabalenka.


TURNIR ZA GRAND SLAM – OP AVSTRALIJE

(23.743.152 evrov, trda podlaga)

MELBOURNE 2024

19-letna Coco Gauff je na turnirjih za grand slam zdaj nanizala že 12 zaporednih zmag. Lahko OP-ju ZDA doda še OP Avstralije? Kakovost igre v četrtfinalu ne podpira te napovedi, a kot njen trener Brad Gilbert je napisal knjigo
19-letna Coco Gauff je na turnirjih za grand slam zdaj nanizala že 12 zaporednih zmag. Lahko OP-ju ZDA doda še OP Avstralije? Kakovost igre v četrtfinalu ne podpira te napovedi, a kot njen trener Brad Gilbert je napisal knjigo "Winning Ugly", kar bi lahko prevedli kot Zmagati grdo. Foto: Reuters

Četrtfinale, tabela (M):

ĐOKOVIĆ (SRB/1) – FRITZ (ZDA/12)
7:6 (3), 4:6, 6:2, 6:3

SINNER (ITA/4) – RUBLJOV (RUS/5)
6:4, 7:6 (5), 6:3

MEDVEDJEV (RUS/3) – HURKACZ (POL/9)
sreda ob 3.30

ALCARAZ (ŠPA/2) – A. ZVEREV (NEM/6)
sreda ob 11.00

Četrtfinale (Ž), tabela:

NOSKOVA (ČEŠ) – JASTREMSKA (UKR)
sreda ob 2.00

DŽENG (KIT/12) – KALINSKA (RUS)
sreda ob 9.15

GAUFF (ZDA/4) – KOSTJUK (UKR)
7:6 (6), 6:7 (3), 6:2

SABALENKA (BLR/2) – KREJČIKOVA (ČEŠ/9)
6:2, 6:3

Đoković po četrtfinalu: "Telesno in čustveno naporno"